Tweede Kamer maakt nieuwe telecomproviders in Nederland mogelijk

Er is in 2012 meer ruimte voor nieuwe telecomproviders op de markt. Dat is de uitkomst van het Telecomdebat dat vandaag is gehouden in de Tweede Kamer.

Minister Maxime VerhagenMinimaal één en waarschijnlijk twee nieuwkomers gaan de markt van telecomproviders betreden als er begin van 2012 nieuwe frequenties worden geveild. Dat is de uitkomst van het Telecomdebat in de Tweede Kamer vandaag. Er worden in eerste instantie frequenties geveild op de 800MHz-band, die eerder werd gebruikt voor analoge tv. Ze zullen vooral worden gebruikt voor moderne technieken zoals LTE/4G. Daarnaast komen ook frequenties op de 900-, 1800- en 2100MHz-band onder de hamer, die nu al in gebruik zijn bij de huidige telecomproviders.


Minister Verhagen wilde aanvankelijk dat er alleen ruimte zou vrijkomen op de 800MHz-frequenties, met als risico dat er maar één nieuwe speler op de telecommarkt kon komen. Dat ging er niet in bij een meerderheid van de PvdA, PVV, D66 en SP en daarvoor is Verhagen nu gezwicht. Het argument van de minister was dat klanten meer baat hebben bij een sterke nieuwe telecomspeler dan meerdere kleine die een marginale rol spelen. Andere partijen willen vooral meer concurrentie zodat er een concurrentieslag op de markt ontstaat waardoor klanten mogelijk goedkoper kunnen bellen, sms’en en mobiel kunnen internetten. De tarieven van KPN, Vodafone en T-Mobile zijn de afgelopen periode flink gestegen.

Lagere frequenties zijn aantrekkelijker voor providers, omdat ze een groter bereik hebben. Maar er is geen standaard voor, zo blijkt uit ervaringen in andere landen. Nederland wil de 800MHz-band gaan verdelen, maar daar is geen ruimte voor alle geïnteresseerden. De frequentieband kan worden verdeeld in blokken van 5, 10 of 20MHz. Voor nieuwkomers is 20MHz gereserveerd; de rest zal onderling verdeeld moeten worden in kleinere blokken. Daardoor ontstaat de kans dat niet alle huidige providers een plekje krijgen op de 800MHz-band: met één nieuwkomer (20MHz) en twee blokken van 10MHz voor bestaande providers is alles bezet. Het kan na de veiling van de frequenties nog wel een paar jaar duren voordat er daadwerkelijk diensten worden aangeboden op de betrokken frequenties.

Via NU.nl

Reacties: 18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.