Reacties voor: Siri uit betafase, maar nog steeds geen Nederlandse Siri

Siri is niet langer in beta. Apple heeft het betalabel en Siri FAQ van de website gehaald. Maar Nederlands wordt nog steeds niet ondersteund.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 68 reacties

  1. Slecht hoor. Destijds een iPhone 4S gekocht met de hoop dat Siri snel in het Nederlands zou werken. Intussen is de 5S al bijna uit en nog steeds geen spoor van onze taal.

  2. mooi verkoop truukjes met verkoop van de iPhone met Siri erop . maar geen ondersteund geen Nederlands ..

  3. Hoeveel Nederlanders zullen er zijn die Siri willen hebben? En Nederlands talige Belgen? Genoeg om een petitie te starten?

  4. Nou als je het alleen voor siri doet dan ben je denk ik niet goed in je hoofd. Ik heb de 4s en nu de 5, ik heb het nooit gebruikt en zal het nooit gebruiken, ook niet als het nederlands is.

  5. Zeer triest… Ik denk dat Nederlandse Siri pas zal komen bij de iPhone 6s. Waar de s dan nogmaals voor Siri moet staan…

  6. Siri is heel handig in de auto om je muziek af te spelen en navigatie te starten of te bellen.
    Daarbuiten gebruik ik het enkel om timers en alarm in te stellen en soms voor herinneringen of afspraken. Dat gaat meestal sneller dan het manueel te doen.

  7. Ik gebruik siri vooral in de auto om commando’s uit te laten voeren. (Bellen, muziek etc)
    Siri haalt veel data uit YELP helaas vaak met zoeken naar openbare plaatsen (restaurants, winkels etc) niet het gewenste resultaat. (Niet veel matches in de buurt) ook niet na toevoegen op YELP.
    Dat Siri nog steeds niet in het nederlands is, is gewoon een flater voor een wereldbedrijf als Apple

  8. Geen Nederlandse Siri (2 jaar na aankondiging!), geen 128GB iPhone 5S en geen wezenlijk betere accu in de 5S. Apple moet beter naar zijn klanten gaan luisteren.

  9. Origineel geplaatst door ozil
    Nou als je het alleen voor siri doet dan ben je denk ik niet goed in je hoofd.

    Ik geloof niet dat er ook maar iemand is die daarom een iPhone koopt.

    Origineel geplaatst door Vinnie Terranova
    Dat Siri nog steeds niet in het nederlands is, is gewoon een flater voor een wereldbedrijf als Apple

    Precies, gepresenteerd als een USP en een bliunder gebleken na 2 jaar. En dat voor een bedrijf met zoveel centjes op de bank. Bespottelijk!

    Origineel geplaatst door Jordy
    Hoeveel Nederlanders zullen er zijn die Siri willen hebben? En Nederlands talige Belgen? Genoeg om een petitie te starten?

    Dacht je werkelijk dat ze zich daar ook maar iets van aan trekken. Ik heb al te lang Apple producten om te denken dat ze dat iets interesseert.

  10. Nee ik vrees ook van niet maar niet geschoten is altijd mis

  11. Zal mooi zijn als de OS X Mavericks ook met Siri wordt ondersteund..

  12. Nederlands ligt moeilijk denk ik. Er zou dan een Hollandse en een Vlaamse variant moeten zijn. Dat geldt bv. ook voor Noors (Nynorsk en Bokmål). Dat heeft Apple tot nu toe alleen gedaan voor het Engels en Frans. Zelfs niet voor het Duits dat toch drie grote varianten heeft.

    EDIT:
    Ik zie net dat Siri nu wel het Zwitsers Duits en Italiaans ondersteund. En ook het Mexicaans en Amerikaans Spaans.

  13. Inderdaad beetje jammer van apple dat nederlands nog steeds niet ondersteunt is…

  14. *fantasiemodus aan*
    Als we nou met heel Nederland en Belgie afspreken, dat we op dezelfde dag en op exact hetzelfde tijdstip, Siri activeren met de vraag: ‘When is Siri going to speak dutch?’

    Dan MOETEN ze wel opschrikken en luisteren! Toch? Toch?
    *fantasiemodus uit*

  15. I do like it sometimes,.. You can easily put in text, like I am doing now. 🙂
    Soms is het wel handig. Ook al is het in het Engels. Voor timer, weer,…en inspreken van berichten met mijn niet nerderlands sprekende vrienden en collega’s.

