Reacties voor: Het verschil tussen Samsung en Apple: software

OPINIE - Apple en Samsung zitten qua hardware langzamerhand op hetzelfde niveau. Het grote verschil is software: dat is de zwakke plek van Samsung, zeggen insiders.
Lees het complete artikel → Het verschil tussen Samsung en Apple: software
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 64 reacties

  1. Samsung zou echt moeten overwegen een compleet eigen os te maken. Met zon marktaandeel zou het het waard moeten zijn. Maar ik denk inderdaad dat ze niet weten wat ze doen en het niet kunnen.

  2. Interessant artikel. Ik merk echter dat Apple een beetje afdrijft van zijn software pluspunten. Veel updates, rare zaken die nog steeds niet kunnen binnen iOS (contactpersoon aanmaken in specifiek mail account) en ga zo maar door. Pluspunt is natuurlijk wel dat er überhaupt updates komen, bij Android blijft dat wel een serieus probleem.

    Maar het prijsbeleid begint echt een knelpunt te worden bij Apple, dat irriteert me mateloos (gillend dure kabeltjes….)

  3. Het is bij Apple eigenlijk net zoals bij MINI. Het is niet zomaar een telefoon, het is een ‘way of life’. Je koopt geen iPhone om het kopen van een telefoon, het gaat om Apple. Het appeltje op het product waar je verliefd op bent geworden waardoor je Spotify ook gedag zegt en Apple music in de armen sluit, waarbij je vervolgens loop te zoeken hoe dat dan allemaal weer in elkaar steekt (in vergelijk met Spotify). De reden van Apple heb ik ook bij mijn auto, een MINI. Precies zo. Het is een ‘way of life’ , ook al zou ik een dure Audi kunnen betalen, dan kies ik toch voor MINI, omdat het een auto is die meer bij mij past, net als Apple.

  4. @Pieter: tizen?

    ik denk dat de leefduur van de accus van samsung ook wel een zwak punt is.

  5. Moest Samsung een eigen OS hebben in plaats van Android zou dit veel beter zijn, Android komt van Google en Google vertrouw ik niet.

  6. ❤️IOS!! ❤️Android!!

  7. Ik vind groot pluspunt dat al mijn apple apparaten aan elkaar gekoppeld zijn en dat het ook werkt

  8. Zoals eerder genoemd is dit tizen. Verder is de software niet minder dan die van Apple tegenwoordig. Ook mis ik een stukje over de gear vr. Apple is een goed merk, maar de laatste tijd maken ze fout naar fout. ( slechte updates, een vreemde magic mouse, een rare battery case enz. ) ik vind het zonde om te zien. Overigens is Apple ook niet onschendbaar. Aangezien de meeste verdienste komt van de iPhone… Juist nu de specs enz er minder toe doen gaan mensen minder snel een nieuwe iPhone kopen

  9. ik ben een apple fan maar wordt soms wel gek van de prijzen
    voorbeeld een kabeltje van 1.20 m : 29,95 dat is echt niet normaal

  10. @ron: Was dat zo maar.. Airdrop is hier een drama,en het komt niet door de wifi.

  11. @boxerip: Had ik ook, vervolgens ligt het aan je wifi instellingen.
    Netwerk guru

  12. Bij beiden is de hardware perfect, de software goed genoeg. Degene die eens zou inzetten op een spectaculaire groei van de accuduur zou hier behoorlijk garen bij spinnen. Van mij mag de iPhone 50 gram zwaarder en 1 cm dikker worden, als dit zou leiden tot een dubbele batterijduur. Dat is het mij waard en ik denk velen met mij. Maar die trend ‘luchter en dunner’ doet ze nog eens de da’s om.

  13. Beste redactie. Compliment over de voetnoot van dit artikel!!!!! Ieder z’n meug inderdaad

  14. Een high end Samsung vind ik wel mooi, maar de software is gewoonweg dramatisch. Waarom een goed besturingssysteem (Android) zo verpesten met je eigen opsmuk?

