iPhone-verslaving

ScreenUse: hoeveel uur per dag zit jij op je iPhone-scherm te staren?

Met ScreenUse krijg je statistieken van je iPhone-gebruik: hoe vaak keek je op het scherm, hoe lang duurde dat en waar zit je het meest op je scherm te staren?

Heb je nogal last van iPhone-verslaving, dan kan het helpen om je gewoonte in kaart te brengen. De vandaag geïntroduceerde app ScreenUse laat zien op welke plekken je je iPhone hebt gebruikt, hoe lang de sessies duurden en hoeveel tijd je in totaal op het schermpje hebt zitten kijken.

iPhone-verslaving

Confronterende cijfers

Voor het meten van mijn iPhone-verslaving gebruikte ik al de app Instant (link) , die eigenlijk veel meer doet. Deze app laat ook zien hoeveel je hebt bewogen, hoeveel stappen je hebt gezet en hoe je hebt geslapen. Die informatie is afkomstig uit HealthKit. De app waarschuwt ook als je je toestel meer dan 240 minuten op een dag hebt gebruikt. Nou schaam ik me daar niet voor, want op een iPhone-schermpje kijken is mijn dagelijkse werk. Maar als je wat minder beroepsmatig gebonden bent aan je iPhone-scherm wil je misschien wat meer gaan oppassen of het niet naar verslaving neigt. ScreenUse gaat je daarbij helpen door je te confronteren met de kille cijfers.

ScreenUse voor iPhone

ScreenUse: statistieken van je iPhone-gebruik

ScreenUse heeft een wat nauwere insteek dan het eerder genoemde Instant: het kijkt alleen naar je iPhone-gebruik en het aantal uren dat je op je scherm kijkt. Het idee ontstond bij Jonathan Anesand en zijn vrienden door eigen gebruik van social media, nieuwssites, weerberichten en e-mail. “We waren het zat om op de bank te zitten en te ontdekken dat je 30 minuten gedachteloos hebt zitten bladeren.” Ze zagen ook het mobiele gedrag van anderen: iedereen zit urenlang op z’n smartphone te kijken. Volgens statistieken kijkt een gemiddelde persoon 100 keer per dag op zijn smartphone en leidt al dat schermstaren tot psychische problemen zoals depressie en stress.

ScreenUse voor iPhone

Ben je je niet bewust van de hoeveelheid tijd die je met je smartphone doorbrengt, dan kan ScreenUse dat voor je op een rijtje zetten. Je installeert de app en gebruikt je iPhone zoals je gewend bent. Na een paar dagen krijg je een betere indruk hoe vaak je je smartphone gebruikt. Uiteraard moet je de app daarvoor wel iets langer gebruiken dan ik in de screenshots heb gedaan. De app toont de totale hoeveelheid tijd, het aantal sessies en de tijd tussen sessies. Ook zie je hoe lang de gemiddelde sessie duurde. In mijn geval was dat maar liefst 9 minuten met tussenpozen van 18 minuten. Dat is waarschijnlijk wat veel, maar moeilijk te voorkomen als je de hele dag bezig bent met apps testen, tips schrijven en instellingen controleren.

Grafieken en jaaroverzichten
Je kunt in ScreenUse ook een week-, maand- en jaaroverzicht bekijken, zodat je trends wat makkelijker kunt opsporen. Verder kun je van elke sessie bekijken op welk tijdstip het plaatsvond en hoe lang het duurde. ScreenUse kan ook een kaartje tonen van de plekken waar je hebt zitten iPhone-kijken: in mijn geval op kantoor en bij de tandarts. Helaas kun je niet op de rode pinnen drukken om meer informatie op te vragen. De app werkt goed, maar als het je alleen erom gaat hoe vaak je je toestel gebruikt kun je dus ook de eerder genoemde Instant-app bekijken. Of kijk naar apps die al wat langer bestaan, zoals Usage Log, want helemaal nieuw is het idee van ScreenUse natuurlijk niet.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 februari 2017, 18:44
Categorie Apps
Onderwerp verslaving

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.