De Staat van Nederland: alle CBS-statistieken in één app

In De Staat van Nederland kun je vrijwel alle CBS-statistieken in één overzichtelijke app bekijken. De app vervangt StatLine, een app die niet meer verkrijgbaar is.

Lange tijd konden we gebruikmaken van StatLine om de statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) te bekijken. Maar die app bestaat niet meer, dus moeten we ons door de website van het CBS heen zien te werken om bij de gewenste statistieken uit te komen. Niet ideaal. Gelukkig is er nu opnieuw een app die alles overzichtelijk weergeeft: De Staat van Nederland (link).


De Staat van Nederland dashboard De Staat van Nederland bevolking

Helaas is bij het publiceren van dit artikel over het hoofd gezien dat het hier een oudere app betreft met verouderde informatie. Wij betreuren dit ten zeerste en gaan er uiteraard voor zorgen dat dit niet meer voorkomt. We laten het artikel echter wel online staan ter informatie.

CBS-statistieken bij elkaar in De Staat van Nederland

In De Staat van Nederland kun je vrijwel alle CBS-statistieken bekijken. De app maakt gebruik van Open Data van het CBS, waardoor ze de data kunnen visualiseren. In iedere grafiek kun je filteren naar bepaalde variabelen. Denk bijvoorbeeld aan het overzicht van de bevolking in Nederland. In deze grafiek kun je de totale populatie zien, maar ook filteren op bepaalde huishuidens, allochtonen en autochtonen, mannen en vrouwen, en bevolkingsgroei. Zo kun je het antwoord op jouw vraag – bijvoorbeeld “hoeveel vrouwen wonen er in Nederland” – snel vinden.

De Staat van Nederland categorieën De Staat van Nederland

Gebruik van De Staat van Nederland

De app heeft een dashboard als beginscherm, met daarop jouw favoriete statistieken. Hierin zie je de naam van de cijfers, waar je op gefilterd hebt en de mogelijkheid om filters toe te passen. Met de knop met drie streepjes kun je de grafiek verversen, met het kruisje haal je hem weer weg. Door op de “i” te drukken krijg je uitleg over de cijfers, bijvoorbeeld wat er precies in de grafiek staat en hoe de gegevens onderscheiden worden. Ook vertellen ze je wanneer de nieuwe cijfers verschijnen en welke wijzigingen er doorgevoerd zijn.

Een nieuwe grafiek aan het dashboard toevoegen doe je met de knop “pas aan”. Hier krijg je vervolgens zes categorieën waar je uit kunt kiezen, waaronder economie, gezondheid en welzijn, en bevolking. Klik op één van de opties en opnieuw verschijnt er een lijst, deze keer met verschillende gegevens over bepaalde onderwerpen. Zo vind je onder economie cijfers over het bbp, bedrijven en het consumentenvertrouwen. Door op één van de onderwerpen te klikken krijg je meer uitleg over de cijfers en de mogelijkheid om de grafiek aan het dashboard toe te voegen.

Nadeel van de applicatie is wel dat je reclame te zien krijgt. Door een in-app-aankoop van 99 cent kun je deze reclame verwijderen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 24 mei: Uitleg over verouderde informatie toegevoegd.

Informatie

Laatst bijgewerkt
24 mei 2016 om 10:21
Onderwerp
Categorie
Apps

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.