13-inch MacBook Pro 2019 teardown van iFixit.

Teardown van nieuwe MacBook Pro onthult grotere accu en meer

De nieuwe instap MacBook Pro van 13-inch is binnenstebuiten gekeerd in een nieuwe teardown van iFixit. Daarin zijn weer een aantal interessante ontdekkingen gedaan, zoals een grotere batterij. Wat betreft de opslag is er minder goed nieuws.

De nieuwe instap MacBook Pro van 13-inch die Apple onlangs introduceerde blijkt een aantal innerlijke verschillen te hebben ten opzichte van voorgaande modellen. Uit de teardown zijn een aantal positieve en minder prettige conclusies te trekken. Zo blijkt dat de opslag nu gesoldeerd, waardoor vervanging en uitbreiding onmogelijk is.

Teardown van 13-inch MacBook Pro 2019

Als je naar de buitenkant van de nieuwe MacBook Pro kijkt, zijn er geen verschillen te ontdekken met het voorgaande model. Dat is bij de binnenkant wel anders. Apple maakt nu gebruik van een aantal modulaire onderdelen, waaronder de Thunderbolt en koptelefoon-aansluiting. Bij voorgaande modellen zaten deze nog vast aan het moederbord, maar dat is bij dit model dus niet het geval. Dat betekent dat vervanging bij een defect een stukje makkelijker gaat, omdat niet het hele moederbord vervangen hoeft te worden. Ook de aansluiting voor de Touch ID-sensor is modulair.

Daar tegenover staat dat de SSD helaas niet meer modulair is. Je kon in vorige modellen al niet meer zelf de SSD-opslag uitbreiden, maar bij dit model zit de SSD-opslag gesoldeerd aan het moederbord, waardoor vervanging bij reparatie ook lastiger is.

13-inch MacBook Pro 2019 teardown van iFixit met SSD.

Een positieve bijkomstigheid is dat de batterij een fractie groter is. De nieuwe batterij heeft een capaciteit van 58.2Wh, ten opzichte van 54.5Wh bij de instapper uit 2016. In de praktijk merk je daar in het gebruik niet zo veel van. Het nieuwe model heeft een aantal extra functies die extra stroom verbruiken, zoals de Touch Bar. Apple gaat dan ook nog uit van dezelfde batterijduur van 10 uur. Om plaats te maken voor de Touch ID-sensor en Touch Bar, zijn andere onderdelen iets gekrompen, zoals de speaker. Dat betekent gelukkig niet dat prestaties daarvan minder zijn dan bij de vorige modellen.

Zoals we eerder al schreven, heeft ook deze nieuwe MacBook een vlindertoetsenbord, inclusief verbeteringen die Apple dit voorjaar doorvoerde op het duurdere 15-inch model. Dat betekent dat het toetsenbord door nieuw materiaal iets beter bestand is tegen kruimels, maar de MacBook valt wel nog steeds onder het reparatieprogramma.

13-inch MacBook Pro 2019 teardown iFixit met toetsenbord.

Uiteindelijk geeft iFixit de nieuwe instap MacBook Pro een repareerbaarheidsscore van 2 op een schaal van 10. Het grootste pluspunt is dat het trackpad verwijderd kan worden, zonder dat je meteen de hele accu meeneemt. De gesoldeerde SSD en RAM zorgen ervoor dat vervanging onmogelijk is. Meer details van de gehele teardown bekijk je bij iFixit. Eerder hadden we ook al de benchmarks van de MacBook Pro 2019, die aantoonden dat deze zo’n 83% sneller is dan het vorige model.

Bekijk ook

Instapmodel MacBook Pro 2019 benchmarks: tot 83% sneller dan vorige generatie

Apple heeft een nieuwe MacBook Pro en dat betekent dat het weer tijd is voor performance-testjes, oftewel benchmarks. Voor veel mensen is het twijfelen tussen een opgevoerde MacBook Air of het instapmodel van de MacBook Pro. Heb je je zinnen gezet op het laatstgenoemde model, dan kun je nu alvast de benchmarks bekijken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.