Apple-1 veiling.

Onder de hamer: zeldzame Apple-1 en gesealde originele iPod

Twee opmerkelijke Apple-producten kunnen van jou zijn als je daar een flinke bak met geld voor over hebt. Vanaf volgende week wordt er een zeldzame Apple-1 computer geveild, terwijl er op eBay een uniek exemplaar van de iPod wordt aangeboden.

Update 26 mei: De bijzondere Apple I die onlangs ter veiling werd aangeboden, heeft £371.000 opgebracht (ca. €420.000) bij Christies. De computer zou naar verwachting tussen de 300.000 en 500.000 Britse ponden gaan opbrengen. De uiteindelijke prijs ligt dus aan de lage kant, zeker in vergelijking met eerder geveilde modellen. Bijzonder aan deze Apple I is dat deze is ingebouwd in een koffertje. De nieuwe eigenaar krijg er ook een Panasonic RQ-309DS cassettetaperecorder, een alfanumerieke SWTPC PR-40 printer en een Sanyo VM4209 monitor bij. Verder krijgt de eigenaar er een handboek, een BASIC-handleiding uit 1976, een Apple I-handleiding uit 1977 en schema’s bij. Er zijn rond de 200 Apple I’s geproduceerd, waarvan er ongeveer 80 nog steeds bestaan.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 10 mei 2019.

Ben je een fervent Apple-verzamelaar en ontbreken de Apple-1 en een gesealde eerste generatie iPod nog in je verzameling? Dan kan je nu je slag slaan, hoewel je daar wel voor in de buidel moet tasten. De Apple-1 brengt naar verwachting ruim €500.000 op. Is dat voor jou toch iets teveel, dan is de vraagprijs van nog geen $20.000 voor de gesealde iPod misschien meer binnen jouw budget.

Apple-1 veiling voor ruim half miljoen euro

Het unieke exemplaar wordt geveild bij veilinghuis Christie’s. Deze computer is in 1976 met de hand gemaakt door Steve Wozniak. Het gaat om een moederboard dat verwerkt zit in een koffer, aangesloten op een toetsenbordje. Volgens het veilinghuis zijn er in totaal slechts 200 gemaakt, waarvan er zo’n 80 nog in omloop zijn. Veel exemplaren van de Apple-1 zijn destijds vernietigd, nadat ze omgeruild werden voor de nieuwere Apple-II.

Veiling van Apple-1 in een koffer.

Volgens een online registratie is deze Apple-1 het tiende exemplaar dat geproduceerd is, wat hem extra zeldzaam maakt. Het item dat ter veiling aangeboden wordt, bevat naast het moederbord ook een pakket van zeldzame handleidingen en andere boekjes. Deze zijn onder andere gemaakt door mede-oprichter Ronald Wayne. De originele prijs van de Apple-1 is ruim $600, maar Christies verwacht dat de computer in de veiling £300.000 tot £500.000 opbrengt. De veiling start op 16 mei.

Het is niet de eerste keer dat er een Apple-1, ook wel de Apple I genoemd, onder de hamer gaat. Eerder was er al een veiling van de Apple I die naar verwachting 1 miljoen dollar op moest leveren. Uiteindelijk werd er voor dit model ruim $800.000 betaald.

Gesealde eerste generatie iPod

Een ander opmerkelijk aanbod vinden we op eBay. Daar is namelijk een geseald exemplaar van de allereerste generatie iPod opgedoken. Het komt niet vaak voor dat dit model ongebruikt en nog in de gehele originele verpakking aangeboden wordt. Deze iPod werd in 2001 door Steve Jobs gepresenteerd, met als belangrijkste functie dat je maar liefst duizend nummers in je broekzak mee kon nemen.

De eerste generatie iPod kostte destijds nog geen $400, maar de aanbieder op eBay vraagt er $19.995 voor, omgerekend bijna €18.000. Voor dat geld krijg je dan wel een nieuw en ongebruikt exemplaar. Het is daarom zonde om hem open te maken, want veel gesealde exemplaren zijn er waarschijnlijk niet meer in omloop. Mocht je zelf nog zo’n geseald exemplaar in handen hebben, dan weet je nu dat deze veel geld waard is.

Gesealde iPod op eBay.

In oktober 2016 besteedde we nog aandacht aan 15 jaar iPod. De iPod was voor Apple de doorbraak in de muziekwereld en leidde uiteindelijk tot veel mooie producten, waaronder de iPhone.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 mei 2019, 15:58
Bron Bron 9to5Mac
Via Via MacRumors
Categorie Apple
Onderwerpen ipod, veiling

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.