    Zelf ben ik na 3 jaar iPhone 4 naar een Nexus 5 gegaan. Die heeft het helaas net geen 2 jaar volgehouden. Persoonlijk vind ik Android vele malen fijner dan IOS, maar de kwaliteitsbeleving die ik nu van een ‘oude’ iPhone5 heb maakt ook weer wat goed.

    In iOS mis ik gewoon de flexibiliteit (bijvoorbeeld veelgebruikte apps bij elkaar zetten zoals je dat zelf wilt) en samenwerking tussen apps onderling. Welke Apple fan heeft geen map ‘Useless’? Zou toch niet nodig moeten zijn!?!

    Aangezien BYOD (werk) alleen met iOS mogelijk is neem ik de nadelen voor lief en geniet ik van een stevige, degelijke telefoon die het lang vol houdt!

  15. @koert: Als jou toestel een centimeter dikker mag zijn voor een dubbele accuduur, zou je dan niet beter gewoon een battery pack kopen?

  16. Er zullen ongetwijfeld slimme mensen werken bij Samsung. Het probleem ligt ook een beetje bij de Android gebruikers. Zij willen helemaal geen apps van de fabrikant (vaak traag en/of onlogisch). Er zijn in de store veel betere apps te vinden die hetzelfde en meer kunnen dan van de fabrikant. Daarbij zal het ook zo zijn dat Google zelf beperkingen oplegt aan leveranciers (oa Samsung).
    Het is dus niet eenvoudig op te lossen omdat het OS niet eigen is. Apple heeft een kleinere batterij maar omdat zij wel eigenaar van het OS zijn kunnen zij optimalisaties doorvoeren waardoor eea efficiënter werkt dan een Android evenknie.
    Verder krijgen oude telefoons van Apple ook de nieuwste software (ook al kunnen deze enkele nieuwe features niet draaien).
    Dit stukje miste ik eigenlijk in het verder goed geschreven stuk 👍🏼
    Fijne kerstdagen!

  17. @Peter: Hoi Peter, snap ik niet helemaal. Op mijn 4s heb ik alle apps die ik van belang vind bij elkaar in 1 map. Groet, Gerard

  18. @koert: helemaal mee eens word hoog tijd. Accu’s van nu zijn een lachertje. Zeker als je 819 euro betaalde voor een 6s. En je met half uurtje games spelen nog maar 21% over hebt.

  19. Ik heb zelf al jaren een iPhone en wil ook niet anders.
    Maar toen mijn broer en schoonzus smartphones wilden heb ik ze beide Samsung geadviseerd; ze hadden al een Samsung tablet, dus dat kenden ze al.
    En dan is de software-feel toch zodanig gelijk bij die toestellen dat ze er beide snel mee uit de voeten konden EN relatief makkelijk konden syncen.

    Instellen heb ik voor ze gedaan en dat viel me echt 100% mee. Mocht ik me ooit geen iPhone meer kunnen veroorloven dan zou ik met een Samsung goed uit de voeten kunnen weet ik nu.

    Als budget geen bezwaar was geweest had ik liever gezien dat ze iPhones kochten, maar die heb je nieuw niet voor €200 en al helemaal niet in “rudgedized” uitvoering (echt wel nodig voor mijn broer).

  20. @Pieter: dat hebben ze al gedaan; Bada OS heette het. Geweldig toestel (Samsung Wave; m’n ouders hebben m nog steeds!), voor een beginnend OS aardig, maar niet goed genoeg. Ik had er eentje. Na iets meer dan een jaar trok Samsung doodleuk de stekker eruit. Ook geen support of updates meer. Nu zijn ze weer met Tizen aan de gang en allerlei TouchWiz software voor op Android toestellen.

    Ze hebben een eigen chatdienst gehad. Ook mislukt.

    Kortom; ze vliegen van hot naar her en van links naar rechts. Precies als in het artikel staat.

  21. Mijn grootste reden om een iphone te kopen is ook om de software.

  22. Samsung is intussen in Korea en het VK gestart met beta versies van hun volgende software update(6.0). Ze nemen het eens een keer serieus en willen vanaf het begin een goede start maken.