  16. Siri zal nooit of nooit in het nederlands komen. Daarom is ons taaltje te kleinschalig.

  17. Ik denk dat Siri sowieso een langzame stille dood tegemoet gaat… functie biedt té weinig mogelijkheden en gebruiksgemak

  18. Exact 🙂

  19. @FreBo: Het Nederlands is, met dank aan de diverse Nederlandse taalonderzoekcentra zoals die in Nijmegen, een van de best gedocumenteerde talen ter wereld (enige tijd geleden zelfs de beste, heb ik me laten vertellen). Dit betekent dat er ontzettend veel gestructureerde (elektronische) data beschikbaar is. Ik denk dat het betrekkelijk eenvoudig is om Siri ook Nederlands te laten praten. Kleinschalig? In aantal landen waarin het de officiële taal is, staat het op de tiende plaats! Het ligt er dus maar aan welke meetlat je gebruikt!

  20. Ben ik de enige die Siri NL niet zou gebruiken? ookal zat het erop.

  21. Klein niet belangrijk landje met een niet belangrijk taaltje.

  22. Ik zou Siri echt wel goed kunnen gebruiker. Baal er nu best van, het is een hebbertje voor mij.,

  23. Origineel geplaatst door RN
    Het ligt er dus maar aan welke meetlat je gebruikt!

    Nu ik gezien heb dat er zelfs relatief kleine taalvarianten zoals Zwitsers Duits en het nog veel kleinere Zwitsers Italiaans ondersteund worden zou het ook met de Nederlandse varianten moeten lukken.

  24. Ach. We kunnen alleen maar blijven hopen. Zal vast wel ooit komen. Misschien met de public release 18 sept. Want Tim Cook zei de woorden. More languages coming soon. Of wie dan ook, het komt wel ooit! ‘

    Denk ik 🙂

  25. Volgens mij is NL Siri een issue omdat het er niet is. Als het daadwerkelijk een keer beschikbaar komt gebruikt 99% het toch nooit.

  26. Ik denk dat een Nederlandstalige Siri wel goed zou zijn voor de verkopen.
    Waar ik vertrouwen had in Apple dat die als eerste met een NL Siri zou komen, zal Google dan maar het voortouw moeten nemen en dan is er ineens een NL Siri let maar op.

  27. Origineel geplaatst door th
    Als het daadwerkelijk een keer beschikbaar komt gebruikt 99% het toch nooit.

    Hoe kom je aan dat percentage? Zelf berekend?

  28. Ik denk dat een Nederlandse Siri juist lastig is om te maken. Want elk drop, stad of ander gehucht heeft een ander accent.

  29. @th: ik zou het juist gebruiken. Erg handig, en nu is het om m’n Engels onhoog te krikken 🙂

    @Tycho: dat is toch overal zo -_

  30. Apple zou (meer) moeten samenwerken met Google wat betreft de spraaktechnologie en hun toepassingen.
    Google Voice, Now Voice, Voice Actions….zij hebben de servers, infrastructuur en data, Apple heeft de knowhow om dit in een gebruikersvriendelijke UI te verpakken. Iedereen die de Chrome App heeft geïnstalleerd moet maar eens de spraak-zoekopdracht uitproberen.

    Ik vrees dat Touch ID het nieuwe favoriete adoptiekindje is van Apple.
    Mijn vriendin vindt het overigens niet zo leuk als ik Siri gebruik…ze is een beetje jaloers omdat ik wel eens gezegd heb dat Siri vriendelijker is en dit ook altijd blijft en dat Siri veel meer geduld heeft met mij dan zij! 😉

  31. Origineel geplaatst door Tycho
    Ik denk dat een Nederlandse Siri juist lastig is om te maken. Want elk drop, stad of ander gehucht heeft een ander accent.

    We praten niet over accenten, maar over Nederlands…wat mij betreft is er maar één Nederlands en verstaat iedereen dat welke met een accent Nederlands spreekt…

  32. Nederland en België worden helemaal niet serieus genomen door Apple ook gezien het feit dat de nieuwe iPhones hier pas later te koop zijn dan in bijv. Duitsland en Frankrijk. Als ze daar straks nog een paar dozen overhebben is het van “wat moeten we hier mee, ach, stuur maar naar Nederland”.
    Voor de Amerikanen is Nederland gewoon een onbelangrijk dorp.

  33. Nederlands is geen wereldtaal dus niet belangrijk, geef ze geen ongelijk. Maar het had natuurlijk wel mooi geweest als het in echt alle talen werkt..

