Reacties voor: Tweede Kamer stemt voor netneutraliteit in de Telecommunicatiewet

Wat is de inhoud van het netneutraliteit-amendent op de Telecommunicatiewet en wat betekent dat voor mij als iPhone-gebruiker? Deze vragen worden in dit artikel behandeld aan de hand van de voorbeelden Skype, tethering, Viber en WhatsApp.
Paul Pols - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 34 reacties

  1. laat maar komen die opheffing van het door providers nu afgesloten tetheren!

  2. Nu moet niet iedereen gaan denken dat nu lekker volop gebruik gemaakt kan worden van het mobiele internet. Er moet nog flink geรฏnvesteerd worden en dat gaan wij gewoon betalen.

    Er zijn dus maar weinig opties over. Ik verwacht dat er nu gespeeld wordt met internet snelheden of met prioriteit. Het probleem dat zich nu voordoet, is dat je vaak op drukke plaatsen er gewoon niet op komt. Door meer te betalen kan een operator je voorrang geven en/of een snellere verbinding. Hoe meer je betaald, hoe beter je kwaliteit voor het mobiele internet is. Die datalimieten moeten ze dan gewoon afschaffen.

  3. Hehe eindelijk.
    werd al bang dat na een groot succes van KPN door extra geld vragen voor whatsapp bijv. dat elke provider hun zouden volgen.

    nu is zowel internet thuis als op mobiel ook echt transparant.

  4. Dat heeft de politiek toch best snel gedaan als we kijken naar wanneer KPN de mededeling deed ๐Ÿ™‚ Niet verwacht!

  5. Kan dit er ook toe leiden dat bijv. T-Mobile niet meer mag verbieden een eigen hotspot te maken. Denk het niet maar is toch wel effe interessant om te weten! ๐Ÿ˜‰

  6. Wanneer kan ik nu eindelijk tetheren met tmobile dan?

  7. Geldt dat ook voor de snelheid. Mag deze wel afgeknepen worden?
    Want ze belemmeren mij om dvd te downloaden ik krijg timeouts bij het binnenhalen

  8. Ach, dan mogen ze niet kijken/zien dat ik Skype gebruik…. En ze moeten het tetheren toestaan….
    Maar als ik een limiet van 1gb krijg en ga daarna naar beneden in snelheid zodat video bellen via Skype niet meer mogelijk is…..; hebben ze toch hetzelfde?
    Dan ga ik maar niet tetheren….of skypen…, om maar genoeg gb te houden voor het andere…!

  9. Dat is precies mijn punt afknijpen van de snelheid dat het niet meer werkt lijkt mij precies hetzelfde

  10. @Sjeltur: T mobile is zo slecht nog niet…
    Heb je in ieder geval geen databundels!
    Niet dat ik tetheren veel gebruik, skype ook nooit.
    Maar toch is het fijn om geen limiet te hebben, bijvoorbeeld apps downloaden, gewoon real Racing 2 er via 3G op gezet.

  11. En wanneer gaat dit in???

  12. Wanneer gaat deze regeling dan in? Ik wil nou eindelijk wel een keertje kunnen tetheren.

  13. Met mijn goedkope Android-toestelletje kan ik sinds de update naar Froyo naar hartelust tetheren, via ongeacht welke telecomprovider. Apple maakt m.i. nog steeds de mooiste toestellen met de beste software en interface, de Apple-slotjes kunnen mij echter niet bekoren.

  14. 1-0. Ik zie het tethering schuifje wel verschijnen! Of zijn ze niet verplicht om de configuratie van je iPhone aan te passen? Dan zijn we nog nergens!

  15. Ik begrijp dan alleen niet waarom je dan bij alle providers al vanaf het bestaan van internet diensten wel een aparte internet bundel moet hebben, dus ook een andere prijs moet betalen, voor de Blackberry diensten?? Niemand die klaagt dat ze voor die diensten apart moeten betalen..

    Oh ja… Voor iedereen die hier blij mee is, dit is het einde van “onbeperkt” internetten voor een lage prijs!!

