Spark Mail

E-mailapp Spark zorgt bij veel gebruikers voor vergrendelde Apple ID

De Apple ID bij veel gebruikers bleek de afgelopen 24 uur vergrendeld. Dit komt door e-mailapp Spark, waardoor het instellen van een nieuw wachtwoord vereist is.

Heb je in de afgelopen 24 uur een melding op je iPhone, iPad of Mac gekregen dat je Apple ID vergrendeld is en dat je verplicht bent om je wachtwoord aan te passen? Wees dan niet bang dat je gehackt bent, want e-mailapp Spark blijkt de oorzaak. Mensen die Spark op hun iPhone of iPad hebben staan en daar bijvoorbeeld iCloud-mail voor gebruiken, kregen de melding dat hun Apple ID vergrendeld was.

Spark Mail

Apple ID’s vergrendeld door Spark

Op Reddit zijn de afgelopen 24 uur veel klachten geweest van Spark-gebruikers waarvan hun Apple ID om mysterieuze wijze vergrendeld werd. Ook bij ons op de iCulture-redactie kregen we de melding dat Apple ID’s vergrendeld waren, zonder dat duidelijk was wat er precies aan de hand was. De enige manier om dit op te lossen, was om een nieuw wachtwoord in te stellen voor je Apple ID. In veel gevallen lijkt het dan te gaan om een potentiële hack, waardoor uit veiligheid Apple ID’s vergrendeld worden. Toch blijkt dit niet het geval te zijn, zo verklaart Spark-ontwikkelaar Readdle op Reddit.

Readdle heeft aan de server kant van Spark enkele wijzigingen aangebracht om de app sneller en beter te maken, maar dit lijkt door Apple’s iCloud-systeem niet goed opgepakt te zijn. Hierdoor werd uit voorzorg de gekoppelde iCloud-accounts vergrendeld, waardoor het aanmaken van een nieuwe wachtwoord de enige oplossing is. Voordat je dat kunt doen, zul je echter eerst jezelf moeten verifiëren via bijvoorbeeld je mobiele telefoonnummer. Heb je tweestapsverificatie of tweefactorauthenticatie ingeschakeld, dan moet je bovendien nieuwe app-specifieke wachtwoorden aanmaken voor alle apps die zo’n wachtwoord vereisen. Dit geldt bijvoorbeeld voor alle mail-apps die je gebruikt voor je eigen iCloud-mail.

Het lijkt er dus niet op dat iemand gegevens van gebruikers probeert te achterhalen. Readdle is nog in onderzoek hoe dit heeft kunnen gebeuren en houdt daarbij contact met Apple. Uit de posts op Reddit blijkt echter dat niet iedere Spark-gebruiker hier last van heeft en ook op de iCulture-redactie is niet iedereen slachtoffer geworden van het plotselinge vergrendelen van een Apple ID.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 juli 2016, 14:30
Categorie Apps
Onderwerpen apple id, spark

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.