Tim Cook bij vertrek uit Amsterdam, foto door iCulture

Tim Cook doneert vijf miljoen aan goede doel

Tim Cook heeft bijna 5 miljoen dollar in aandelenwaarde aan een goed doel gegeven. Het gaat om 23.215 stuks Apple-aandelen, die nu in handen zijn van een goede doelenorganisatie.

Dat blijkt uit een informatie van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Topmensen in het Amerikaanse bedrijfsleven moeten rapporteren als ze grote aandelentransacties doen, maar ze hoeven niet te zeggen om wie de ontvanger is. Het Apple-aandeel sloot dinsdag op $215,04, dus het gaat om een behoorlijk bedrag: 4.992.154 dollar. Cook heeft eerder soortgelijke donaties gedaan. Zo schonk hij in 2015 maar liefst 50.000 aandelen aan een eveneens onbekende organisatie. De aandelenkoers van Apple stond toen wel een stuk lager. In totaal ging het toen om een waarde van 6,5 miljoen dollar.

Update 18:00 uur: opeens lijkt Tim Cook’s donatie niet zo indrukwekkend meer. Hij staat namelijk op het punt om vrijdag 24 augustus maar liefst 280.000 aandelen Apple ter waarde van 120 miljoen dollar te krijgen. Ka-ching!

Tim Cook: 5 miljoen voor goede doel

Tim Cook is eigenaar van 878.425 aandelen Apple en met de al genoemde koers van ruim boven de 200 dollar kun je dus uitrekenen hoeveel Cook’s aandelenportefeuille waard is (zo’n 188 miljoen). De kans is groot dat Cook’s donatie naar goededoelenorganisaties op het gebied van mensenrechten is gegaan. Van een donatie uit 2014 weten we namelijk wél wie de ontvanger is, namelijk Human Rights Campaign’s Project One America. Deze organisatie spant zich in voor LGBT-rechten in het zuiden van de VS. Ook heeft Cook regelmatig geld ingezameld voor het Robert F. Kennedy Center for Justice & Human Rights door mee te doen aan veilingen. De hoogste bieder kon daarbij een lunch met Tim Cook winnen.

Tim Cook bij vertrek uit Amsterdam, foto door iCulture

Ook heeft Cook ooit bijna $300.000 aan een schooldistrict in Pennsylvania gedoneerd, waarmee ze iPads voor scholieren en docenten hebben gekocht. Ondanks het feit dat Apple het waardevolste bedrijf ter wereld is, is Tim Cook niet zo rijk als veel andere tech-CEO’s. Met een geschat vermogen van $600 miljoen is Cook minder vermogend dat de CEO’s van toeleveranciers zoals Terry Gou van Foxconn (ruim $6 miljard) en Barry Lam van Quanta (ruim $4 miljard). Ter vergelijking: Jeff Bezos van Amazon is $151 miljard waard en Mark Zuckerberg mag met $70 miljard ook niet klagen.

Cook heeft nog wel iets om naar uit te kijken: in 2011 schreven we dat hij 383 miljoen dollar op zijn bankrekening kan bijschrijven als hij blijft zitten tot 2021. Dat moet gaan lukken.

Cook leidt een relatief bescheiden leven. Je ziet nooit foto’s van Apple’s CEO in privéjachten en luxe villa’s. Apple dwong hem in 2017 uit veiligheidsoverwegingen om voortaan gebruik te maken van privévluchten. In 2015 gaf Cook aan dat hij het merendeel van zijn geld wil weggeven. Hij heeft – voorzover bekend – geen gezin en kinderen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 22 augustus: Nieuwe aandelen voor Tim Cook toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 augustus 2018, 18:13
Categorie Apple
Onderwerp tim cook
7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.