iPhone 5 op tafel

63% van alle iPhones die Apple sinds 2007 produceerde is nog steeds in gebruik

Van alle iPhones die Apple sinds 2007 geproduceerd heeft is 62 procent nog steeds in gebruik. Maar het gaat niet om heel oude toestellen.

Apple-producten gaan lang mee, dat weet zelfs een Apple-hater. Tegelijk hebben ze er geen moeite mee om de echte Apple-fans elk jaar te overtuigen om een nieuwe te kopen. De gebruikte toestellen komen bij mensen terecht die wat minder te besteden hebben, of niet het nieuwste van het nieuwste nodig hebben. Maar zouden ze stiekem toch niet vaak in een la belanden? Uit een onderzoek blijkt dat dat niet zo is. Maar liefst 63 procent van alle iPhones die Apple in de afgelopen tien jaar heeft geproduceerd, is nog steeds in gebruik.

iPhone 5 op tafel

63% nog steeds in gebruik

Wereldwijd zijn er nog steeds iPhone 4’s in gebruik, vooral in landen waar mensen niet zoveel te besteden hebben. Maar ook in westerse landen doen de oudjes het nog steeds goed. Mensen die niet zoveel met technologie hebben en ‘gewoon een iPhone’ willen vinden het goed genoeg. Het mooie is dat die toestellen er na jaren nog steeds modern uitzien. Je loopt niet met een vergeeld stuk plastic op zak.

Dat én de duurzaamheid van de toestellen heeft ervoor gezorgd dat 62,6 procent van alle iPhones nog steeds actief in gebruik zijn. Dat is goed nieuws voor het milieubewuste Apple, dat keer op keer benadrukt hoe goed ze met de natuur omgaan. Maar het is ook een probleem: hoe meer mensen met hun oude toestel blijven rondlopen, hoe minder mensen upgraden naar een nieuw model.

728 miljoen iPhones nog in gebruik

Apple heeft in tien jaar tijd 1,163 miljard iPhones verkocht en dat is goed voor 15% van de wereldwijde smartphone-productie, blijkt uit onderzoek van Newzoo. Maar bij andere merken is een groot deel alweer buiten gebruik. Als je namelijk kijkt naar het daadwerkelijke gebruik, dan ligt Apple’s percentage veel hoger, namelijk op 25%. Afgelopen april waren er nog 728 miljoen iPhones in gebruik. Een op de vier telefoons wereldwijd is een iPhone.

Nou denk je misschien dat heel veel mensen dan nog moeten rondlopen met een iPhone 3GS of ouder, maar dat is niet zo. Van die eerdere modellen zijn maar relatief weinig stuks verkocht. Dat maakt onderstaande grafiek duidelijk:

iPhone-verkoop in jaren

Zoals je ziet is de bulk van de verkopen geweest in de jaren sinds 2012 en we hebben het dan al over de iPhone 5-familie. Die toestellen zijn dus niet zo heel oud. Vijf jaar is voor iPhones een normale levensduur en vaak kun je er wel zes of zeven jaar mee doen.

Populaire modellen
Volgens het eerder aangehaalde onderzoek van Newzoo is de iPhone 6 nog het meest in gebruik, met 21% van de toestellen. Daarna volgt de iPhone 6s (18%), het toestel waarmee Apple verkooprecords brak. De iPhone 7 staat op de derde plek met 11% en de iPhone 6 Plus (het eerste 5,5-inch toestel) doet het ook goed met 9%.

De iPhone 4 en iPhone 5 zijn niet meer in de top 5 te vinden en dat misschien maar goed ook, want die krijgen geen updates meer.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 augustus 2017, 9:43
Categorie Achtergrond
Onderwerpen duurzaam, iPhone
Device iPhone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.