  16. Duidelijk verhaal -en een goede zaak voor ons als gebruikers.

  17. De wetswijziging verplicht de providers volgens mij niet tethering op de iPhone mogelijk te maken. Dat is een functie op het toestel zelf die bij de levering is uitgezet, omdat het abonnement uitsluitend is bestemd voor internet op dat toestel. De wetswijziging verbiedt het blokkeren van internetverkeer op grond van het soort data, maar zegt niets over het delen van het internetverkeer met meerdere apparaten. Ze mogen (ingevolge het, aparte, amendement betreffende DPI) echter niet controleren of je bijvoorbeeld door middel van een jailbreak toch aan het tetheren bent, mochten ze dat รผberhaupt kunnen controleren.

  18. Dit verhaal gaat alleen over de netneutraliteit. Hoe zit het met het ammendement mbt coockies? Wat gaan we daarvan merken uiteindelijk? Iemand (iPhobeclub zelf wellicht) die daar iets zinvols over kan zeggen?

  19. Een interessante kwestie in dit verband is wel of ze, als je een losse iPhone koopt, en apart een mobiel internetabonnement afsluit dat niet iPhone specifiek is, de iPhone zo mogen instellen dat tethering niet mogelijk is. Ik denk dat dat verboden zal zijn, omdat ze dan moeten detecteren wat je met het abonnement doet.

  20. Zeg, nu heb ik UPC als ISP, die knijpen NNTP (usenet) tijdens de avond uren. Zou dat dan ook niet meer mogen?
    Dank voor reacties.

  21. En hoe zit het dan met een personal hotspot?

  22. Origineel geplaatst door Nuke
    Zeg, nu heb ik UPC als ISP, die knijpen NNTP (usenet) tijdens de avond uren. Zou dat dan ook niet meer mogen? Dank voor reacties.

    1. ssl aan (of je hebt pech omdat ze range van ip’s de snelheid omlaag gooien.)

    2. werkt ssl niet over stappen naar ziggo.(upc is wel sneller en goedkoper maar als je met zulke snelheden niet normaal kunt downloaden ben je VEEL duurder uit. wees eerlijk je neemt snel internet voor het downloaden.)

    3. heb je geen ziggo in de buurt heb je pech. maar lijkt me sterk je hebt namelijk upc dus kan je vast ook wel ziggo krijgen.

  23. @Nuke: Nee, ze mogen NNTP niet blokkeren (niet tijdens avonduren of andere tijden). Ze mogen wel je datasnelheid in het algemeen knijpen indien jouw verkeer een onevenredige belasting op het netwerk legt.
    Effectief merk je dan dus niets ๐Ÿ˜‰

  24. Origineel geplaatst door TheIndo:

    Oh ja… Voor iedereen die hier blij mee is, dit is het einde van “onbeperkt” internetten voor een lage prijs!!

    Dat hier een einde aan ging komen is al een hele tijd duidelijk maar ik ben wel blij dat er nu door is wat ze wel en niet mogen doen..!
    Dat t geld kost is een zekerheid en iedereen kan zijn (maand)bedrag zelf in de hand houden. Je kan bij de bakker ook niet voor 10,- onbeperkt brood gaan halen..

  25. @peter: Dat mogen ze nog steeds blokkeren.. Omdat tetheren veel data gebruikt en bij de uitzonderingen staat dat als dingen veel data gebruiken ze geblokkeerd mogen worden om verstopping te voorkomen..

  26. In de afgelopen 6 maanden merk ik dat T-mobile niet voldoende data capaciteit heeft om op “drukkere” locaties zijn klanten te voorzien van mobiel data internet. Hierdoor heb ik vaak op stations (Amsterdam Centraal, Sloterdijk) geen internet op mijn mobiel.
    Gezien de groei van Smartphones verwacht ik niet dat er binnenkort spontaan veranderingen zullen komen.

    Ik heb daarom liever gezien dat ze voor data vretende applicaties (video, VoIp) een blokkade opzetten zodat er meer ruimte vrijkomt.

