Reacties voor: Universele oplader voor telefoons later dan gepland

De invoering van één universele stroomlader voor mobiele telefoons (micro-usb) komt later dan verwacht: pas begin 2011.
42 reacties
 1. straks laat apple de EU helemaal links liggen…

 2. ik zat al te denken…

 3. Apple laat de EU heus niet links liggen. Sterker nog, Apple is al akkoord gegaan met dit plan.

  Mooi eigenlijk. Apple vraagt nu nog 19 euro voor zo’n kabeltje. Dadelijk als je kabeltje versleten is ofzo kan je gewoon een andere MicroUSB kabel pakken.

 4. Moet toch niet zo moeilijk zijn voor apple om naast hun eigen dock ergens in hun iphone die andere connector te plaatsen ? Het is dan niet meer het een of het andere …

 5. Goed plan, ik dacht overigens dat dit al ingevoerd was.

  En ach, apple verzint wel wat. Ze zeggen ook hoe je iphone vast te houden, dus hier verzinnen ze vast wel iets heel simpels op 😉 (Zoals, laadt je telefoon maar op in zwitserland ofzo.. :D)

  Oh, wacht, ze bepalen niet meer hoe je de telefoon vast moet houden, ze geven een hoesje om het probleem “om te lossen”… goed bedrijf :’)

 6. oh, oh en al die rand apparatuur dan?
  bv de Sony dreammachine die ik op m’n nachtkastje heb staan, of de carkit van tomtom die ik op m’n dashboard heb hangen…… kan ik die straks dan weggooien? of zouden ze met een oplossing komen?

 7. Heel simpel een iphone plug, zoals er nu in past met onderin een micro usb socket…

 8. tja, inprincippe laden alle nieuwe telefoons op met een USB-aansluiting (5Volt). net zoals de iphone. kwestie van een koppelingetje. ik kan met mn iphone lader natuurlijk elke telefoon opladen, als je maar een mini-usb kabel hebt 😉 tot zo ver heb je het adapter probleem opgelost (lees millieu probleem)

  ik denk dat de dockconnector van apple geen problemen gaat opleveren.

 9. De laders van Apple zijn al vrij standaard: iPhones laten zich prima laden in generieke USB-laders, en USB-apparaten ook door iPhone-laders. Als de industrie een beetje handig is standaardiseren ze op USB inclusief het protocol om over vermogen te onderhandelen. En dan is Apple al klaar…. het gaat namelijk over de laders zelf, niet over de aansluiting op de telefoon. Het snoertje blijft nodig

 10. Wat een lelijk ding zeg.

 11. 1: Mijn mophiebatterij voor mijn 3GS heeft al een micro-usb

  2: Als ze echt energie willen besparen, eisen ze dat het primaire deel van de lader onderbroken wordt wanneer er geen telefoon aangesloten is. Tienduizenden laders zitten nu in het stopcontact “warm” te worden zonder dat ze verder enig nut hebben.

 12. Weten we ook weer wat de iPhone 4s/5 zal brengen: een nieuwe laadpunt.

 13. Ik vind dit een zeer goede beslissing, maar vorig jaar las ik ergens dat een zeker lid van de Europese Commissie uitlegde dat het voor een fabrikant – bvb. Apple – voldoende zou zijn om een micro-usb naar Dock-connector kabel met het toestel mee te leveren om aan de nieuwe regeling te voldoen. In deze blogpost staat echter “Dat voorkomt een wirwar aan kabels en stroomadapters”.
  Persoonlijk zie ik Apple eerder zijn dock-connector vervangen door micro-usb aansluiting dan beide aansluitingen tegelijk in de volgende iPhone te steken.
  Maar aangezien (bijna) elk iPhone-accessoire (en dan denk ik vooral aan sounddocks en ander duur materiaal) dan onbruikbaar wordt, lijkt het me inderdaad waarschijnlijker dat ze een adapterkabel meeleveren.
  Kan iemand (Gonny misschien) mij met zekerheid vertellen of dergelijke kabels worden toegestaan met de nieuwe regeling?

 14. Hoeft voor mij niet.
  Wat als je nu een volgende versie van de iPhone wil importeren uit Amerika. Die hebben dan een andere aansluiting dan de onze. Niks mis met deze, er zijn ook genoeg goedkope alternatieven voor de usb kabels van Apple zelf.

 15. En hoever staan de EU met de verplicht-verwisselbare-batterij ?

 16. Dan zal Apple het bij de volgende iPhone gewoon als een van de nieuwe features aankondigen.

  Steve Jobs: “And it has a micro-USB port, isn’t that amazing?!”

 17. Ik zit hier niet op te wachten, wat kan mij het nu schelen of elke fabrikant een andere standaard gebruikt, als ze maar een kabel meeleveren die op een USB poort aangesloten kan worden, dan kan je de lader van de iPhone ook gebruiken voor je Samsung (wat mijn vrouw al doet als we op vakantie zijn), ect ect ect.

