NPO wil tv-programma’s ook offline beschikbaar stellen

De NPO wil in navolging van Netflix ook programma's offline beschikbaar stellen. Maar het zal niet eerder dan medio 2017 beschikbaar komen, belooft een woordvoerder.

De NPO wil in navolging van Netflix, ook tv-series en andere programma’s offline beschikbaar stellen. Dat heeft de publieke omroep laten weten aan Spreekbuis.nl. Volgens woordvoerder Arthur Schuitemaker wordt het meegenomen in de plannen voor het vernieuwde NPO.nl, dat halverwege 2017 in de lucht gaat.


NPO Gemist maakt plaats voor NPO Gestart

Sinds deze week is het mogelijk om films en series van Netflix te downloaden en offline te bekijken. Het gaat hierbij nu nog om een relatief klein aanbod van films en series uit eigen productie. Bij Netflix is de aankondiging nu al een succes: de app steeg in de ranglijsten voor meest winstgevende apps meteen naar nummer 1 in de Amerikaanse App Store. Daarbij speelt ook mee dat de populariteit van Netflix gestaag groeit, dankzij eigen series als House of Cards, Stranger Things, Orange is the New Black, Narcos en Marvel-series zoals Daredevil en Jessica Jones.

Bekijk ook

Vier manieren om met Netflix data te besparen

Met Netflix kun je op drie manieren data besparen door de videokwaliteit te verlagen, data via 4G/5G te beperken of de films en series vooraf te downloaden. Deze tip legt vier mogelijkheden uit.

NPO: offline kijken pas vanaf medio 2017

Nu wil ook de NPO het programma-aanbod offline beschikbaar stellen. NPO-woordvoerder Schuitemaker geeft aan dat het in de roadmap zit, maar dat nog niet bekend is wanneer het operationeel wordt. Momenteel is het wel mogelijk om de Gemist-functie eerder uitgezonden tv-programma’s te bekijken, maar daarbij wordt maar een klein fragment gebufferd. Zodra je de vliegtuigstand van je iPhone of iPad aanzet, kun je niet de hele uitzending uitkijken of terugspoelen binnen het programma dat je zat te kijken.

NPO offline kijken

De NPO heeft in ieder geval een goed voorbeeld dat ze kunnen navolgen: Netflix heeft een speciale techniek gekozen om te zorgen dat de downloads zo klein mogelijk zijn en je toch een goede beeldkwaliteit hebt. Daarvoor hebben ze gebruikgemaakt van een aangepaste versie van H.264/AVC genaamd H.264/AVC High.

Bekijk ook

Zo zorgt Netflix voor hogere kwaliteit en ruimtebesparing bij downloads

Netflix heeft een nieuwe codering gebruikt voor haar video's om ervoor te zorgen dat downloads naar iOS niet teveel ruimte innemen op je toestel. Ook wordt de kwaliteit van de video's behouden, zodat je in hoge kwaliteit offline Netflix kunt kijken.

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.