  23. Origineel geplaatst door justin w
    @Pieter: tizen?

    ik denk dat de leefduur van de accus van samsung ook wel een zwak punt is.

    Dat komt dus wederom door de software.

  24. @Gabor: ik bedoel meer de kwaliteit. Van anderen hoor ik alleen maar dat de accus slechter en slechter worden hoe langer ze de telefoon houden. Dit terwijl de accus van iDeviced na 3/4 jaar niet heel veel achteruit zijn gegaan.

  25. Wat mij ideaal lijkt: een Hackinphone met iOS op Samsung hardware
    Zonder batterij- en RAM beperking met snelle processoren, camera zonder fletse kleuren en een fraaiere behuizing

  26. Als Apple zo doorgaat met hun software zitten ze straks op hetzelfde niveau.
    Er zitten nog zo veel bugs in.
    De WiFi is bij mij alleen maar slechter geworden in plaats van beter. Hij blijft nog steeds op trage of slechte verbindingen hangen. Safari heeft constant netwerkproblemen en sluit af.
    En nog meer irritante bugs

  27. Naast iPhone 5s heb ik nu Samsung Gal 4mini van mijn werk. Wat me opvalt:
    1. je moet wel geheugenkaart in Sams doen, want standaard 8 Gb is beperkt
    2. Ik doe wel een week met een accu in de Sams, tegen 2dagen max in iPhone
    3. De instelmogelijkheden om je privacy te beschermen op Samsung-Android zijn nagenoeg nihil
    4. Ik krijg de kriebels van alle onontkoombare privacy schendingen die je moet accepteren op Android programma’s.

    Vooral die laatste punten maken dat ik nooit een Samsung voor mezelf zal overwegen.

  28. Beide zijn goed. Daarom kies ik goedkoopste variant.

  29. Als telefoon heb ik lange tijd gebruik gemaakt van de Samsung Galaxy young en S4. Prima toestellen, veel meer vrijheid met instellingen en ik had wat ik nodig had. Totdat de S4 kapot ging… toen heb ik even goed de tijd genomen: wat wil ik nou?

    Daarop besloot ik zo ongeveer de allerlaatste iPhone 5c te kopen. Klein, zowel fysiek als qua geheugen, maar het kon wat ik wilde: een telefoon. De rest doe ik wel met de iPad, die ik al had en ik ben meer dan tevreden….

  30. @Mario: Beste Mario, je mag voortaan gewoon
    In de eerste persoon een reactie typen. Jouw materialistische motieven om Apple te kopen, zullen (zeker en) vast niet voor alle gebruikers opgaan 😉 Ikzelf vind het gemak waarmee je met Apple producten (onderling) kunt werken belangrijk. Merken boeien me niet. Kwaliteit, gebruiksgemak en ontwerp wel.

  31. Ik denk zelf eigenlijk dat er altijd juist een groot verschil in Hardware was. Samsung met meer megapixels, snellere chips etc. Apple heel lang nog met de 8mp camera en dualcore chip.
    Maar apple had betere software.
    Nu denk ik dat er meer een verandering plaats vindt. Hardware en software gaan apple en samsung steeds meer op elkaar lijken. De software van apple wordt slechter en de hardware wordt beter

  32. @ronald van veen: Dan koop je er 1 van Trust voor 15 euro

  33. Ja het grote probleem voor Samsung is dat de Android kopers geen geld willen betalen voor hun smartphone en Apple klanten wel.

  34. Ook bij mijn Apple devices (iphone, iPad, Apple tv) zijn er wel eens software problemen / fouten, maar meestal wordt dat weer opgelost met een update (herstart van je device wel ook wel eens helpen).
    Daarna hebben wij ook een aantal Samsung devices (4K smart tv, camera), maar het werkt allemaal net niet. Regelmatig gebeuren er onverklaarbare dingen of loopt je app vast. Wij hebben een van de eerste 4K tv’s, maar als we UHD via Netflix willen bekijken, moeten we eerst een update aanschaffen.
    In het verleden ook wel eens een goedkope smartphone van Samsung geprobeerd, maar snel weer doorverkocht. Werkt gewoon van geen kant, maar ja er is dan natuurlijk ook een groot verschil in de prijs.
    Je betaald er (te) veel voor, maar het werkt tenminste ☺.