 18. ik heb een goedkope iphone dock die al mini usb als aansluiting heeft hiermee laad ik mijn iPhone op en synct hij ook gewoon. dus lijkt me geen probleem om en verloop snoerdje bij te leveren…

 19. Apple is vrijwel de enigste die er niet met bezig is (op dit moment), alle nieuwe telefoons hebben nu wel een micro-usb oplader 🙂

  En ik denk niet dat Apple de EU gaat links laten liggen, grootste kapitaal zit namelijk in EU.

 20. Apple blijft gewoon dezelfde kabel gebruiken, alleen zit er straks een extra micro-usb poortje op.

  Ik vind het een leuke actie van de EU, maar ze kunnen zich beter met belangrijkere dingen bezig houden. Bovendien: alsof ik ooit nog zo’n Nokia of Samsung prul ga kopen en dan happy al een adapter heb. Dacht het niet…

 21. Net zo’n non issue als “kromming van de banaan/komkommer” en “standaardisering condoommaten”.

  Wel of geen lader in de doos maakt het apparaat geen cent goedkoper en je zult toch voor elk apparaat in huis een lader nodig hebben.

  Maar ja, de Hoge Heren in Brussel hebben weer wat te doen gehad en gaan nu verder met elk hun eigen diner in eigen restaurant.

 22. “Straks koop je je mobiele telefoon zonder stroomadapter, waardoor de prijs omlaag kan.”

  Dat moet natuurlijk het volgende zijn:
  “Straks koop je je mobiele telefoon zonder stroomadapter, waardoor je er zelf een mag gaan kopen en de prijs blijft gewoon hetzelfde.”

 23. Origineel geplaatst door Hammertime
  “Straks koop je je mobiele telefoon zonder stroomadapter, waardoor de prijs omlaag kan.”Dat moet natuurlijk het volgende zijn: “Straks koop je je mobiele telefoon zonder stroomadapter, waardoor je er zelf een mag gaan kopen en de prijs blijft gewoon hetzelfde.”

  Ja en dan kost die lader ineens 50€ of meer, gewoon een comerciële truuk om kosten in productie te drukken, hogere winstmarge en wat doet de consument, hij koopt de lader die door de fabrikant geadviseerd wordt (of de garantie vervalt???).

 24. Ik zie ook het probleem niet helemaal. Ik kan met de lader van mijn iPad zo goed als alles opladen. Er zijn zelfs batterijen laders die via usb hun voeding krijgen. Het hoeft niet persé een micro usb stekker te zijn, zo lang ze maar met 5V overweg kunnen en een kabel naar een usb stekker hebben om op te laden.

  Het enige wat je dan mee moet nemen, zijn verschillende usb kabels, maar kabels zijn toch niet het grote milieu probleem.

 25. trouwens ik zit ook niet echt te wacten op micro USB, ik heb verschillende apple docks, snoeren en connectoren, ipods en iphones passen zonder problemen steeds. mocht dit veranderen dan zou er pas meer vuil op de berg komen want dan mag ik alles gaan vervangen!

  indeed een standardisatie op gebied van adapter zelf lijkt mij het meest interessant!

 26. @Peter: Ik denk niet dat apple een zware boete wilt en ze moeten wel ze hebben geen keuze.

 27. Ik ben voor. Al die opladers en USB aansluitingen voor die telefoons… Hoef je niet gelijk een nieuwe te kopen als ik er weer eens 1 kwijt ben.

 28. Alle apparatuur die ik wil opladen (Ipod/ Ipad en Iphone) gebruikt dezelfde connector. Dus wat is nou het probleem 😕

  Zonder zotheid ik vind het een leuk bedacht plan maar vraag me af of het niet teveel beperkend is. Zo heeft de Ipad al niet genoeg meer aan een standaard USB touwtje (te weinig prik) en wil ik graag mijn investeringen (kabels/ dockings/ carkit) behouden.

 29. @Peter: dan importeer ik wel uit de USA of Canada.

 30. Ik denk dat de volgende generatie iPhones er een connector bij krijgt voor opladen via Micro USB. De aansluiting zoals we die nu kennen blijft t.b.v. de connectiviteit met andere apparatuur (en ook evt. voor laad-activiteiten).

  Zo blijft de markt in werking voor speciale iphone accessoires, terwijl er tevens wordt voldaan aan de europese afspraken.

  Goede zaak! Voor het millieu, en voor het gemak van 1 type lader voor veel apparatuur.

 31. Allemaal leuk en aardig, 1 soort oplader. Maar wat als we nu twee jaar verder zijn en de hardware en software dusdanig is veranderd waardoor deze generatie laders overbodig is geworden dan moeten alle nieuwe producten weer een ander type uitbrengen. Volgens mij geen goed idee. Een beter idee is het naar mijn inziens om het bedrijf ook op dat gebied innovatief hun gang te laten gaan.

