europa europese markt

Nederlandse aanbod streamingdiensten zoals Netflix straks in hele EU te bekijken

Films en series kijken in de EU kan vanaf 2018 net als thuis. Bij betaalde streamingdiensten als Netflix geldt dan in alle Europese landen hetzelfde aanbod als thuis.

Als je een abonnement hebt op bijvoorbeeld Netflix en dit op een Europese vakantiebestemming wil bekijken, loop je momenteel tegen beperkingen aan. Het aanbod is namelijk verschillend per Europees land, waardoor je het Nederlandse aanbod niet kunt bekijken in bijvoorbeeld Duitsland. De EU wil daar verandering in brengen, zo maakte de Europese Commissie bekend.


europa europese markt

Zelfde aanbod in de EU als thuis

Als je in een Europees land op vakantie bent en het idee krijgt om eens lekker verder te kijken met je favoriete tv-serie of film, dan is momenteel de kans groot dat je bedrogen uitkomt. Door allerlei rechten is het aanbod van streamingdiensten als Netflix anders per land. Je krijgt dan een totaal ander aanbod, waardoor je Netflix niet kunt gebruiken zoals thuis terwijl je er wel gewoon een maandelijks bedrag voor betaalt. Alleen een VPN kan dan uitkomst bieden. De EU wil hier een einde aan maken en heeft een akkoord bereikt om deze barrières van tafel te gooien.

De nieuwe regels gelden voor online abonnementen op filmdiensten, sportkanalen, e-books, games en muziekdiensten. Diensten als Netflix en Spotify gaan gebruikmaken van betaalgegevens en IP-adressen om te bepalen welke inhoud zichtbaar wordt. De regels gelden voor alle diensten die een betaalde service bieden en in bovenstaande categorieën vallen. Diensten als Uitzending Gemist en RTL XL waar je gratis gebruik van kan maken, kunnen ook de nieuwe regels volgen, maar zijn hier niet toe verplicht. In dat geval kan het dus zo zijn dat een uitzending nog steeds niet in landen in Europa te bekijken is.

Het akkoord valt samen met het moderniseren van de digitale Europese markt, samen met het afschaffen van roamingkosten vanaf juni 2017. De nieuwe regels voor streamingdiensten gelden echter pas vanaf begin 2018. De overeenkomst moet nog wel formeel goedgekeurd worden door het Europese Parlement en de Raad van de EU.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 februari 2017, 11:13
Categorie Achtergrond
Onderwerpen europa, streaming
14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.