Viv

Viv: oprichters Siri werken aan nieuw en slimmer alternatief

De oprichters van Siri werken aan Viv: een nieuwe, virtuele assistent die veel slimmer is dan Siri. Viv leert constant nieuwe opdrachten.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

VivSiri krijgt concurrentie van zijn eigen bedenkers. De oprichters van Siri zijn namelijk een nieuw bedrijf gestart. Daar werken ze aan Viv: een virtuele assistent die een stuk slimmer dan Siri moet worden. Viv is namelijk in staat om nieuwe dingen te leren, waardoor een functies ontstaan die de makers niet zelf hoeven te integreren.

Viv is een open systeem waar andere bedrijven en ontwikkelaars mee kunnen verbinden. Iedereen kan in een paar minuten een nieuw commando leren aan Viv. In deze minuten leer je aan de virtuele assistent wat voor jargon ze exact moet begrijpen en wat voor kennis er nodig is. Hoe meer systemen er in Viv worden gekoppeld, hoe meer vragen de virtuele assistent zal beantwoorden.

Wired geeft een voorbeeld: vraag je naar een stoel in een vliegtuig richting Dallas waar basketballer Shaq in past, dan zal Viv informatie raadplegen van vliegmaatschappijen en sportwebsites. Dat kan nog een stapje verder. Het commando “ik moet onderweg naar het huis van mijn broer wat goedkope wijn kopen die goed samengaat met lasagne” raadpleegt je routeplanner, receptenboeken en wijngidsen. De ingrediënten van lasagne worden door Viv geanalyseerd, waarna er een goed smakende wijn mee wordt geassocieerd. Zijn er een paar goede wijnen gevonden, dan wordt er op de route naar je broer een winkel met goedkoop aanbod opgezocht. Een uitgebreide flowchart brengt dit proces in beeld.

Omdat Viv in staat is om gelaagde vragen te begrijpen, is de virtuele assistent slimmer dan Siri. Voor Siri zijn op het moment namelijk nog vrij specifieke vragen nodig. Daar komt bij dat Viv ook een voortschrijdend inzicht moet bieden. Vertel je aan de virtuele assistent dat je dronken bent? Dan zal Viv slim genoeg zijn om een taxi te regelen en de chauffeur gelijk de route naar huis toe te sturen.

Viv wordt gemaakt door onder andere Dag Kittlaus en Adam Cheyer, twee van de oprichters achter Siri. Met Viv gaan ze met hun eerder aan Apple verkocht virtuele assistent concurreren. Een wat vreemde positie, waar Cheyer zichzelf eerder niet in zag. De Siri-oprichter denkt dat hij nog steeds bij Apple had gewerkt als Steve Jobs er nog was. Volgens de Siri-bedenkers is Viv wat Siri zonder Apple zou zijn geworden. Siri was voor de overname namelijk zeer afhankelijk van externe diensten: er waren afspraken gemaakt met 45 partijen die met Siri gekoppeld wilden worden. Apple gebruikte uiteindelijk veel minder van deze diensten.

Op het moment is Viv een zelfstandige assistent, waardoor hij niet het bereik heeft van bijvoorbeeld Siri of Google Now. Hoe Viv uiteindelijk op de iPhone benut kan worden is bovendien de vraag. Een losse app zou werken, maar zal nooit zo toegankelijk zijn als Siri. Voor ons is er hoe dan ook nog een drempel: we zouden Viv eigenlijk het liefst in het Nederlands zien, iets wat Siri nog steeds niet is. Gelukkig wijzen vacatures er op dat Apple aan de Nederlandstalige Siri werkt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 augustus 2014, 19:20
Categorie Diensten
Onderwerp siri

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.