Stemmen voor verkiezingen.

Verkiezingsdag 2017: zo volg je alles op de voet via je iPhone, iPad en Apple TV

Het is vandaag de dag dat je weer mag stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Wil je niks missen van deze verkiezingsdag? Je kunt alle ontwikkelingen via apps volgen op je iPhone en iPad. Zo vind je ook snel het dichtstbijzijnde stembureau.

Stemmen voor verkiezingen.
Het is vandaag 15 maart 2017 en dat betekent dat iedereen boven de 18 weer naar de stembus mag om zijn of haar stem uit te brengen op jouw favoriete politieke partij. Hoewel het stemmen nog steeds met een rood potlood en een papiertje gaat, zijn er nog genoeg verkiezingszaken die je kunt doen met je iPhone of iPad. Zo weet je zeker dat je geen moment hoeft te missen van alle gebeurtenissen rondom de Tweede Kamerverkiezingen 2017.

Verkiezingsdag 2017

Het is een spannende dag vandaag in politiek Nederland. Welke partijen worden deze verkiezingen de grootste van het land? De peilingen liggen behoorlijk dicht bij elkaar, waardoor het waarschijnlijk behoorlijk spannend gaat worden. Ben je er nog niet uit waar je op gaat stemmen? Dan vind je in onderstaand artikel meer apps die je helpen bij het maken van een keuze voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Liveblogs over de verkiezingen

De grootste nieuwssites van ons land houden weer allemaal een liveblog bij, zodat je alle gebeurtenissen van minuut tot minuut kunt volgen wat betreft de verkiezingen. Zowel de NOS, het RTL Nieuws, NU.nl als het AD houden in hun apps een liveblog bij, zodat je weet wat er speelt bij de ruim 8800 stembureaus in ons land. In de app van het RTL Nieuws kun je ook zien welk stembureau bij jou het dichtst in de buurt is. Dankzij de liveblogs weet je ook in welke stembureaus er lange rijen staan of waar er bijvoorbeeld dingen mis gaan. Het voordeel van de NOS-app is dat je deze ook kunt gebruiken op de Apple TV, zodat je daar ook het themakanaal NPO Nieuws kunt bekijken.

Liveblogs over de verkiezingen in NU- en NOS-app.

Verkiezingen op Twitter: laat weten dat je gestemd hebt

Als je op Twitter zit, dan kun je met een speciale hashtag laten weten of dat je gestemd hebt. Met de hashtag #gestemd of #ikstem krijg je automatisch het bekende rode ingekleurde vakje in je tweet, zodat jouw volgers direct zien dat jij je stem uitgebracht hebt. Door op de hashtag te tikken, kun je meteen mee discussiëren met andere Twitter-gebruikers die hun stem uitgebracht hebben.

Twitter met hashtag voor verkiezingen.

Ook de hashtags #verkiezingen en #TK2017 worden veel gebruikt omtrent deze verkiezingen. In het Verken-tabblad in de Twitter-app zie je direct welke onderwerpen omtrent de verkiezingen nu populair zijn en zoek je ook eenvoudig naar andere stemmers. Ook veel politici maken flink gebruik van Twitter, waardoor de app jou misschien nog kan helpen bij het maken van je beslissing.

Waar stem ik? Handige site voor stembureaus

Heb je geen idee waar het dichtstbijzijnde stembureau is? Je kunt dit zelf handmatig opzoeken via de website van Openstate, maar met de site Waarstemik.nl kun je dit veel sneller achterhalen. De website is voor de iPhone geoptimaliseerd en gebruikt de gegevens van eerder genoemde Openstate. De site gebruikt jouw huidige locatie om jou de drie dichtsbijzijnde stembureaus te tonen. Tik je op een stembureau, dan wordt meteen een wandelroute gestart via Google Maps. Het is helaas niet mogelijk om een route te starten in Apple Maps, maar desalniettemin een handige website om je dichtstbijzijnde stemlocatie te achterhalen.

Waar Stem Ik?

Verkiezingsuitslag volgen

Tot 21:00 kan er vandaag gestemd worden, maar daarna begint het echte werk pas. De eerste exitpolls, een vroege peiling op basis van een steekproef, worden dan al door onderzoeksbureau Ipsos bekendgemaakt. Zowel op NPO 1 als op RTL 4 wordt vanavond uitgebreid stilgestaan bij de uitslagen van deze verkiezingen. Op beide zenders starten om 20:30 de uitzendingen. Op NPO 1 met Rob Trip en Dionne Stax, op RTL 4 slaan RTL Late Night en het RTL Nieuws de handen ineen. Tot hoe laat de uitzendingen precies gaan duren is niet bekend, maar je weet in ieder geval zeker dat je de hele avond de laatste uitslagen voorgeschoteld krijgt.

Je kunt de uitzendingen uiteraard ook volgen op je iPhone, iPad of Apple TV. Via de NOS-app op de Apple TV volg je alles live, maar je kunt ook tv-dienst Knippr gebruiken om alle uitslagen te volgen. Op de iPhone en iPad biedt de NPO-app een livestream van NPO 1, maar je kunt natuurlijk ook de app van je kabelaanbieder gebruiken om live tv te kijken, zoals van Ziggo. Er zijn dus genoeg mogelijkheden om vanavond niks te missen van de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen, al duurt het nog tot volgende week dinsdag voordat de officiële uitslag bekendgemaakt wordt.

Enkele gemeenten houden ook met een speciale iPad-app de opkomst bij. Groningen, Rotterdam en Utrecht houden de telling bij, zodat je een voorzichtige voorspelling van de opkomst kunt bekijken. Via de website van deze dienst bekijk je de recente opkomst.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 maart 2017, 21:13
Categorie Achtergrond
Onderwerpen politiek, verkiezingen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.