Tim Cook interview in ABC News

Tim Cook: ‘Meewerken in FBI-zaak is slecht voor Amerika’

Tim Cook heeft in een interview op ABC News verteld dat het slecht voor Amerika zou zijn, als Apple meewerkt in de FBI-zaak. Ook is de communicatie niet netjes verlopen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Tim Cook interview in ABC News

Tim Cook gaf gisteravond zijn eerste tv-interview sinds de FBI-zaak aan het rollen kwam. Op ABC News vertelde Cook dat hij niet blij is hoe de communicatie rond de zaak is gelopen. “We hoorden over de filing via de pers, en ik denk niet dat het op die manier had moeten plaatsvinden. Ik vind niet dat iets dat zo belangrijk is voor dit land op deze manier zou moeten worden afgehandeld”, aldus Cook. Hij had liever gezien dat er een dialoog was geweest met de regering van Obama, voordat het Amerikaanse Ministerie van Justitie zich met de zaak bemoeide, nadat een federale rechter een uitspraak had gedaan.


Update 25 februari 7:45: Het volledige interview met Tim Cook op ABC News is inmiddels te zien. Hieronder kun je de volle dertig minuten bekijken, die zich allemaal afspelen in het kantoor van Tim Cook. In de langere versie kun je horen hoe Tim Cook van plan is om met president Obama te praten om deze kwestie weer ‘op het juiste pad te krijgen’. Wordt ongetwijfeld vervolgd dus.

Origineel bericht: Apple was blijkbaar overrompeld, toen het ministerie van Justitie Apple opdroeg om zich te houden aan de uitspraak van de federale rechtbank om mee te werken in de zaak. Daarbij zou Apple de iPhone van een terrorist moeten ontgrendelen, of in ieder geval toegang geven tot de data. Het gaat om een iPhone 5c die voorzien is van een pincode, waarbij na 10 pogingen de inhoud wordt gewist.

Cook herhaalde in het tv-interview zijn eerdere argumenten, namelijk dat voldoen aan het verzoek om de FBI te helpen “slecht voor Amerika is”. Hij vindt dat er een precedent wordt geschapen, waar veel Amerikanen zich aan zullen storen.

“Sommige dingen zijn moeilijk, sommige dingen zijn juist”, vertelde Cook. En er zijn ook dingen die beide zijn. Dit is een van die dingen.” De topman benadrukte dat veiligheid belangrijk is, maar dat bescherming van data van de mensen óók belangrijk is. “Dit is niet iets wat we zouden maken”, aldus Cook, waarbij hij doelt op een achterdeurtje in iOS.

Cook over privacy

Tim Cook heeft zich wel vaker uitgelaten over privacy en ook in dit interview benadrukt hij dat opnieuw. Hij sprak:

I think safety of the public is incredibly important. Safety of our kids, safety of our families is very important. The protection of people’s data is incredibly important and so the tradeoff here is that we know that doing this could expose people to incredible vulnerabilities. This is not something that we would create. This would be bad for America and it would also set a precedent that I believe many people in America would be offended by. And so when you think about those which are knowns, compared to something that might be there, I believe we are making the right choice.

Vannacht zal nog meer van het interview te zien zijn op ABC. Het interview met David Muir is van 18:30 tot 19:00 uur Eastern Time te zien in World News Tonight. Na afloop komt er een uitgebreide versie van het interview op ABCNews.com.

Na de uitspraak van de rechter heeft Apple de publiciteit gezocht, onder andere met een open brief. Veel beveiligings- en privacy-experts staan aan de kant van Apple en zijn van mening dat er geen achterdeur gecreëerd moet worden.

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 25 februari: Video van het volledige interview aan het artikel toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 maart 2016, 16:58
Categorie Apple
Onderwerpen fbi, interview, tim cook
17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.