  35. Origineel geplaatst door Leo van der meer
    Ja het grote probleem voor Samsung is dat de Android kopers geen geld willen betalen voor hun smartphone en Apple klanten wel.

    Een nieuwe Samsung kost ook gewoon 700 euro volgens mij.

  36. Apple rules!

  37. Origineel geplaatst door gertje: Als Apple zo doorgaat met hun software zitten ze straks op hetzelfde niveau.
    Er zitten nog zo veel bugs in.
    De WiFi is bij mij alleen maar slechter geworden in plaats van beter. Hij blijft nog steeds op trage of slechte verbindingen hangen. Safari heeft constant netwerkproblemen en sluit af.
    En nog meer irritante bugs

    Probeer eens een schone installatie van je iOS. Kan aan de back-up liggen. Of maak een afspraak met de genius bar. Is maar een idee van mij. Vind wel erg vervelend voor je. Hoop dat het gauw oplost. Ik heb nergens last van op mijn iPhone 5.

    Niet elk software is helaas bug vrij, het is erg vervelend voor de consument of in de zakelijke wereld.

  38. Origineel geplaatst door Cihan: Mijn grootste reden om een iphone te kopen is ook om de software.

    Eens! Voor mij ook overigens.

  39. De reden voor mij om Apple te kopen is nog niet genoemd: privacy.

    Android=Google=geld verdienen met privacy. Je betaalt niet veel minder in EUR, maar ik zie Android als een fijnmazig sleepnet voor persoonlijke gegevens. De winstcijfers van de Android-telefoonfabrikanten mogen ondermaats zijn, bij Google’s jaarcijfers komt de winst pas aan het licht.

    Toegegeven: ook Apple weet alles, maar tot nu toe is het niet hun verdienmodel om over mijn rug en met mijn privé geld te verdienen.

  40. Ik heb ze beiden!
    Ze hebben elk hun pluspunten!!
    Ik heb een iPhone 6s plus en een iMac en die werken zaaaalig samen!!
    Maar ik heb ook een Samsung s6 en een tab s2 en die gebruik ik vooral voor de vrijheid van downloaden… En de widgets…
    Ik vind ze allemaal fantastisch!
    Mijn man vind dit echter minder leuk ;b
    Kan gewoon niet kiezen 😉

  41. @Mario: ik zou het niet beter kunnen verwoorden. 100% gelijk heb je!

  42. Mooi artikel en de reacties zijn positief. Waarom wordt er geen woord gerept over andere merken met Android?

    Als ik terug zou willen naar Android, zou ik niet meer voor Samsung gaan en het adviseren ook niet. Voorlopig iOS hier.

  43. Enigste waar ik van houd is apple❤️

  44. Origineel geplaatst door Mario: Het is bij Apple eigenlijk net zoals bij MINI. Het is niet zomaar een telefoon, het is een ‘way of life’. Je koopt geen iPhone om het kopen van een telefoon, het gaat om Apple. Het appeltje op het product waar je verliefd op bent geworden waardoor je Spotify ook gedag zegt en Apple music in de armen sluit, waarbij je vervolgens loop te zoeken hoe dat dan allemaal weer in elkaar steekt (in vergelijk met Spotify). De reden van Apple heb ik ook bij mijn auto, een MINI. Precies zo. Het is een ‘way of life’ , ook al zou ik een dure Audi kunnen betalen, dan kies ik toch voor MINI, omdat het een auto is die meer bij mij past, net als Apple.

