Ontdek de perfecte rondingen van de iPhone X: squircles

De iPhone X heeft langs de schermranden en bij de 'notch' de perfecte rondingen, namelijk squircles. Een designer legt uit waarom dit zo knap is, vooral in het productieproces.

We hebben op iCulture wel eens geschreven over de perfecte afgeronde hoeken die Apple hanteert. Deze afgeronde hoeken heten ‘squircles’ en ontwerper Brad Ellis heeft ze ook bij de iPhone X ontdekt. Apple had allerlei inkepingen aan de bovenkant van het scherm kunnen maken, maar koos voor een combinatie van perfecte rondingen.

Perfecte rondingen voor de iPhone X

Apple had ook kunnen kiezen voor rechte hoekjes, merkt Ellis op in zijn uitgebreide blogposting ‘No Cutting Corners on the iPhone X’. Het verschil is erg subtiel, zo laat onderstaande gif zien. Hieronder zie je het verschil tussen een normale afgeronde rechthoek en de afronding van Apple. Er is nergens een hoekige overgang, iets wat tot voor kort in 2D-designsoftware lastig na te bootsen was:

Overal squircles

De ongewone vorm van de squircle zie je terug bij alle eerdere Apple-producten, zowel bij hard- als software. Maar bij de ‘notch’ van de iPhone X heeft Apple wel het maximale eruit gehaald, met 6 squircle-vormen op een rij. Het is knap dat het gelukt is om een OLED-scherm te maken dat precies de lijnen van Apple’s favoriete afrondingen volgt. Hoe meer je kijkt, hoe meer duidelijker wordt hoe knap het is gedaan. Bij de squircle is de overgang tussen een rechte lijn en een ronding nauwelijks aan te wijzen, zo subtiel is het. En waar de ene squircle nog niet is afgelopen begint de volgende alweer. Ze lopen naadloos in elkaar over.

Apple gebruikt deze hoeken al jarenlang bij MacBooks, iPods en andere apparaten, maar in iOS wordt het pas in versie 7 gebruikt. Het is kenmerkend voor Apple’s oog voor detail: op het eerste gezicht zie je niets bijzonders aan de notch, maar als je weet hoe het gedaan is wordt het opeens een stuk interessanter.

Lees het complete verhaal van Brett Ellis om nog meer weetjes te ontdekken.

Bekijk ook

Waarom iOS-icoontjes precies dezelfde kromming hebben als Apple-producten

Je ziet het niet meteen, maar sinds iOS 7 hebben de Apple-icoontjes een iets andere ronding. Volgens industrieel ontwerper Mark Stanton zit daar een logisch idee achter: zo komen de rondingen van hardware en software precies overeen.

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.