Twitter Fail Whale

Vanaf donderdag hebben Twitter-apps van derden minder functies

Het is bijna zover
Twitter voert op donderdag 16 augustus veranderingen door, waardoor apps van derden zoals Tweetbot en Twitterrific minder goed functioneren. Je kunt nog wel je tijdlijn blijven bekijken.

Twitter gaat een nieuwe API (programmeerinterface) invoeren en apps van derden zijn daarvan de dupe. Om nog notificaties te blijven sturen zullen makers van apps zoals Tweetbot en Twitterrific duizenden euro’s moeten betalen. De tijdlijn blijft gewoon bestaan, maar berichten op de tijdlijn komen vertraagd binnen in apps van derden. Mogelijk vervallen er nog meer functies, maar dat zal pas blijken als Twitter definitief de schakelaar om zet. Al die nieuwe beperkingen gelden uiteraard niet voor de officiële apps, Twitter voor iOS en TweetDeck voor macOS. Twitter voert de wijzigingen in omdat het bedrijf meer controle wil over de berichtendienst en om te zorgen dat mensen vooral de officiële apps gebruiken.


Basisfuncties blijven bestaan
Na aanvankelijke ophef stelde Twitter de veranderingen uit naar augustus, maar aanstaande donderdag is het echt zover. Sommige third party-apps zullen niet meer goed werken, terwijl actieve ontwikkelaars zoals Tapbots er alles aan zullen doen om hun apps zo goed mogelijk te blijven ondersteunen. De basisfuncties zoals het plaatsen van een tweet en het bekijken van je tijdlijn, blijven gewoon. Maar juist de extra functies die apps van derden zo interessant maken, zullen worden beperkt of verwijderd. Waarschuwingen voor mentions en directe berichten zullen met een vertraging binnenkomen. Het volgen van breaking news wordt een stuk lastiger, omdat het realtime streamen van je tijdlijn niet meer mogelijk is. Je zult in dat geval gebruik moeten maken van TweetDeck op de Mac, want de officiële Twitter-app voor Mac werd een paar maanden geleden offline gehaald. Streamen van je tijdlijn werkt niet in Twitter voor iOS, dus je zult bij die app telkens pull-to-refresh moeten doen.

Twitter-hack

Appmakers bereiden zich voor
Twitterrific nam al eerder maatregelen: de makers verwijderden pushmeldingen en streaming alvast uit de app. Ook de Apple Watch-app werd weggehaald. Gebruikte je nog een oude versie van Twitterrific, dan zal de functie binnenkort niet meer werken. Wat Tapbots (maker van Tweetbot) gaat doen is nog wat onduidelijk. Veel mensen hebben steeds betaald voor de nieuwste versie van deze app en ze zullen teleurgesteld zijn als straks veel functies niet meer werken. Tapbots heeft voor die groep mensen een geruststellende mededeling: “De meerderheid van functies in Tweetbot zal blijven werken. In het slechtst denkbare scenario kunnen we geen notificaties voor likes/retweets meer geven en zullen meldingen voor tweets, mentions, DM’s en follows met 1 tot 2 minuten worden vertraagd. Je kunt nog steeds je tijdlijn, mentions en DM’s lezen en tweets publiceren zoals gewoonlijk.” Wel zal het streamen van de tijdlijn vanaf donderdag stoppen.

Bekijk ook

Twitter stelt wijzigingen uit naar augustus, toekomst voor apps van derden onzeker

Twitter heeft ontwikkelaars van apps een nieuwe deadline gegeven: tot 16 augustus kunnen Twitter-apps van derden probleemloos blijven werken. Daarna kunnen belangrijke functies komen te vervallen.

Biedt jouw third party Twitter-app voor iOS niet de functies die je graag gebruikt, kijk dan eens naar onze uitgebreide lijst voor een alternatief. Ook hebben we suggesties voor Twitter-apps voor de Mac, al is de keuze niet bepaald reuze.

Bekijk ook

De beste Twitter-apps voor iPhone en iPad (voor zolang het duurt)

Je tweets en Twitter-tijdlijn kun je met allerlei Twitter-apps voor iOS bekijken. In deze applijst laten we de beste Twitter-apps voor iPhone en iPad zien. Wat hebben ze te bieden aan extra functies?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
15 augustus 2018 om 11:30
Onderwerp
Categorieën
Apps, Diensten
7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.