  34. Los van het feit of je van Siri gebruik maakt of niet, de feature behoort gewoon in het Nederlands te functioneren. Uiteindelijk hebben alle bezitters van een iPhone 4S e.v. meebetaald aan de ontwikkelkosten. Het is niet meer dan normaal dat je dan ook een keer het gebruik ervan in je eigen taal kunt ervaren. Apple laat ook hier zien dat ze niet elke klant (markt) even serieus neemt. Het lijkt wel alsof Apple nooit van buiten naar binnen kijkt. “Dat zal ze een keer opbreken”, sprak hij dreigend:-)

  35. Origineel geplaatst door Timosha
    Nederlands ligt moeilijk denk ik

    Gut..ik had 10 jaar geleden al een Nederlandse en Vlaamse stem op mijn navigatie-device.
    En Apple lukt het niet om 10 jaar later dit uit te breiden met Siri?

  36. Siri is er sowieso niet beter op geworden na de laatste update. Hij is hardhorende geworden, ik moet een opdracht vaak herhalen. Ik heb mijn privenummer onder de naam home staan en mijn gsm nummer onder mijn voornaam. Normaal kon ik zeggen phone home 😉 en dan belde Siri het nummer onder home. Nu zegt Siri dat hij geen nummer vindt onder Marianne home. Dus heb ik het nummer nogmaals toegevoegd onder mijn naam met aanduiding prive. Het probleem is opgelost, maar het blijft vreemd.

  37. Origineel geplaatst door Tycho
    Ik denk dat een Nederlandse Siri juist lastig is om te maken. Want elk drop, stad of ander gehucht heeft een ander accent.

    Denk je? Tietjerksteradeels? Egchels? Oostkappeles?
    Inderdaad erg lastig.
    Onee, laat het nu zo zijn dat men daar, als het goed is, ook Nederlands verstaat…

  38. Ik hoor hier een aantal keren dat Apple Nederland niet serieus zou nemen, ik denk dat dit niet zo is, kijk naar het hoofdkantoor in Amsterdam, en de prachtige store die daarbij hoort, Nederland is wel een tech land.

  39. Origineel geplaatst door Nick Rens
    Ik hoor hier een aantal keren dat Apple Nederland niet serieus zou nemen, ik denk dat dit niet zo is, kijk naar het hoofdkantoor in Amsterdam, en de prachtige store die daarbij hoort, Nederland is wel een tech land.

    Nick…je komt wel erg naïef over. Apple neemt namelijk alleen ons belastingklimaat erg serieus. Verder houdt het wel op met dat serieuze….

  40. Origineel geplaatst door dendezen
    …wat mij betreft is er maar één Nederlands en verstaat iedereen dat welke met een accent Nederlands spreekt…

    En daarom worden Vlaamse films op de Hollandse TV ondertiteld. En Hollandse films op de Vlaamse TV.

  41. Origineel geplaatst door Frits
    Denk je? Tietjerksteradeels? Egchels? Oostkappeles?
    Inderdaad erg lastig.
    Onee, laat het nu zo zijn dat men daar, als het goed is, ook Nederlands verstaat…

    Het gaat er niet om dat WIJ Nederlands verstaan, het gaat erom dat Siri ONS Nederlands verstaat! Een Limburger zou misschien met harde G in moeten spreken, en iemand uit de Achterhoek zou zo’n beetje alle klinkers anders uit moeten spreken.

    Fantastisch gedocumenteerd of niet, er zijn te weinig mensen op de wereld die de combinatie Siri Nederlands zouden gebruiken. Ik geef Apple groot gelijk.

  42. Wat een negativiteit…

    Je koopt toch geen telefoon omdat er (in mijn ogen) zo iets nutteloos als Siri op staat? Dan laat je je wel heel erg meeslepen in de verkoop-praatjes en hysterische hype en zul je uiteindelijk altijd teleurgesteld zijn en worden..

    Het is handig, maar totaal niet vereist.

    In mijn ogen meer een grappige gadget, meer niet.

  43. Wat heeft iedereen toch met Siri. Onhandig, ik zoek zelf sneller wat op. Geen moment gedacht, hmm had ik Siri gehad.

  44. Ik weet niet meer wat het probleem van Apple is. Net als alle andere vertragende Siri-keuzes (het extreem beperken van de functionaliteit: Siri kon zóveel meer en had veel meer humor vóór Apple het kocht) is dit puur en alleen een bewuste keuze. Want laten we eerlijk wezen: Nederlandse stemmen heeft Apple al langer dan tien jaar aangeboden in OS X en Mac OS Classic. Eenderde van het werk was dus al af voor ze Siri kochten.

    Screenshot OS X.

    Origineel geplaatst door KK001
    Slecht hoor. Destijds een iPhone 4S gekocht met de hoop dat Siri snel in het Nederlands zou werken. Intussen is de 5S al bijna uit en nog steeds geen spoor van onze taal.

