Tim Cook bood Steve Jobs zijn lever aan

Tim Cook bood zijn lever aan voor de toen zieke Steve Jobs, toen hij ontdekte een zeldzaam bloedtype te hebben. Daar reageerde Steve op bijzondere wijze op.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Tim Cook Steve JobsLater deze maand verschijnt de nieuwe biografie Becoming Steve Jobs, met daarin interviews met Tim Cook en Jonathan Ive. Een aantal interessante uitspraken in dit boek zijn nu alvast naar buiten gekomen. Zo vertelt Cook bijvoorbeeld dat hij zijn lever aan Steve Jobs heeft aangeboden toen hij een transplantatie nodig had. Daar wilde Jobs echter helemaal niks van weten.

Het boek beschrijft Steve Jobs zijn strijd tegen kanker. Hij was stervende en had een nieuwe lever nodig als hij wilde overleven. In het boek staat de volgende passage over Tim Cook:

Op een middag ging Cook zo overstuur van huis, dat hij zijn eigen bloed liet testen. Hij kwam er achter dat hij net als Steve een zeldzaam bloedtype heeft, en hij dacht dat het misschien wel hetzelfde was. Hij begon te onderzoeken, en ontdekte dat je een deel van een bestaande lever kunt transplanteren. Ieder jaar worden er meer dan zesduizend levers getransplanteerd in de Verenigde Staten, met veel succes. De lever herstelt zichzelf. Het deel dat wordt gegeven aan de ontvanger zal uitgroeien tot een volledige lever, en het restant van de donorlever zal ook herstellen.

Na wat tests bleek dat een transplantatie mogelijk was. Cook besloot langs te gaan bij Jobs thuis om het goede nieuws te delen, maar toen gebeurde er iets bijzonders: Steve Jobs weigerde. Hij zei Cook “nooit toe te staan om dat te doen”. In het boek blikt Cook hierop terug:

“Iemand die egoïstisch is”, vertelt Cook, “zou niet zo reageren. Ik bedoel: hier is een man die stervende is, hij gaat bijna dood door zijn leverproblemen, en een gezond persoon biedt aan om hem te helpen. Ik zei: ‘Steve, ik ben hartstikke gezond, ik heb het laten checken. Hier is het medisch verslag. Ik kan dit en riskeer daarmee niks. Maak je geen zorgen om mij.’ En hij wilde er niet over nadenken. Hij reageerde niet met ‘Ik zal er over nadenken’, of met ‘Weet je zeker dat je dit wil?’ Hij zei niet ‘Oh, mijn huidige conditie…’. Hij begon direct met ‘Nee, dat ga ik niet doen!’. Hij ging rechtop zitten in bed en zei dat. Het was in een periode dat het echt verschrikkelijk ging. Steve heeft maar vier of vijf keer tegen me geschreeuwd in de 13 jaar dat ik hem kende, en dit was één van die keren.

Uiteindelijk kreeg Steve Jobs wel een levertransplantatie in 2009. De uitspraken hierboven laten echter zien hoe hecht Steve Jobs en Tim Cook nou eigenlijk waren.

Steve Jobs wilde geen televisie

In de eerder verschenen biografie van Walter Isaacson staat hoe Steve Jobs ideeën had voor de Apple TV, maar volgens het nieuwe boek had Tim Cook heel lang geen interesse in televisie. Hij zei ooit het volgende tegen Jonathan Ive:

Ik vind televisie gewoon niet leuk. Apple zal nooit meer een televisie maken.

Heeft Jobs zich later nog bedacht, of zat het boek van Isaacson er naast? Het is lastig om te zeggen, maar zowel Ive als Cook geven aan geen fan te zijn van de biografie van Walter Isaacson. Tim Cook zegt bijvoorbeeld het volgende:

Ik denk dat het boek van Isaacson niet waardig was aan Jobs. Het was gewoon een herhaling van dingen die al eerder waren opgeschreven, waarbij de schijnwerpers werden gezet op zijn persoonlijkheid. Je krijgt het idee dat Jobs hebberig en egoïstisch was. Het boek beschreef hem niet goed. Ik zou niet willen werken met de persoon die werd beschreven in het boek.

Steve Jobs wilde Yahoo overnemen

Nog iets interessants: volgens het boek wilde Steve Jobs graag Yahoo overnemen. Daarmee wilde hij Apple op de online zoekmarkt krijgen. Het was in een periode dat Apple moeite had met MobileMe, waar Yahoo ook goed mee had kunnen helpen. Apple had dan namelijk de agenda- en maildiensten van Yahoo hier in kunnen integreren.

Via Cult of Mac

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 maart 2015, 9:52
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apple tv, steve jobs, tim cook, yahoo

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.