Apple introduceert 12-inch MacBook

Apple heeft tijdens het Spring Forward-event de 12-inch MacBook onthuld. Daarmee is de MacBook compacter dan ooit: slechts 13,1mm dun!
Sander Kleijn - · Laatst bijgewerkt:

Apple heeft vandaag een nieuwe MacBook met 12-inch-scherm geïntroduceerd. De nieuwe MacBook is lichter dan de MacBook Air en is daarmee de meest compacte MacBook tot nu toe.


Bekijk hier de prijzen van deze MacBook

MacBook Silver

De 12-inch MacBook werd de afgelopen maanden meermaals in geruchten besproken. Zo lekten in januari vroege beelden uit, waarop het aangepaste MacBook-design uitgebreid te zien was. Het ging toen echter om renderings op basis van bemachtigde informatie: er was geen enkel onderdeel van de MacBook gelekt.

MacBook Gold & Space Grey

Apple heeft zich tot doel gesteld de notebook opnieuw uit te vinden. De nieuwe MacBook is met een dikte van 13,1 millimeter zo’n 24 procent dunner dan de 11-inch MacBook. Het gewicht is dan ook fors gedaald naar 907 gram. De MacBook neemt het kleurenschema van de iPhones over: zilver, goud en space grey. Het scherm meet, zoals verwacht, 12 inch en Apple heeft gekozen voor een Retina Display met 2304 x 1440 pixels.

MacBook vs MacBook Air

Aan alle componenten is geschaafd om de MacBook dunner te krijgen. Het toetsenbord is maar liefst 40 procent dunner, zonder dat de toetsen zelf kleiner zijn geworden. Sterker nog: Apple heeft de toetsen iets hoger gemaakt, zodat de toetsaanslag prettiger aanvoelt. Het Retina schermpaneel is 0,88 millimeter dun en verbruikt volgens Phil Schiller 30 procent minder energie dan de Retina-schermen in de huidige MacBook Pro-modellen. Nog meer ruimte is bespaard door de ventilatoren te verwijderen: de MacBook is geheel fanless, dankzij de gloednieuwe Intel Core M-processor met een verbruik van 5 watt.

MacBook Keyboard

MacBook Motherboard

Ook heeft het trackpad een redesign gekregen. Het is niet langer een klikbaar trackpad, maar kan nauwkeurig de kracht die je erop uitoefent meten. Apple noemt het Force Touch en maakt hiermee compleet nieuwe functionaliteit mogelijk. Force Touch op een adres in je Mail-app en je krijgt vanzelf de locatie voorgeschoteld en in video’s kun je met Force Touch snel vooruitspoelen.

MacBook Force Touch

Qua specificaties mag de MacBook gerust vooruitstrevend genoemd worden: 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth 4.0 en USB-C. Deze USB-C-connector ondersteunt verschillende protocollen, waaronder DisplayPort 1.2, HDMI, VGA en USB 1.1 t/m 3.1. Ook kun je er de MacBook mee opladen. De MacBook is het eerste consumentenproduct met USB-C op de markt. De ouderwetse USB-poorten, Thunderbolt-poort en MagSafe-aansluiting zoek je op de MacBook tevergeefs, een 3,5mm koptelefoonaansluiting is nog wel aanwezig. De MacBook gaat 9 uur mee bij websurfen, 10 uur bij het afspelen van films.

MacBook USB-C

De Nederlandse verkoopprijs van de MacBook met een 1,1 GHz processor, 8 GB RAM-geheugen en 256 GB flashgeheugen is €1449. Voor de variant met een 1,2 GHz processor en 512 GB flashgeheugen betaal je €1799. De MacBook komt naast de bestaande MacBook Air- en MacBook Pro-modellen. Deze modellen krijgen overigens ook een update qua specificaties: de 13-inch MacBook Pro krijgt de beschikking over Force Touch, nieuwe Intel Core-processoren, Intel Iris Graphics 6100, sneller flashgeheugen en een betere accu. De twee MacBook Air-varianten krijgen een betere Core-processor, Intel HD Graphics 6000 en Thunderbolt 2; sneller flashgeheugen is voorlopig alleen aan het 13-inch model voorbehouden.

MacBook Prijs NL

MacBook 12-inch adapter-kabels

Omdat de MacBook 12-inch enkel een USB-C-poort heeft, heb je adapters nodig om bepaalde apparaten te gebruiken. Zo verkoopt Apple voor 89 euro een VGA-adapter voor USB-C zodat je een monitor kunt aansluiten. Voor €89 euro kun je tevens een digitale AV-adapter voor je 12-inch MacBook kopen.

Lees ook: USB-C in de nieuwe MacBook: dit moet je weten

Verkrijgbaarheid

De nieuwe MacBook 12-inch is vanaf 10 april verkrijgbaar in onder andere de online Apple Store. De MacBook wordt dan ook in andere winkels verwacht.

Lees ook: Dit is er aangekondigd tijdens Apple’s Apple Watch event

Reacties: 60 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.