Dota 2.

Vulkan-tools voor macOS en iOS maken mooiere games mogelijk

De Vulkan-tools voor game-ontwikkelaars komen ook naar de Mac en iOS. Vulkan wordt door ontwikkelaars gebruikt voor het maken van games met realistische graphics met een hoge performance. Wat betekent dit voor gaming op Apple-apparaten?

Game-ontwikkelaars hebben een verscheidenheid aan tools beschikbaar voor het maken van games. Eén van de tools voor de grafische kant van games is Vulkan, een open-source API dat op meerdere systemen gebruikt kan worden. Tot op heden werkte Vulkan niet op de iPhone, iPad en Mac, maar daar komt nu verandering in. Tools als onderdeel van Vulkan 1.0 kunnen vanaf nu gebruikt worden met Apple’s Metal, een techniek die zorgt voor mooie games voor iOS en Mac.

Vulkan naar iOS en Mac

De Vulkan Working Group heeft samengewerkt met onder andere de gerenommeerde game-ontwikkelaar Valve, waardoor Vulkan mogelijk wordt op in macOS en iOS. De populaire game Dota 2 is al aangepast om te werken met Vulkan op de Mac en de resultaten daarvan zijn veelbelovend. Vergelijkend met het gebruik van OpenGL, biedt Vulkan een hogere FPS (frames per second). In de praktijk betekent dit dat een game soepeler draait en betere prestaties biedt. Over het algemeen wordt 30fps als minimum gezien, maar zijn games met een framerate van 60fps prettiger om naar te kijken. Op een MacBook Pro uit midden 2012 draait Dota 2 met Vulkan met een framerate van 54fps, terwijl dit bij OpenGL slechts 36fps is.

Dota 2 met Vulkan.

Het voordeel van Vulkan is dat het door alle platformen ondersteund wordt. Een ontwikkelaar hoeft daardoor minder van een game aan te passen om deze over te zetten naar andere systemen. Nu Vulkan ook mogelijk is in combinatie met Apple’s Metal, kunnen games in theorie makkelijker overgezet worden naar iPhone, iPad en Mac. Populaire games die werken met Vulkan zijn Dota 2, GRID Autosport (op Windows en Linux) en Doom. Ook games als F1 2017 en Rise of the Tomb Raider voor Linux draaien dankzij Vulkan.

Of Vulkan uiteindelijk echt gaat zorgen voor meer en mooiere games voor Mac en iOS, moet gaan blijken. Valve is in ieder geval van plan om Dota 2 de komende maanden van een update te voorzien, zodat die samenwerkt met Vulkan op de Mac.

Bekijk ook

Alles over Metal voor iOS en macOS

Metal is een techniek voor iOS en OS X die grafische prestaties mogelijk maakt. iCulture legt uit hoe Metal mooiere graphics toont met minder moeite.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.