    Hear hear! Je hebt helemaal gelijk, Mario! 🙂

  45. Ik heb ook een paar jaar Samsung gehad, namelijk de S3, S4, Note 3, Note 4. Ik vind Samsung qua scherm echt briljant en de camera’s zijn ook erg goed. Hun cpu’s zijn qua specs ook echt een goed iets maar op een of andere manier is er inderdaad altijd dat welbekende “lag” in hun telefoon. Bij de Note 4 kwam dat door het scherm wat QHD was en de snapdragon 805 kan dat theoretisch wel trekken maar in praktijk was het net iets teveel van het goede waardoor hij vaak warm werd en je er een ei op kon bakken. Waar het inderdaad aan ligt is Software, google Android is zo lomp dat het beestachtige specs nodig heeft om fatsoenlijk te draaien. Vergeet ook niet dat veel telefoons emmc geheugen hebben en dat die naar verloop van tijd ook slomer worden met lezen en schrijven! Samsung en Intel hebben nu inderdaad samen Tizen ontwikkelt wat zich moet gaan ontmonden als een IoT OS, denkende van slimme koelkasten en wasmachines, tot aan domotica, smartphones en smartwatches. Als samsung groter wil worden zullen ze devs nog meer moeten pushen om apps te fabriceren dan alleen een $100.000 contest wie de beste apps kan maken. Wat Apple in mijn ogen moet doen is doorgaan zoals ze nu bezig zijn, maar eindelijk eens micro sd slot in hun telefoons gaan inbouwen. Wat ik ook graag zou willen zien is een amoled scherm op een iphone in plaats van dat het bij geruchten blijft. Als laatste zou ik graag willen zien dat Mac OS X en Ios 1 gezamelijk besturingssysteem wordt zoals Windows 10 is met universal apps. De iphone heeft beestachtige specs, Ios is al erg minimaal qua systeem eisen ik zou zeggen, port dat ook naar de imac, macbook etc etc!

  46. Ik vind zeker de samenwerking tussen Mac, Pad en telefoon geweldig.

    Een andere reden om voor Apple te kiezen is dat ik altijd benieuwd ben welke keuzes ze maken. Ik houd ervan als makers van producten doordachte keuzes voor me maken, in plaats van mij een weg te laten banen door een willekeurige berg half samenhangende mogelijkheden.

  47. Interessant artikel, hoewel niet alle info klopt. Wat wel klopt is dat de software kant Samsung’s achilleshiel is. Echter hebben ze afgelopen jaren flinken stappen gezet door oa de meer de focus te verplaatsen van hardware naar software en het aannemen van meer getalenteerde software specialisten. De resultaten zijn zichtbaar met oa de Galaxy Note lijn, Knox en de Galaxy S6 van dit jaar.
    Daarnaast heeft Google ook verschillende zaken overgenomen van Samsung zoals oa snelkoppelingen in de notificatiebalk. batterij besparingsmodus en eenvoudigere UX.

    Zoals door verschillende mensen al aangehaald heeft Samsung in het verleden met bada geprobeerd om eigen software te schrijven voor smartphones. Echter was bada geen besturingssysteem maar een software laag over RTOS (Real Time Operating System, waar oude featurephones op draaide) waarvoor ontwikkelaars software voor konden schrijven.
    Samsung heeft bada een snelle en eenvoudige UI meegegeven en veel handige features ingebouwd om zo een smartphone aan te bieden die out-of-the-box veel te bieden had. Het doel van bada was om te fungeren als een transitie platform aangezien Android op dat moment een zeer slechte UX bood en toen der tijd nog de vraag was hoe dat zou ontwikkelingen.
    Samsung wist echter dat bada nog onvoldoende ‘smart’ doordat het draaide op RTOS, zo was er geen slimme RAM manager ingebouwd zoals alle bekende platformen van vandaag de dag wel hebben. Het plan was echter om bada 2.0 over te zetten om een Linux Kernel waardoor veel issues van 1.x opgelost zouden worden echter is intern besloten om dit niet te doen. Samsung was namelijk aardig succesvol met de Galaxy S lijn daardoor werd besloten om bada langzamerhand uit te faseren.

