USB-C aansluiting

Is een USB-C-accessoire veilig? Nieuwe techniek checkt het voor je

Twijfel je of een USB-C-accessoire wel veilig is? Binnenkort komt er een techniek aan waardoor je laptop of smartphone kan controleren of een aangesloten accessoire wel veilig is.

Lightning-naar-USB-C-kabel.Als je op zoek bent naar een USB-C-accessoire, dan moet je altijd blijven opletten of deze wel geschikt is voor jouw apparaat. Er zijn namelijk accessoires in omloop die fysieke schade aan je apparaat kunnen aanbrengen. Als je op een vliegveld bijvoorbeeld je mobiele apparaat wil aansluiten op een publieke oplaadpaal, weet je niet of de kabel veilig is. Een toekomstig protocol moet ervoor zorgen dat het aangesloten USB-C-apparaat eerst gecontroleerd wordt, voordat er verbinding wordt gemaakt.

Checken of USB-C-accessoire veilig is

Het USB Implementers Forum, de organisatie dat de Universal Serial Bus (USB) heeft ontwikkeld, gaat zorgen dat dit protocol er komt. Het zogenaamde USB Type-C Authentication-protocol moet hiervoor ondersteund worden op het betreffende apparaat, bijvoorbeeld een laptop of smartphone. Zodra je een USB-C-kabel of ander accessoire koppelt aan een laptop of smartphone, wordt het accessoire gecontroleerd op allerlei aspecten. Zo wordt gekeken of er wel voldaan is aan alle USB-C-eisen en of het accessoire wel gecertificeerd is. Dit gebeurt direct zodra het accessoire aangesloten is, nog voordat er data of stroom overgedragen wordt.

Deze extra beveiliging kan ook malware voorkomen, bijvoorbeeld op een met USB-C uitgeruste schijf. Huidige USB-C-accessoires kunnen een firmware-update krijgen, zodat ze werken met deze nieuwe protocol. Het is op dit moment niet bekend op wat voor termijn dit ingezet gaat worden, maar het is voor iedereen die USB-C-accessoires gebruikt in ieder geval goed nieuws. Op dit moment is de nieuwste MacBook van Apple het enige apparaat dat volop gebruikmaakt van USB-C. Ook de vierde generatie Apple TV heeft een USB-C-aansluiting, maar deze wordt alleen gebruikt voor bijvoorbeeld technische ondersteuning.

Vorig jaar waarschuwde een techneut van Google al voor het gebruik van USB-C-accessoires, omdat ze niet allemaal aan alle eisen voldoen. Zo geeft hij enkele technische details waar je als gebruiker op kunt letten. Grotere merken leveren vrijwel altijd deugdelijke kabels.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 april 2016, 11:01
Categorie Accessoires
Onderwerp usb-c

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.