    Toch niet gekocht *omdat* je dacht dat Siri in het Nederlands zou komen? Dat is afgaan op pure speculatie…

  45. Origineel geplaatst door Frits
    Gut..ik had 10 jaar geleden al een Nederlandse en Vlaamse stem op mijn navigatie-device.

    En wat sprak je dan tien jaar geleden tegen dat navigatie-device? Nederlands of Vlaams?

  46. Denk niet dat ze Nederland niet zien liggen, aangezien ze hier wel Apple Stores neerzetten.
    We zullen nog even geduld moeten hebben. Aangezien ik iets wat ik niet heb niet kan missen, kan ik dat nog wel even volhouden.

  47. Misschien wordt de Nederlandse siri eind dit jaar aangekondigt als de nieuwe ipads worden aangekondigt. Weet iemand trouwens of bij de apple maps meer steden in 3D komen?

  48. Apple heeft waarschijnlijk allang Siri in het nederlands op de plank liggen.
    Is puur marketing om langzaam uit te rollen over de hele wereld.
    Zo creëer je een willen hebben xD

  49. Origineel geplaatst door Bubbly:
    Toch niet gekocht *omdat* je dacht dat Siri in het Nederlands zou komen? Dat is afgaan op pure speculatie…

    Nee, uiteraard niet de hoofdreden. Gebruik het nu ook regelmatig en dan vooral om afspraken of herinneringen te plaatsen, maar had “gehoopt” dat het ook in het Nederlands beschikbaar kwam.

    Momenteel verwacht ik geen Siri in het Nederlands meer. We zullen zien…

  50. Origineel geplaatst door Jesper
    Misschien wordt de Nederlandse siri eind dit jaar aangekondigt als de nieuwe ipads worden aangekondigt. Weet iemand trouwens of bij de apple maps meer steden in 3D komen?

    Dacht ik ook aan :p

  51. Dus Nederlands is niet zo belangrijk voor apple.

  52. Op de Mac heb je een voor lees functie en daar heb hè elen en Xander dus ze hebben de stemmen maar ik denk dat ze aan het werken zijn aan de spraakherkenning in het Nederlands

  53. Ik wou en zal de nieuwste iphone aanschaffen……..Maar nee, zwaar teleurgesteld!!!Eerst met me 4s, daar zal al nl siri opkomen…..niet dusEn nu met me 5, halen ze hem uit de collectie!!!!Ze kunnen de pot op bij apple, eerst siri in nl, dan pas een nieuwe iphone voor mij!!Zo vernieuwend is de 5s niet vind ik, dus over een jaar zien we wel verder!!

  54. Origineel geplaatst door fcturner
    Het gaat er niet om dat WIJ Nederlands verstaan, het gaat erom dat Siri ONS Nederlands verstaat! Een Limburger zou misschien met harde G in moeten spreken, en iemand uit de Achterhoek zou zo’n beetje alle klinkers anders uit moeten spreken.Fantastisch gedocumenteerd of niet, er zijn te weinig mensen op de wereld die de combinatie Siri Nederlands zouden gebruiken. Ik geef Apple groot gelijk.

    Heb je enig idee hoeveel verschillende dialecten Spaans en Duits er zijn?
    Dus nee, dialecten zijn geen reden om Siri niet in het Nederlands aan te bieden.

  55. Origineel geplaatst door fcturner
    Heb je enig idee hoeveel verschillende dialecten Spaans en Duits er zijn?

    Er zijn drie varianten van de Duitse taal. Als ik aan Siri in perfect Duits vraag: ‘Wo kann ich Palatschinken mit Obers essen” (Oostenrijks) dan weet Siri niet wat ik bedoel. Vraag ik echter: “Wo kann ich Pfannkuchen mit Sahne essen” dan krijg ik onmiddellijk een restaurantje aangeboden.

    Idem dito met: “Wie wird das Wetter im Jänner” vs. “Wie wird das Wetter im Januar”.

  56. Hoeveel Nederlandstaligen iphone-gebruikers van een 4s en 5 weten dat er een Siri functie op zit?

    De meeste mannen weten het misschien wel. Als ik kan spreken uit mijn ervaring. Ik heb bij ongeveer 10 vrouwelijke collegas/vriendinnen/nichtjes/etc van mij geholpen met het instellen of helpen bij een 4s of 5. Dan zeg ik, kijk je hebt ook een Siri. Vaak zeggen ze een Siri? Het is dan even leuk om uit te proberen maar voor de rest doen ze er daarna niks meer mee.