 32. @Joost: Zou ik ook graag willen weten.

 33. Origineel geplaatst door bob
  v de Sony dreammachine die ik op m’n nachtkastje heb staan, of de carkit van tomtom die ik op m’n dashboard heb hangen…… kan ik die straks dan weggooien? of zouden ze met een oplossing komen?

  Nou inderdaad!
  Hoewel ik het uniform laden wel beter vind. Iedereen heeft wel van die kabeltjes, en dus kun je straks ook echt overal je telefoon opladen als je je kabel vergeet.
  Nu nog usb-stopcontacten in huis en het is helemaal handig.

  Overigens is het niet te hopen dat apples aansluiting komt te vervallen: dan heb je een boel troep die je 1) te duur opnieuw moet kopen en 2) ook veel afval genereert.

 34. Regel 1 in de markt van Computers en Telecommunicatie:
  – De Marge zit niet in de hoofdproducten maar in de Bijverkoop.

  Wij gaan dus merken dat we los een adapter moeten kopen.

  En over de vraag of een verloop mag:
  Volgens mij gaat het erom dat je met een mini-usb aansluiting je Telefoon kan opladen. als er dan nog ergens een verloopje zit kan ze volgens mij niks schelen.

 35. OT: ik dacht dat apple kleine docks ging maken van micro usb naar hun 30pin connector.
  (Red.) Off-topic opmerkingen verwijderd.

 36. (Red.) Off-topic opmerkingen verwijderd.

 37. Begin 2011. Dat zijn dus nog zo’n 4 apple-snoertjes. Joepie..

 38. Er zit een interpretatie fout in dit artikel, eentje die wel vaker voorkomt. Er is inmiddels een EU richtlijn die opladers voor mobieltjes (en dus ook alleen mobieltjes) standaardiseert rondom usb. Dat wil dus zeggen dat fabrikanten met een standaard usb oplader moeten komen. Er staat nergens in die richtlijn iets over micro-usb en er staat al helemaal niets in over aansluitingen op de telefoons zelf. Het gaat hierbij dus echt puur en alleen om het hebben van een standaard usb aansluiting op de oplader zelf zodat je 1 oplader voor diverse telefoons kunt gebruiken. De reden hierachter zit ‘m in het reduceren in het aantal opladers wat weer milieubesparend zou moeten zijn.

  Dat hele micro-usb is echter iets wat de industrie zelf heeft bedacht en is iets wat zeker niet altijd en overal wenselijk is. De aansluiting is mooi klein maar moet enorm inboeten op stevigheid, voor diverse zaken is het gewoon veel te klein. Dat betekent dat bepaalde accessoires uit/van de telefoon kunnen vallen en dat stekkers uit de adapters kunnen raken. Dat wekt natuurlijk erg veel irritatie op. Daarnaast zijn er ook technische beperkingen van het usb protocol waardoor dit lang niet altijd een wenselijk protocol is. Dan zou je het ook echt alleen moeten gaan gebruiken voor het opladen van het apparaat. In dat geval is zo’n micro-usb stekker alsnog aan de grote kant. Nokia en diverse anderen hebben heel wat kleinere plugs die veel beter geschikt zijn. Ik zie liever iets als de dock connector van Apple voor allerlei accessoires met een los klein aansluitinkje om je oplader in te kunnen pluggen. Dan kun je de accessoire namelijk laten zitten terwijl je ‘m oplaadt (iets wat nu niet kan). Aan de oplader kant ben ik blij met hoe ze nu zijn: met een normale fatsoenlijke usb aansluiting (de bekende usb-a die je altijd achterop computers vindt). Dat is een lekker stevige aansluiting vergeleken met micro-usb.

 39. New: Apple 30-Pin Dock Connector to Micro-USB
  Only €30

 40. Origineel geplaatst door Klaas
  Regel 1 in de markt van Computers en Telecommunicatie:- De Marge zit niet in de hoofdproducten maar in de Bijverkoop.Wij gaan dus merken dat we los een adapter moeten kopen.

  Regel 1 bij Apple; de hardware is leuk maar aan de apps/ diensten/ belminuten valt veel meer te verdienen.

  Als er 1 bedrijf heeft bewezen dat het oude model failliet is dan is het Apple wel.

  Verder daag ik mensen uit aan te tonen dat het milieu nou zo veel geholpen is; als je de oude telefoon verkoopt heeft die koper toch ook een lader nodig? Symboolpolitiek van diezelfde zielen die mij mijn lampjes afpakken.

 41. @Joost: De batterij moet verwisselbaar zijn, mensen hoeven dat zelf niet te kunnen…

  enne volgens mij moet er een mogelijkheid zijn om via mini-usb op te laden, het mag ook een adaptertje (van laat me denken… €70) zijn; ik weet het niet zeker

 42. @ppl: Danku voor de duidelijke uitleg, ppl!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.