Sphero BB-8

Sphero stopt met Star Wars-robots en ander Disney-speelgoed

Speelgoedmaker Sphero gaat stoppen met de BB-8, R2-D2 en andere robotjes die ze maakten dankzij een licentie met Disney. De moeite om ze te maken bleek groter dan het voordeel dat ze ervan hadden.

Sphero stopt met Star Wars-robots

Sphero liet eerder al hints vallen dat ze willen stoppen met producten die ze onder licentie maken. Naast de al genoemde Star Wars-robots BB-8 en R2-D2, gaat het bedrijf ook stoppen met het maken van Lightning McQueen-autootjes en pratende Spider-Man-poppetjes. De komende twee jaar zullen de iPhone-apps nog wel blijven functioneren, misschien zelfs langer. Dat kondigde CEO Paul Berberian officieel aan.


Sphero werd bekend door de robotballen, die je via een iPhone-app kunt bedienen. Tegenwoordig worden die ballen ook in de Apple Stores gebruikt voor programmeerworkshops. Daarnaast maakte Sphero een serie leuke Star Wars-robots, die in de Apple Stores werden uitgestald om zelf te proberen. Maar na drie jaar komt er een einde aan de samenwerking tussen Sphero en Disney. Het bleek meer moeite te kosten dan wat het uiteindelijk opleverde. De verkoopcijfers van de robots waren sterk afhankelijk van het verschijnen van nieuwe films.

Sphero Star Wars R2-D2 en BB-9E

Er zijn miljoenen stuks van de BB-8 verkocht, al geeft het bedrijf wel toe dat veel klanten de robots na verloop van tijd niet meer gebruikten en dat ze vaak in de kast lagen te verstoffen. Bovendien zakte de verkoop snel in: de eerste twee jaar werden er nog redelijk wat verkocht, maar daarna haakte het publiek af. Bij de educatieve robots die Sphero maakt is dat juist andersom: die werden in de loop der jaren steeds populairder.

Star Wars R2-D2

Sphero heeft honderd personeelsleden en zette relatief veel mensen op de Disney-projecten. Zo werd bij de ontwikkeling van Lightning McQueen nauw samengewerkt met Pixar om te zorgen dat de gezichtsuitdrukkingen van de auto zo natuurgetrouw mogelijk waren. Ook moest het autootje op de juiste manier bewegen. Disney ontving een percentage van elke verkoop, waardoor de merkproducten uiteindelijk meer kostten dan die van Sphero zelf. Het betekent niet dat het bedrijf nu gaat stoppen: ze gaan gewoon door met het bouwen van educatief speelgoed, waaronder een programmeerbare robotbal met lampjes. Die ligt voor rond de 170 euro in de Apple Store.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 december 2018, 8:44
Bron Bron The Verge
Categorie Accessoires
Onderwerpen robot, speelgoed, star wars
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.