Siri bestaat 2 jaar, dit is de vrouw achter de stem

Siri bestaat 2 jaar. De stem achter Siri blijkt Susan Bennett, een stemactrice die lange tijd niet in de spotlights wilde staan.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

siri twee jaarSiri bestaat vandaag 2 jaar en is onbescheiden genoeg om zichzelf daarmee te feliciteren. De afbeelding hiernaast werd ingestuurd door iCulture-lezer Rick, die de verjaardagsboodschap op zijn scherm zag verschijnen. De stem achter Siri is na twee jaar ook boven water gekomen. Susan Bennett uit Atlanta zegt dat haar stem werd gebruikt voor Apple’s virtuele assistent. Ze was daarvan niet op de hoogte, totdat iemand anders haar erop attendeerde. We wist aanvankelijk ook niet of het juridisch slim was om naar buiten te treden. Een artikel op The Verge over synthetische stemmen zorgde ervoor dat ze in de schijnwerpers kwam.

Een vriend stuurde haar een e-mail en vroeg of Susan’s stem was gebruikt in de iPhone-commercial. Susan, die zelf geen iPhone heeft, ging naar de Apple-website en hoorde daar inderdaad haar stem. In juli 2005 had ze tekstfragmenten ingesproken, maar liefst zes jaar voordat deze werden gebruikt in Siri. Haar stem wordt ook gebruikt in veel GPS-systemen en in de eerste pinautomaat met spraakfunctie.

susan bennett

In een filmpje van CNN vertelt Susan nu haar relaas. “Ik ben de originele stem van Siri”, zegt Susan.

https://www.youtube.com/watch?v=T6boqUfzUD8

Aanvankelijk werd gedacht dat Allison Dufty de stem had ingesproken. Zij is een stemactrice die ook voor GM Voices Atlanta werkt, dezelfde studio waar Bennett onder contract staat. Dufty werd zo zat van de foute informatie, dat ze haar biografie aanpaste:

Allison Dufty is an award-winning writer, producer and voiceover artist AND is absolutely, positively NOT the voice of Siri, a case of mistaken identity that has by now gone around the world of the internet and back again-and yet is still wrong!

Ook meende de Vlaming Jo Lernout, oprichter van het ooit legendarische bedrijf Lernout en Hauspie dat zijn medewerker Ellen de stem had ingesproken. Dat kan best kloppen, omdat er immers meerdere Engelstalige varianten van Siri bestaan. Maar de Amerikaanse vrouwenstem is veruit het bekendst en die is ingesproken door Susan Bennett.

De Australische stemactrice Karen Jacobsen vertelde in een tv-show (zie filmpje hieronder) dat zij voor haar versie van de stem meer van 50 uur teksten had moeten inspreken. Haar stem is ook in meer dan 50 miljoen GPS-apparaten ter wereld te horen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 oktober 2013, 10:43
Categorie iOS
Onderwerp siri

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.