iPhone 8 Apple Store San Francisco

Niet alleen bij Apple: smartphones worden steeds duurder

Smartphones worden steeds duurder en dat komt niet alleen door de fabrikanten. Consumenten zijn zelf ook bereid om meer te betalen voor leuke nieuwe functies.

Nee, het is niet alleen Apple. Ook bij andere merken worden de smartphones steeds duurder. Dat concludeert marktonderzoeker GfK over het derde kwartaal van dit jaar. Er werden in West-Europa 30,9 miljoen smartphones verkocht (een daling van 7 procent) maar dat werd goed gemaakt door het feit dat smartphones steeds duurder worden. Daardoor steeg de totale omzet met 4 procent.

iPhone 8 Apple Store San Francisco

Smartphones steeds duurder

Overigens ligt die gemiddelde verkoopprijs wel een flink stuk onder wat wat als Apple-klanten gewend zijn. West-Europeanen geven gemiddeld 377 euro uit aan een smartphone, terwijl dat vorig jaar in hetzelfde kwartaal 338 euro was. Voor dat geld koop je nog niet eens een iPhone SE (vanaf €419). Het aantal verkochte toestellen daalt al vier kwartalen op een rij en volgens GfK komt dat omdat de markt verzadigd is. Maar de onderzoekers denken ook dat er invloed van de iPhone X is. Normaal tellen in het derde kwartaal de nieuwe iPhones mee, maar Apple’s nieuwste topmodel komt pas in het vierde kwartaal. Blijkbaar zitten veel mensen daarop te wachten.

GfK grafiek Re/code

Er zijn meer mensen die voor een duurdere smartphone kiezen, met een prijskaartje boven de 765 euro. Een jaar geleden viel slechts 1:16 in het duurdere segment, nu is dat gestegen naar 1:8. Dat komt omdat de Apple iPhones en Samsung Galaxy’s steeds duurder worden. Maar het heeft er ook mee te maken dat prijsknallers zoals Huawei steeds duurdere toestellen maken en steeds meer voor premium uitvoeringen kiezen. Consumenten hebben er het geld wel voor over en dat gaat in tegen een gebruikelijke trend in elektronica dat producten en componenten steeds goedkoper worden.

Ook wereldwijd steeds duurdere smartphones

Wereldwijd is de gemiddelde verkoopprijs van een smartphone ook gestegen. Dat komt onder andere door een stijging van 15% in China en een stijging van 4% in de VS. Wereldwijd werden er trouwens meer toestellen dan een jaar geleden verkocht (+3%) en de wereldwijde omzet steeg ook (+10%). Omgerekend betaalt de wereldburger 270 euro voor zijn toestel. GfK denkt dat de nieuwe functies die smartphone-fabrikanten toevoegen volgens consumenten aantrekkelijk genoeg zijn om te upgraden naar een duurder model.

GfK keek naar verkoopcijfers in 75 markten en baseerde de conclusies op de stand in eind augustus 20017 en eind september 2017.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 oktober 2017, 20:27
Categorie Achtergrond
Onderwerpen onderzoek, smartphone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.