    Liever internet met restricties met data bereik, dan internet zonder restricties zonder data bereik

  27. Het uitzonderingscriterium 1. geeft de operators vrije ruimte om toch te knijpen
    “om de gevolgen van congestie te beperken, waarbij gelijke soorten verkeer gelijk worden behandeld”

    Door niemand te controleren en achteraf altijd goed te praten.
    Dat gaat dus niet werken !

  28. KPN heeft weer een stok om een hond mee te slaan: door het afkeuren van die extra smartphone vergoedingen voor specifieke applicaties zullen ze “helaas” genoodzaakt worden om weer een reorganisatie te starten. Dat zal ten koste gaan van vele banen. Let maar op.

  29. Origineel geplaatst door Slechte zaak dit, let maar op
    Ik heb daarom liever gezien dat ze voor data vretende applicaties (video, VoIp) een blokkade opzetten zodat er meer ruimte vrijkomt.

    Liever internet met restricties met data bereik, dan internet zonder restricties zonder data bereik

    3G-verbinding op stations boeit ze niet. T-Mobile en KPN hebben een gezamenlijk netwerk van hotspots welke op zo’n beetje alle NS-stations in heel Nederland een wi-fi dekking bieden. 3G is daar niet belangrijk, daarom valt nog altijd 3G weg zodra je trein ergens binnenrijdt.

    Jammer dat ze tussen Arnhem en Utrecht nog steeds niet de kwaliteit verbeterd hebben.. Laat staan tussen Utrecht en Amsterdam/Schiphol. Het 3G-netwerk is aardig zielig als je niet op 1 goede locatie stilstaat. Geldt overigens ook voor KPN en Vodafone hoor, vaak zat dat ik met m’n T-Mobile verbinding heb en anderen met hun KPN/Vodafone uit zit te lachen en herinner aan hun commentaar op T-Mobile, terwijl zij fijn 2G hebben ๐Ÿ˜‰

    1 nationaal netwerk. Dat zou pas fijn zijn, al die extra lijnen op de masten die ter ondersteuning samenwerken.. Zul je zien dat opeens wel duizenden mensen op 1 plaats een trage verbinding krijgen ๐Ÿ™‚

  30. Origineel geplaatst door Bubbly
    3G-verbinding op stations boeit ze niet. T-Mobile en KPN hebben een gezamenlijk netwerk van hotspots welke op zoโ€™n beetje alle NS-stations in heel Nederland een wi-fi dekking bieden. 3G is daar niet belangrijk, daarom valt nog altijd 3G weg zodra je trein ergens binnenrijdt.

    Lang niet iedereen weet dat je de hotspots van KPN mag gebruiken. Bovendien moet je het juiste i-abonnement hebben, anders betaal je weer voor de gebruikte data. En weet jij hoe vervelend het is om in te loggen op zo’n dergelijke hotspot, vooral als je 5-10min voor vertrek ff iets snels wil opzoeken!

    Het lijkt wel alsof de telecomwereld de laatste jaren steeds minder transparant wordt met dank aan de overheid, terwijl ze het juist probeerde te voorkomen.

  31. Jup jup, helemaal waar.. Heb zo’n hekel aan die hotspots, het wegvallen ervan zodra de trein na een minuut of twee wegrijdt en het niet opnieuw kunnen inloggen omdat je bij het vorige station nog ingelogd staat/stond… Het is zo onhandig dat ik m’n iPhone maar gejailbreakt heb om tethering te unlocken en onderhand al een tijd niet heb ingelogd op de hotspots.. ๐Ÿ™‚

    Ik denk niet in de eerste plaats door de overheid, maar de groeiende aandacht hiervoor zal er vast mee te maken hebben.. Maar liever die aandacht dan dat ze dingen doen die we uiteindelijk niet eens weten.

  32. Jaja…..
    En kom nu maar op met dat tethering bij T-mob.

  33. Origineel geplaatst door kvdvelde1
    Wanneer kan ik nu eindelijk tetheren met tmobile dan?

    Jailbreak and gij zult vinden ๐Ÿ™‚

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.