Reacties voor: ‘Tekst dicteren gaat drie keer sneller dan typen’

Onderzoek heeft uitgewezen dat een bericht dicteren foutlozer en sneller gaat dan hetzelfde bericht intikken op het toetsenbord. Het onderzoek liet een snelheidswinst tot zo'n 3x zien als je de dicteerfunctie gebruikt.
Lees het complete artikel โ†’ ‘Tekst dicteren gaat drie keer sneller dan typen’
Thijs van Nieuwenhuizen -

Reacties: 29 reacties

  1. Erg handig, maar Engelse woorden & straattaal lukt ‘m niet. Ideaal voor appen naar je moeder.

  2. Het enige nadeel is dat je het bijna nooit in een openbare gelegenheid gebruikt.

  3. Ligt het aan mij of probeert die vent john ive na te praten ๐Ÿ˜‚

  4. Alleen in de auto

  5. Mijn moeder vindt dicteren erg fijn door de snelheid. Toch wordt ze hier af en toe voor gek verklaard omdat ze tegen haar toestel aan het praten is.

    Ergens is dicteren erg handig en snel, maar niet fijn in openbare ruimtes of in de buurt van anderen.

  6. Origineel geplaatst door Mees
    Mijn moeder vindt dicteren erg fijn door de snelheid. Toch wordt ze hier af en toe voor gek verklaard omdat ze tegen haar toestel aan het praten is.

    Tja, mensen die tegen een telefoon praten worden steeds zeldzamer ๐Ÿ˜‚

  7. Heb het nog nooit gebruikt en ga het ook nooit gebruiken. Wat ik type of wil versturen hoeft niet iedereen te horen, zeker niet in publieke ruimtes.

  8. Ik gebruik het heel veel u de auto. Zowel op de iPhone als Apple Watch. Herinnering instellen, sms of Whatsapp versturen. Soms gaat het fout maar meestal goed en het is erg handig en snel

  9. Gebruik dicteren vooral in de auto op de Apple Watch. iMessage en whatsapp. Bijna 100 % nauwkeurig en inderdaad lekker snel ๐Ÿ‘

  10. Allemaal wel leuk. Maar hoe krijg je een vraagteken of uitroepteken? Dat kan soms in de tekst belangrijk zijn.

  11. Origineel geplaatst door Zakhooi
    Allemaal wel leuk. Maar hoe krijg je een vraagteken of uitroepteken? Dat kan soms in de tekst belangrijk zijn.

    Gewoon uitspreken na je tekst. Dus: “wie is er jarig vraagteken”

  12. En hoe gebruik je dan de emoji’s? Die zijn vaak essentieel in geschreven tekst.

  13. Allemaal wel leuk. Maar hoe krijg je een vraagteken of uitroepteken? Dat kan soms in de tekst belangrijk zijn.

    Door uit te spreken zin + “uitroepteken”!

    Dicteer “gebruik een uitroepteken” geeft dus gebruik een!

    Op dezelfde wijze moet je ook gebruik je ook punten, comma’s of andere leestekens.

  14. Ik gebruik het al vaak (zoals nu).

    Het kost mij dan minder energie.

    Wel irritant is het dat er vaak iets anders wordt getypt dan wat je zegt.

    Ik heb te maken met een slechtere handfunctie maar ook met een slechtere spraak.

    Deze tekst moest ik handmatig (minimaal) vijf keer verbeteren

  15. Het waren niet echt whatsapp berichten weetjewel lolz rulez.

  16. Zonder deze functie kan ik mijn huidige werk Niet doen, ik kan goed articuleren maar niet foutloos schrijven. Ik spreek Duits Nederlands Engels en Pools en sinds deze functie zo goed geworden is kan ik nette e-mail schrijven zoals men verwacht van iemand in een positie zoals ik. Ook deze reactie schrijf ik met behulp van de dicteerfunctie op de Mac! Ik denk ik ben de grootste fan in Nederland!

  17. @Menno de Sera: nog een Tip: gebruik een goede headset zoals de nieuwe Bose 35 geweldige combinatie!

  18. @Laurens:
    smileyโ€”om ๐Ÿ™‚ in te voegen
    frownyโ€”om ๐Ÿ™ in te voegen
    winkyโ€”om ๐Ÿ˜‰ in te voegen

  19. Persoonlijke kwestie of tekst inspreken iets voor je is. Ik merk dat ik flink componeer tijdens het typen. Neem de vorige zin: ik merkte op dat ik zeker 5 seconden nadacht over het woord ‘flink’. Daarnaast breng ik ook regelmatig kleine verbeteringen aan. Ineens vlot inspreken werkt voor mij niet. Jammer, want het zou inderdaad wel een stuk sneller zijn.

  20. Wel grappig dat dit artikel voorbij komt. Ons bedrijf is gespecialiseerd in verslaglegging en document-creatie binnen de zorg en dan met name in combinatie met spraakherkenning.

    De specialisten kunnen al niet meer zonder (naast het feit dat ze een hekel hebben aan typen) ๐Ÿ™‚

  21. Typen werkt prima voor mij. Vind het raar om in t openbaar of bij mensen berichten te gaan lopen dicteren. Niet echt privรฉ en het staat gewoon raar. En ik vind het omslachtig dat je dan interpuncties/emoticons moet uitspreken of dan weer ergens een toetsenbord vandaan te moeten toveren om dit alsnog toe te voegen om zo de kans te ontlopen om als een droge hark te klinken op de app.

  22. Denk dat onderzoek voor nl siri hรฉรฉl anders zou uitpakken. Het is gewoon een onvoorstelbaar slechte spraakherkenning in nl. Engels werkt idd heel stuk beter naar mijn mening.

  23. Als ik smiley zeg krijg ik ๐Ÿ™‚ , niet ๐Ÿ™‚

  24. @eelcovdg:
    Oh iCulture maakt er alsnog een smiley van, maar in iMessage krijg ik dus “: – )”

  25. Ik zou heel graag willen dicteren, maar omdat ik nogal monotoon praat (ivm doofheid heb ik wel leren kunnen praten, iedereen verstaat mij gelukkig wel, maar wel langzaam en monotoon) kan de dicteerprogramma alleen paar bekende woorden herkennen en verder is het allemaal rare teksten.

  26. Waarom zie ik zo vaak vierkantjes – zoals ook in de commentaren hier? Shortcuts? Of een of andere onherkenbare smiley?

  27. Origineel geplaatst door EOTB
    Denk dat onderzoek voor nl siri hรฉรฉl anders zou uitpakken. Het is gewoon een onvoorstelbaar slechte spraakherkenning in nl. Engels werkt idd heel stuk beter naar mijn mening.

    Mooie illustratie van je punt staat in dit latere artikel op iCulture te lezen: “Op het Bill Graham-gebouw zijn ook de bokken camera-effecten te zien, …” ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    Waarschijnlijk hebben ze ‘bokeh effecten’ geprobeerd te dicteren… ๐Ÿ˜„

    • @Ferryman: Nee, dat is domweg autocorrectie (ook zo’n draak, dat je eigenlijk ook niet goed kunt uitschakelen). Je zou misschien denken dat het voor ons handig zou zijn om alle artikelen te dicteren, maar nee… typen gaat toch nog steeds prettiger dan inspreken. Ik heb wel eens artikelen ingesproken op momenten dat ik onderweg was en er breaking news was, terwijl ik alleen een iPhone op zak had. Ook dan zijn er mensen die zich slap lachen om een typefoutje, terwijl ze geen flauw idee hebben onder welke omstandigheden het tot stand is gekomen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.