Tovala: enkele maaltijden

Tovala is een oven-met-app voor mensen die eigenlijk niet willen koken

De Tovala is een oventje met iPhone-app, die maaltijden zonder nadenken perfect bereidt. Verkrijgbaar via Kickstarter.

Als je alles vanuit een app kunt bedienen, heb je geen fysieke knoppen meer nodig. Dat is duidelijk zichtbaar bij de Tovala, een oventje waarmee je makkelijke maaltijden kunt bereiden. De Tovala is bedoeld voor mensen die zijn uitgekeken op de magnetronmaaltijden van de supermarkt, maar ook geen zin hebben om zelf met potten en pannen aan de slag te gaan. Voorlopig alleen voor gemakzuchtige Amerikanen.


Tovala: oventje in de keuken

Tovala: koken zonder nadenken

De makers van de Tovala hebben iets slims bedacht qua verdienmodel: behalve aan de aanschafprijs van het oventje zelf verdienen ze ook nog aan bezorgmaaltijden. De Tovala combineert namelijk het gemak van bezorgmaaltijden met het gemak van connected technologie. Je bestelt een aantal maaltijdpakketten, die allemaal zijn voorzien van een barcode. Scan de code met de bijbehorende iPhone-app en het oventje weet om welke maaltijd het gaat en hoe lang de bereidingstijd is. Het enige wat jij nog hoeft te doen is het aluminium bakje in de oven zetten en wachten tot alles gaar is. De oven bereidt de maaltijden in iets minder dan 30 minuten met een combinatie van bakken, koken, stomen en opwarmen.

Ideaal dus voor kleinbehuisde mensen zonder keuken, mensen die door een handicap niet zelf groenten kunnen snijden of die gewoon geen zin hebben om het zelf te leren. Als Tovala van start gaat kun je per keer kiezen uit 4 tot 6 recepten, die regelmatig wisselen zodat je niet elke week hetzelfde eet. Het idee is dat je 2 tot 3 maaltijden per week bestelt voor één of twee personen. De maaltijden kosten tussen de $10 en $15.

Tovala: maaltijd met gegrilde zalm

Tovala vervult in een behoefte

Je zou misschien denken dat niemand zit te wachten op zo’n dure maaltijdservice, waarbij het ook nog de bedoeling is dat je maaltijden bij één leverancier aanschaft. Maar de cijfers op Kickstarter laten iets anders zien: Tovala heeft het benodigde bedrag van $100.000 al lang binnen, terwijl het oventje niet goedkoop is. Voor $199 kun je als vroege vogel eentje bestellen. Na de Kickstarter-campagne gaat het oventje $330 kosten. Levering vindt voorlopig uitsluitend plaats in de Verenigde Staten; dat heeft te maken met de bezorgmaaltijden, die ze niet wereldwijd kunnen versturen. Overigens kun je de oven ook gebruiken voor maaltijden die je elders hebt gekocht. Eind 2016 worden de eerste Tovala’s geleverd aan de Kickstarter-backers. Nu maar hopen dat ze niet

Tovala: enkele maaltijden

Nu is de Tovala misschien niet de meest verstandige aankoop, maar het laat wel goed zien dat er behoefte is aan dit soort gemaksapparaten. Ook laat het zien dat kleine start-ups voorop lopen met functies die de bekende merken al lang in hun ovens hadden kunnen inbouwen.

Concurrentie: June-oven van $1.500

Er komt al wel snel concurrentie aan: June Intelligent Oven is een soortgelijk oventje voor op het aanrecht, dat dit voorjaar in de winkels verschijnt. De June-oven kan zelfstandig maaltijden herkennen en geeft vervolgens de juiste kook- en bakinstellingen aan. Hiervoor maken ze gebruik van de ingebouwde camera, maar je kunt ook streepjescodes van verpakkingen uit de supermarkt scannen. Met dit oventje kun je live meekijken, terwijl de maaltijd wordt bereid. De prijs van de June ($1.500) ligt wel iets hoger.

Tovala-app

De bedenkers van Tovala zijn David Rabie en Bryan Wilcox. Rabie is een ervaren verslinder van fastfood-maaltijden en zocht een gezonder alternatief, terwijl Wilcox zijn sporen verdiende bij traditionele merken als GE en Whirlpool. Het apparaat dat ze hebben ontwikkeld moet het probleem oplossen dat veel mensen niet weten hoe ze met een oven moeten omgaan. Ze kunnen wel een magnetronmaaltijd opwarmen, maar op het juiste moment wisselen tussen stomen, grillen en bakken is voor veel mensen te moeilijk. De makers van de Tovala beloven dat kip tegelijk sappig en knapperig uit de oven komt, iets wat je met de gewone magnetron niet voor elkaar krijgt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.