    Echter wisten genoeg medewerkers van Samsung in de top dat Android geen optimaal OS is (oa door gebruik van Java Dalvik VM als Runtime) en Apple met iOS veel controle over hun software had en daardoor ook software optimalisatie in eigen hand had. Ze wisten ook dat Apple doordat ze iOS zelf beheerde ook unieke software features konden schrijven zoals de uitvoering van 3D touch.
    Samsung liep echter ook tegen aan dat Google langzamerhand steeds meer controle over Android wilde hebben ondanks de afspraken van OHA (Open Handset Alliance) door steeds meer verplichte Google Apps mee te leveren.
    Echter wist men dat een afscheiding van Android niet vandaag of morgen gerealiseerd is vanwege het ecosysteem van Android.

    Momenteel werkt Samsung hard aan Tizen en willen ze hiermee proberen om succes te boeken als een Internet of Things platform.
    Tizen een flexibel besturingssysteem en draait momenteel op camera’s, smartwatches, fitnestrackers en smartphones. Echter kan Tizen ook draaien op robotstofzuigers, koelkasten, wasmachines en nog veel meer.
    Doordat Samsung naast smartphones ook veel meer producten maken hebben ze wel een grote troef in handen.
    Momenteel is Samsung met de Z lijn (Z1 en Z3) waar Tizen op draait aardig succesvol in India. Volgend jaar zal de Z3 ook gelanceerd in ‘selected markets’ in Europa (geen Benelux).

  48. Twee jaar geleden na 3 jaar probleemloos een iPhone 4 te hebben gebruikt geswitcht naar een S4, ivm het grotere scherm, de lagere prijs, de mogelijkheid om een geheugenkaart te plaatsen en de positieve recensies in de pers. Sinds dag 1 spijt gehad. De batterij van mijn 3 jaar oude iPhone 4 ging langer mee dan die van mijn nieuwe S4. Vastlopers waardoor ik soms de batterij uit het toestel moest halen om het überhaupt opnieuw op te kunnen starten kwamen geregeld voor. Soms was de accu ‘s morgens om half elf al leeg, dan was er waarschijnlijk weer “een proces blijven hangen”. Ik was na een jaar echt helemaal klaar met dat toestel. Volgens mij waren dit allemaal softwareproblemen. De telefoon had verder een prachtig scherm, was vederlicht en maakte geweldige foto’s. Maar als ik na een werkdag thuiskwam had ik nog slechts 60% batterij. Vorig jaar een iPhone 6 plus 64 GB gekocht voor in mijn ogen veel geld, maar sindsdien geen enkel probleem meer gehad. Als ik nu na het werk thuiskom heb ik bij hetzelfde gebruik nog 93% of 94% batterij. Voor mij niets anders meer dan een iPhone, ondanks de prijzen die ervoor gevraagd worden. Geen problemen en ze gaan jaren mee!

  49. Origineel geplaatst door Loes: @Mario: Beste Mario, je mag voortaan gewoonIn de eerste persoon een reactie typen. Jouw materialistische motieven om Apple te kopen, zullen (zeker en) vast niet voor alle gebruikers opgaan 😉 Ikzelf vind het gemak waarmee je met Apple producten (onderling) kunt werken belangrijk. Merken boeien me niet. Kwaliteit, gebruiksgemak en ontwerp wel.

    Inderdaad, gelukkig kijken vele Apple gebruikers daar heel anders tegenaan dan Mario.Ook als je wel naar merk kijkt trouwens, zie je werkelijk geen enkele overeenkomst tussen het merk Apple en het merk mini.Een oorspronkelijk eigentijds merk met eigen gezicht versus een opgekocht brits historisch label dat op retro-kitsch modellen van een aartsconservatieve duitse autofabrikant wordt geplakt. Als Apple zulke extremistische jaren 60 retrostyling zou loslaten op de iPhone zou die er uitzien als een draaischijftelefoon 😖 en zouden ze de rechten op de merknaam alexander graham bell gekocht hebben…

  50. Anderzijds is Samsung ook wel zeer creatief met de software. Als je kijkt wat ze allemaal hebben uitgehaald met de Samsung Note-serie, zoals een breed aanbod aan stylusfuncties en de split-screen-mode, zou men kunnen zeggen dat Samsung echt een van de drijfveren van Android zelf is. Sommigen noemen het ‘gimmicks’, maar ik zie Samsung daardoor ook wel als een bedrijf dat aardig kan brainstormen, hoewel ze misschien soms iets te fanatiek zijn.