    Het is misschien niet heel representatief, maar ik geloof dat 90% van de vrouwelijk iphone gebruikers geen
    weet hebben van de Siri. En de vrouwen vormen tegenwoordig ook een groot aandeel in het iphonegebeuren. Dus ik denk dat het Nederlandstalig marktgebied te klein is voor Siri.

    Overigens vind ik het wel vreemd dat Siri gekeken heeft naar het Fins en Scandinavisch. Nederlands is in Europa groter dan scandinavie en fins bij elkaar.

  57. @Timosha: Varianten is niet hetzelfde als dialecten.

  58. Lijkt mij wel logisch eigenlijk.
    Hoeveel mensen spreken wereldwijd Nederlands? Te kleine doelgroep.

  59. Origineel geplaatst door Frits
    @Timosha: Varianten is niet hetzelfde als dialecten.

    Ja, dat weet ik daarom had ik het over de drie Duitse varianten en niet over de tientallen Duitse dialecten.

  60. Hoihoi,

    Interessante reactie hierboven. Veel mensen die het jammer vinden en de functie graag zouden willen hebben. Daarnaast mensen die van mening zijn dat het niet gebruikt wordt. Laat de een niet voor de ander denken…

    Ik werk binnen de wereld van de visueel beperkte mensen en voor hen zou Siri een uitkomst zijn. Het is zo dat er al voice-over is. Deze functie leest alleen maar voor. Siri kan ook onze taal verstaan en dat is heel wat ingewikkelder. Het bedienen met de vingers met voico-ver kost veel tijd en is soms erg omslachtig. Daarom zou Siri juist voor hen veel kunnen betekenen.

    Dus het is niet van belang dat veel mensen Siri kunnen gebruiken, maar dat veel mensen de iPhone kunnen gebruiken op een zo laagdrempelige manier. En dan zou een Nederlands Siri van harte welkom zijn!!\

  61. Dialecten,…daar zal Apple de komende 10 jaar sowieso niet aan meedoen. En zoals gezegd hebben de ondersteunde talen ook dialecten.
    Er kan wel van je verwacht worden dat je algemeen Nederlands spreekt tegen siri. En dat is normaal.

    Nu goed, ookal denken veel Nederlanders dat hun taal de enige is 😉 er zijn daadwerkelijk 2 varianten, de tweede is het Vlaams. Net zoals er brittish Engels is en Amerikaans Engels, of Zwitsers Duits en gewoon Duits,…
    Apple komt hier wel mee hoor, maar hoop er gewoon niet op, opeens zal het er zijn.

  62. Ik gebruik Siri als kookwekker… 1 knop indrukken (meestal toch vieze handen) en dan: Set timer at 8 minutes
    en het loopt… zijn de eieren mooi gaar en eten maar…

    maar ja, dat is het dan ook…

    Nederlands komt niet voor in de top 25 van meest gesproken talen… Echter als je de afzetmarkt erbij neemt, zal het toch wel zo zijn dat Nederlands eerder komt dan Tamil of Maranthi

  63. Nederland is te klein voor Siri.

  64. Google talk werkt echt veel beter dan Siri. Als Siri me goed verstaat werkt het wel ok, maar regelmatig moet ik een gestart telefoontje afbreken.

    Dragon Dictate en Google talk werken zeer accuraat. Apple heeft cash zat, neem de licenties over alstublieft!

  65. Google Now op de Mito X
    Wat een andere ervaring
    Maakt van Siri een lachertje

  66. Op de opmerking dat elk dorp toch wel zijn eigen dialect heeft wil ik je gelijk in geven. Maar grotendeels spreekt men toch wel het AN. Als geboren Nederlandse beheerst het grootse gedeelte van Nederland ook het AN. Kijk het verschil tussen de Spaanse en Mexicaanse Siri kan ik begrijpen. Maar om in het Nederlands het Gronings en het Limburgs te gaan vergelijken met elkaar. Siri is daarentegen genoeg ontwikkeld om daar die minuscule veranderingen in de Nederlandse taal te onderscheiden. Maar als we het gaan hebben over het Zuid-Afrikaans en het Vlaams, dat is een ander verhaal. Daar zou toch echt een eigen Siri voor moeten komen. Maar de meeste Vlaamse mensen beheersen de Franse taal en de meeste Zuid-Afrikanen beheersen de Engelse taal. Al met al een Nederlandse Siri hoeft niet per se over alle verschillende Nederlandse talen te beschikken.

  67. Ik had wel ergens gelezen dat Apple Nederlandse mensen had aangenomen die er mee aan de slag gingen om Siri in het Nederlands te laten spreken….of is dat niet waar?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.