Politie-app 'Mijn onderzoek'

Bestolen? Je kunt nu zelf onderzoek doen met nieuwe politie-app

De politie en het Openbaar Ministerie brengen volgende week een app uit, waarmee je zelf onderzoek kunt doen na een misdrijf. Het gaat om een proef, in eerste instantie voor mensen die zijn bestolen.

Zelf onderzoek doen na misdrijf

De politie en het OM zien dat burgers steeds vaker zelf actie ondernemen als ze slachtoffer zijn geworden van een misdrijf. “Vooral technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat mensen steeds beter in staat zijn om zelf onderzoekshandelingen te verrichten. Met de app ‘Mijn onderzoek’ proberen we op die beweging in te spelen en mensen te faciliteren”, aldus Oscar Dros, portefeuillehouder burgerparticipatie. Met de app kunnen mensen onder andere een getuigeninterview afnemen, achterhalen of er camerabeelden beschikbaar zijn en foto’s toevoegen van bewijsstukken. ook kun je een buurtonderzoek uitvoeren of online op onderzoek uit gaan. Het gaat om handelingen die iedere burger mag verrichten.

Getuigeninterview afnemen met ‘Mijn onderzoek’-app

“We zien dat burgers dergelijke handelingen nu ook verrichten”, vertelt John Lucas, hoofdofficier van Justitie. “Het helpt als ze dat op een wijze doen waardoor wij de opbrengst van dit onderzoek ook in de vervolging kunnen gebruiken.” Het wekt misschien de indruk dat burgers voortaan het werk van politieagenten moeten doen, maar dat is niet de intentie. “We zien het echt als een vorm van samenwerking. Mensen komen steeds vaker zelf in actie, of wij nu wel of niet met hun aangifte aan de slag gaan. Wij proberen het onderzoek door burgers met deze app zo goed mogelijk te ondersteunen.”

Opvolging door politie en OM wordt overigens niet gegarandeerd. Maar de kans bestaat dat de informatie die burgers via de app verzamelen later toch kan worden gebruikt in de opsporing en vervolging van een verdachte. De proef duurt twee maanden en maakt deel uit van een bredere zoektocht naar samenwerking tussen burgers en politie. Dros: “We merken dat initiatieven van burgers niet altijd aansluiten op de werkwijze van de politie. Daarom willen we beide werelden bij elkaar brengen. Het is in ieders belang dat onderzoek zorgvuldig gebeurt.”

Politie-app 'Mijn onderzoek'

Alleen als je bent bestolen

De politie erkent dat die zoektocht naar samenwerking ook dilemma’s met zich meebrengt. Er moet worden voorkomen dat mensen het recht in eigen hand nemen. De app is vanaf 1 juni te downloaden en is alleen gericht op mensen die zijn bestolen. De proef vindt plaats in zes basisteams in vier politie-eenheden: Rotterdam, Noord-Nederland, Oost-Nederland en Oost-Brabant. Als je aangifte doet van diefstal krijg je de mogelijkheid om via de app zelf op onderzoek uit te gaan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.