    Ik durf zelfs te zeggen dat ik Samsung qua software innovatiever vind dan Apple. Wat Apple van Samsung onderscheidt is dat Apple veel nauwkeuriger en beslister (lees: slomer) ontwikkelt, waardoor functies vaak jaren in de planning zijn en stapje voor stapje worden ingebouwd voordat ze verschijnen. Ik leer programmeren voor iOS en mij valt gewoon op dat nieuwere functies vaak op een basis terugvallen die al jaren eerder was gelegd en doorontwikkeld. Neem nou de nieuwe split-view-mode, dat is nou een functie die alleen mogelijk is geworden, omdat Apple sinds iOS 6 autolayout, size-classes, dynamic-text enzovoort heeft ingevoerd én doorontwikkeld. Toen die technologieën er waren en steeds meer waren ingeburgerd, was het voor ontwikkelaars (die hun apps goed onderhouden) echt triviaal om de functie in te bouwen. Dat is gewoon een niveau dat je zelden bij andere bedrijven ziet.

    Het grote probleem van Android blijft dat er geen centrale autoriteit is die bepaalt hoe Android heeft te werken. Google vind het prima dat smartphonemakers allerlei functies toevoegen (die ze dan gewoon kunnen overnemen), zolang ze hun diensten blijven bundelen en geen eigen fork beginnen. Dan krijg je inderdaad halfgare oplossingen die altijd bovenop het systeem moeten lopen in plaats van echt geïntegreerd te zijn, zoals bij iOS. Samsung zou wat mij betreft veel meer profiteren qua innovatie als Tizen globaal beschikbaar wordt (nu alleen in India). Samsung is denk ik het enige ‘Android-bedrijf’ dat zou verliezen als het voor ‘stock Android’ zou moeten gaan.

  51. Wat ook een sterke punt is van de iPhone is de restwaarde (sinds jaren vrij stabiel). Vijf weken terug mijn iPhone 6 (64GB) – 1 jaar oud, toch nog voor 580,- via marktplaats kunnen verkopen om vervolgens nieuwe 6s 64GB geseald te kopen voor 720,- euro (wat ik gemerkt had, dat er best veel mensen abonnement afsluiten om vervolgens te cashen op telefoon – geseald inclusief bon) – koopje, zonder hoofdprijs te betalen.

  52. @Mario: van mij hoeft het appeltje niet te zien zijn. Heb liever een hele zware achterkant voor mijn lifeproof nude dan zo’n lelijk doorzichtig ding.
    En door de hele case zie je weinig van m’n tel

  53. Origineel geplaatst door Ferryman: Als Apple zulke extremistische jaren 60 retrostyling zou loslaten op de iPhone zou die er uitzien als een draaischijftelefoon 😖 en zouden ze de rechten op de merknaam alexander graham bell gekocht hebben…

    Dan zou het ontwerp van de iPhone vast gebaseerd zijn op dat van de Ericofon 😂

  54. @Pieter: Dat hebben, of hadden ze. Os BADA zat in de Samsung WAVE, maar de samsung app store was aan de lege kant..

  55. Ik vind eigenlijk dat je de Android van Samsung niet kan vergelijken met hoe Android puur is zoals het op de Nexus toestellen draait. Het IOS wat de iPhone draait is niet aangepast door een andere fabrikant zodat IOS de volledige beleving krijgt hoe het bedoelt Is.

