iFixit MacBook 2019

Nieuwe MacBooks hebben nog steeds vlindertoetsenbord

Vallen binnen reparatieprogramma

Apple's twee nieuwste MacBooks hebben hetzelfde verbeterde vlindertoetsenbord als de duurdere MacBook Pro 2019 die in het voorjaar verscheen. Mocht er toch iets kapot gaan, dan kom je in aanmerking voor gratis vervanging.

Redelijk onverwachts kondigde Apple deze week twee nieuwe MacBooks aan, namelijk een vernieuwde MacBook Air met True Tone-display en een nieuw instapmodel van de MacBook Pro 13-inch. De grote vraag blijft voor velen hoe het zit met het toetsenbord. In de specificaties geeft Apple geen duidelijk antwoord op de vraag welk toetsenbord erin zit, maar MacRumors wist te achterhalen dat de twee nieuwe modellen hetzelfde verbeterde vlindertoetsenbord hebben als de nieuwste high-end MacBook Pro van afgelopen mei. Feit blijft wel dat er dus nog steeds een vlindertoetsenbord in zit.

Derde generatie vlindertoetsenbord in alle 2019 MacBooks

Toen Apple in mei de nieuwste MacBook Pro aankondigde, lieten ze weten dat ze de klachten van gebruikers serieus nemen en het toetsenbord verder verbeterd hebben. Hoewel het nog steeds om de derde generatie vlindertoetsenbord gaat, gebruikt Apple ander materiaal dat moet zorgen voor een betere weerstand tegen kruimels en stof. Het siliconen membraan is in de 2019 modellen transparant en gladder dan het membraan dat eerder gebruikt werd. Ook de metalen dome switches onder de toetsen zijn aangepast. Het goede nieuws is dat deze verbeteringen dus ook zitten in de nieuwe MacBook Air en het nieuwe instapmodel van de MacBook Pro. Meer over de veranderingen in het MacBook Pro-toetsenbord van 2019 lees je in ons eerdere artikel.

Ondanks de verbeteringen, gebruikt Apple dus nog steeds hetzelfde mechanisme. Dat betekent ook dat de nieuwste modellen direct in aanmerking komen voor Apple’s MacBook-toetsenbord reparatieprogramma. Op Apple’s pagina vind je nu in het lijstje van in aanmerking komende modellen zowel de 13-inch MacBook uit 2019 met twee Thunderbolt 3-aansluitingen als de MacBook Air 2019. Mocht er ondanks de verbeteringen toch iets mis gaan, dan krijg je dus gratis vervanging.

Eerder deze maand ging er nog een gerucht dat Apple helemaal stopt met het vlindertoetsenbord en werkt aan een nieuw verbeterd toetsenbord met schaarmechanisme. Dit compleet nieuwe toetsenbord zouden we voor het eerst zien in een nieuwe MacBook Air en volgend jaar in een nieuwe MacBook Pro. Het lijkt onwaarschijnlijk dat er dit jaar nóg een nieuwe MacBook Air komt met daarin dit compleet nieuwe toetsenbord. Wil je dus echt geen MacBook met vlindertoetsenbord, dan lijkt het erop dat je op zijn minst tot volgend jaar moet wachten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.