Veiling van unieke Apple I gaat naar verwachting 1 miljoen dollar opleveren

Er gaat een speciale Celebration Apple I in de veiling, een speciale uitvoering van de eerste Apple-computer die ooit is gemaakt. Experts verwachten dat het exemplaar meer dan 1 miljoen dollar gaat opleveren.
Erwin Siekman - · Laatst bijgewerkt:

In de beginjaren van Apple hebben Steve Jobs en Steve Wozniak 175 exemplaren van de Apple I verkocht. Naar schatting zijn er nog ruim 60 exemplaren van de Apple I in omloop en een wel heel bijzonder model wordt aanstaande maandag geveild door veilingsite CharityBuzz. Geschat wordt dat de veiling 1 miljoen dollar kan opleveren. Een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel.

Glenn en Shannon Dellimore

Update 29-08-2016: De veiling heeft uiteindelijk toch geen 1 miljoen dollar opgeleverd. Glenn en Shannon Dellimore zijn de gelukkige eigenaren van de zeldzame Apple I. Ze wilden dit exemplaar zo graag hebben dat ze er best 2 miljoen voor hadden willen betalen. Maar dat was niet nodig, want met 815.000 dollar waren zij de hoogste bieder. De computer zal tentoongesteld worden in een museum.

apple-1-jobs-wozniak

‘The Celebration Apple I’

De Celebration Apple I, zoals hij door de veilingsite wordt genoemd, is zeer uniek. Volgens Wozniak is dit exemplaar nooit verkocht aan de consument. Mogelijk is dit dan ook één van de eerste Apple I-exemplaren ooit gemaakt. Het PCB-bord van dit model is met de hand gemaakt en door de eerste Apple-werknemers aangepast om het werkend te krijgen.

complete-set-apple-1

Naast de computer krijg je er ook alle handleidingen, cassettes en reclamefolders bij. Nog nooit is er zo’n complete set gevonden en om die reden wordt er verwacht dat deze set meer gaat opleveren dan alle vorige veilingen. Gewone Apple I-exemplaren worden regelmatig geveild en leveren dan al soms meer dan een half miljoen dollar op.

In de video hierboven legt Apple-historicus Corey Cohen aan de hand van foto’s van Jobs en Woz uit hoe bijzonder dit exemplaar is. De computer verkeert in zeer goede staat, maar om de computer werkend te krijgen zijn nog wel een aantal aanpassingen nodig. Cohen geeft de toekomstige eigenaar als advies de computer alleen als bezienswaardigheid te gebruiken en er niks aan te veranderen.

Deel van de opbrengst naar goede doel
Aankomende maandag begint de veiling. Op de site van CharityBuzz kan je de veiling volgen en eventueel een bod plaatsen. De veiling eindigt op 25 augustus. Wie geïnteresseerd is zal dus wel flink in de buidel moeten tasten. Van de opbrengst gaat 10% naar de Leukemia and Lymphoma Society, een goed doel dat strijd tegen bloedkanker.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 augustus 2016, 18:11
Categorie Apple
Onderwerp veiling

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.