    Ik denk dat IOS gebruikers een veel positievere ervaring met android krijgen als ze de kale versie van Android op Nexus toestellen gebruiken. Op deze versie van Android werkt wel alles goed met elkaar in het Google ecosysteem en dan heb je geen last van afstandelijke Samsung, LG of HTC apps. Deze apps verpesten de hele gebruikers ervaring van Android omdat ze niet goed samenwerken met de Google Apps.

    Op een Samsung telefoon heb je bijvoorbeeld 2 kalender en 2 mail apps, eentje van Samsung en eentje van Google. Compleet onlogisch, welke moet je nou gebruiken? Ik bezit zelf de Motorola Moto X Style met bijna een kale versie van Android en dit werkt ideaal omdat deze versie van Android de juiste Android ervaring geeft.

  56. @ronald van veen:
    Gewoon aan Apple een nieuwe vragen als je oude kapot is… En ja die krijg je gewoon

  57. Soms neem je een beslissing om van beide te genieten. Ik heb een mini 2 en sinds kort een tab s2 die elkaars broertjes kunnen zijn.
    Nu kan ik buiten de mini 2 op de Android rommelen met gps uitbreidbaar geheugen en oled scherm en het open bestuurings systeem. Als ik dat zat ben pak ik de pad mini 2 weer.
    Dit was een keuze i.p.v. De mini 4 met voldoende geheugen en gps dus de cell versie.
    Leuk is dat er apps zijn op ios die ik graag op android zou willen en omgekeerd.

  58. @marina:

    Daar heb je dan toch eigenlijk geen Samsung voor nodig?! Enkel een jailbreak. Is een stuk voordeliger 😉

  59. @Pieter: een nieuw OS hadden ze al veel eerder mee moeten beginnen. Nu een eigen OS ontwikkelen, met het aantal apps van tegenwoordig, die compatible moeten worden gemaakt, kan ook een doodsteek worden voor Samsung.

  60. Origineel geplaatst door Leo van der meer
    Ja het grote probleem voor Samsung is dat de Android kopers geen geld willen betalen voor hun smartphone en Apple klanten wel.

    Origineel geplaatst door Jordy

    Een nieuwe Samsung kost ook gewoon 700 euro volgens mij.

    Dat klopt maar het gros van de Samsung smartphones zijn goedkope modellen.

  61. Ik begrijp het punt in het artikel dat Samsung niet goed weet wat ze met de software aanmoeten en daarmee mogelijk een marktaandeel laten liggen. Het artikel wekt bij mij de indruk dat de hardware van Samsung tegenwoordig in orde is omdat ze aan de buitenkant betere, of luxere materialen gebruiken. Het artikel stapt geheel voorbij aan de werkelijke hardware, die aan de binnenkant zit, de micro-electronica. Ik heb van een deskundige elektrotechnicus begrepen dat er ook nu nog een enorm verschil zit in het ontwerp van deze micro-elektronica tussen Apple en Samsung. Dit heeft niet veel te maken met kosten (electronica onderdelen die Samsung achterwege laat zijn qua kosten verwaarloosbaar), maar meer met deskundig ontwerp.
    Ik begrijp dat dit niet het doel van het artikel is, maar de bewering dat de hardware vergelijkbaar lijkt me wat kort door de bocht.

  62. Erg interessant artikel. Ik had Samsung S3 omdat ik een model erg mooi vond, echter had ik een probleem met een besturingssysteem ivm gebrek aan een goede toegankelijkheid. Ik vroeg me allang af waarom gaat Samsung geen eigen besturingssysteem maken.

  63. Origineel geplaatst door Loes

    Origineel geplaatst door Ferryman
    Als Apple zulke extremistische jaren 60 retrostyling zou loslaten op de iPhone zou die er uitzien als een draaischijftelefoon 😖 en zouden ze de rechten op de merknaam alexander graham bell gekocht hebben…

    Dan zou het ontwerp van de iPhone vast gebaseerd zijn op dat van de Ericofon 😂

    😂😂😂
    Idd, zoiets waarschijnlijk 😆

    Gôh, bedankt voor de geschiedenisles, die was ik alweer vergeten (of had ik misschien zelfs wel verdrongen?😉)

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.