Vimeo introduceert embeddable HTML5-speler

Videosite Vimeo introduceert een universele speler die zelf bepaalt of Flash, HTML5 of native als het gewenste formaat wordt geladen en daardoor ook werkt op de iPad.

VimeoVideosite Vimeo heeft vandaag een nieuwe universele videospeler geïntroduceerd die specifiek bedoeld is voor alle iOS-apparaten (iPhone, iPod touch en iPad) en apparaten die draaien op Google’s Android-besturingssysteem. Vimeo was, naast YouTube, eerder een van de eerste websites die zijn video’s geschikt maakte voor de iPad. Nu is er ook een geschikte videospeler voor gebruik op externe websites.

De nieuwe videospeler is universeel, omdat deze automatisch het gewenste formaat — Flash, HTML5 of native — uitkiest, evenals de geschikte kwaliteit (HD, SD en mobiel) en compressiemethode (H.264 of WebM, een open formaat voor gebruik in combinatie met HTML5). Hierdoor werkt de speler in vrijwel alle browsers en op een groot aantal verschillende apparaten, waaronder de iPad.

Apple geeft zelf de voorkeur aan HTML5 in combinatie met H.264-compressie en ondersteunt dat ook in zijn Safari-browser voor de Pc, Mac en iOS-apparaten. Google en Firefox geven echter de voorkeur aan WebM, omdat het, in tegenstelling tot H.264, een open formaat is. Volgens Apple-topman Steve Jobs is HTML5 efficiënter dan Flash, maar daar zijn de meeste experts het nog niet over eens. Hieronder een voorbeeldje van de nieuwe videospeler:

Google’s eigen YouTube experimenteert ook al enige tijd met HTML5-videospelers. Afgelopen maand kondigde de zoekgigant een nieuwe HTML5-embedcode aan voor ontwikkelaars, waarmee video’s in een HTML5-speler weergegeven kunnen worden. Dit is echter nog geen publieke functie, waarschijnlijk omdat de HTML5-implementatie op de videosite nog wat beperkingen kent. Zo worden YouTube-video’s met advertenties nog niet ondersteund.

Naast de nieuwe videospeler introduceert Vimeo vandaag ook nog een ‘watch later’-knop, waarmee video’s in een playlist gezet kunnen worden voor als je een bepaalde video liever op een later moment bekijkt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 augustus 2010, 20:53
Categorieën Apps, iOS
Onderwerpen android, h.264, html5, ios, ios 3, video, vimeo

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.