iPhone-verslaving

Gameverslaving is nu een erkende ziekte

De lidstaten van de World Health Organization hebben 'gameverslaving' officieel erkend als ziekte. Het obsessief spelen van games op de iPhone en andere apparaten is toegevoegd aan de lijst van geestelijke aandoeningen, die in 2022 van kracht wordt.

Gameverslaving officiële ziekte

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de WHO in Geneve (Zwitserland) hebben de lidstaten van de WHO gameverslaving internationaal erkend op de lijst ICD-11. Landen raadplegen deze lijst voor het plannen van gezondheidsinterventies en voorlichtingscampagnes. Gelukkig is er ook nog goed nieuws, want het gaat maar om een kleine groep mensen. “Studies suggereren dat gameverslaving maar een klein deel van de mensen treft die met digitale- of videogame-activiteiten bezig zijn”, schrijft de WHO in een verklaring. “Mensen die deelnemen aan gaming zouden echter gewezen moeten worden op de hoeveelheid tijd die ze eraan besteden, in het bijzonder als het andere dagelijkse activiteiten uitsluit.” Vooral games als Fortnite en PUBG kunnen spelers helemaal in hun ban houden.


WHO heeft ook de symptomen van de aandoening verder vastgelegd, waaronder niet in staat zijn om de tijd en frequentie van het spelen te beheersen. “Ze geven topprioriteit aan de game en blijven spelen, ook al is er al meer dan 12 maanden sprake van een probleem.” ICD-11 staat voor International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems en zal op 1 januari 2022 in werking treden.

Fortnite Battle Royale aankondiging

“Begrijpen wat mensen ziek maakt en wat ze uiteindelijk doodt, staat centraal bij het in kaart brengen van ziektetrends en epidemieën”, schrijft WHO. Op basis daarvan worden geozndheidsprogramma’s, subsidies en investeringen gepland, bijvoorbeeld in therapieën en preventiecampagnes. Met onderstaande tips kun je zelf iets aan je iPhone-verslaving doen:

Schermtijd en meer
Apple heeft in iOS 12 diverse stappen ondernomen om gameverslaving te voorkomen, waaronder de invoering van Schermtijd en meer opties om te regelen hoeveel tijd kinderen op een iPhone of iPad bezig zijn. In iOS 13 komen er naar verwachting nog meer maatregelen bij. Ben je bang dat je kind gameverslaafd is? Met onderstaande tips kun je er iets aan doen.

Lees ook deze artikelen met handige tips over kinderen en games:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 mei 2019, 14:22
Categorie Achtergrond
Onderwerpen gezondheid, kinderen, verslaving

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.