ipod-touch-productlijn-2015

Hoe krachtig is de nieuwe iPod touch? De eerste benchmarks zijn binnen

Hoe krachtig is de nieuwe iPod touch met A8-processor? Nieuwe benchmarks laten nu alvast zien waar de iPod touch toe in staat is.

ipod-touch-productlijn-2015De nieuwe iPod touch werd op woensdag aangekondigd en inmiddels zijn de benchmarks binnen, die laten zien hoe krachtig deze iPod nou eigenlijk is. Ze bieden ons een interessante blik op de mogelijkheden van Apple’s nieuwe iPod. Wat blijkt namelijk? De iPod touch zesde generatie heeft een onderklokte A8-processor, die minder krachtig is dan dezelfde chip in de iPhone 6. Vermoedelijk heeft Apple dat gedaan om batterij te sparen, omdat er in de iPod touch een erg dunne en lichte batterij is ingebouwd.

We wisten al dat de iPod touch gebruikmaakt van een A8-processor, maar hoe deze het in de praktijk doet, was nog onbekend. De benchmarks geven inzicht in de werkelijke processorkracht. Ter vergelijking: de iPod touch haalt een single-core score van 1379 en een multi-core score van 2440. De iPhone 6 scoort gemiddeld 1600 op de single-core test en 2900 op de multi-core test.

iPod touch benchmark 1 iPod touch benchmark 2

Met andere woorden: de iPod touch zesde generatie is iets langzamer dan de iPhone 6 en iPhone 6 Plus, maar veel sneller dan eerdere iPods. De processorkracht is te vergelijken met toestellen uit 2013; denk daarbij aan de iPhone 5s, iPad Air en iPad mini 2. Wil je de iPod touch gebruiken voor games, dan kun je ook de iPad mini 2 in huis halen, omdat het scherm veel groter is.

Ter vergelijking:

Wel is de iPod touch uit 2015 op het moment het snelste 4-inch-apparaat dat je bij Apple kunt kopen. Het is typisch dat Apple bij de iPod touch niet heeft gekozen voor grotere schermen, om het spelen van games nog prettiger te maken. Maar wellicht wilde Apple de iPod touch toch liever compact en draagbaar houden. De nieuwe iPod touch zou een optie kunnen zijn voor mensen die nu nog de iPod classic gebruiken. De versie met 128GB opslag biedt genoeg ruimte voor muziek en biedt bijna net zoveel opslagruimte als de 160GB van de iPod classic.

1GB RAM in nieuwe iPod touch

De iPod touch heeft 1GB aan RAM-geheugen, net als de huidige iPhones en iPads (met als enige uitzondering de iPad Air, die 2GB aan RAM heeft). 1GB RAM is genoeg om iedere hedendaagse app soepel te draaien, maar het maakt de iPod touch misschien wat minder future proof. De iPhones en iPads die in 2015 verschijnen krijgen mogelijk allemaal 2GB, waardoor dit voor veel ontwikkelaars de nieuwe standaard wordt. Al zal dat pas op lange termijn gebeuren; apps zullen nog voor een lange tijd prima werken met 1GB RAM.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 juli 2015, 11:18
Categorie iDevices
Onderwerp ipod touch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.