forstall

Scott Forstall mogelijk getuige in Apple-Samsung-patentzaak

Scott Forstall is mogelijke getuige in een vervolgrechtszaak tussen Samsung en Apple. Het gaat daarbij om de rechtzaak in Californie met rechter Lucy Koh.

forstallApple’s marketingtopman Phil Schiller en voormalig iOS software-topman Scott Forstall zijn beide kandidaat om te getuigen in een rechtszaak tegen Samsung. Vooral het optreden van Scott Forstall zal opmerkelijk zijn. Hij is niet meer in het openbaar verschenen, sinds hij eind 2012 door Apple aan de kant werd gezet. Sindsdien is Jonathan Ive verantwoordelijk voor het uiterlijk van iOS. De publieke rol is overgenomen door Craig Federighi, senior vice president of software engineering van Apple. Hij kreeg bij de presentatie van de iPhone 5s en iPhone 5c weer behoorlijk wat spreektijd. De rechtszaak waarin Scott Forstall moet optreden is een heropening van de zaak tussen Samsung en Apple. In deze zaak moet de geleden schade opnieuw worden vastgesteld. Beide partijen moesten een lijst met getuigen inleveren en daarop staat behalve Phil Schiller ook Scott Forstall. Beide topmannen traden eerder ook al als getuige in de originele rechtszaak op.

Forstall verdween uit beeld na enorme kritiek op Apple Maps, de eigen kaartendienst van Apple die iets te gehaast in iOS 6 was opgenomen. Tim Cook bood excuses aan, maar Forstall wilde naar verluidt die brief niet ondertekenen. Andere topmensen uit het Apple Maps-team verdwenen ook geruisloos via de achterdeur. Sindsdien wordt de naam van Scott Forstall alleen nog genoemd als het om grapjes over skeuomorfisch design gaat.

In augustus 2012 besliste een jury dat Samsung $1 miljard schadevergoeding aan Apple moest betalen vanwege patentbreuk. Rechter Lucy Koh halveerde in maart 2013 bijna de boete, door $450 miljoen weg te strepen. Koh meende dat de jury de schade niet goed had berekend, omdat ze niet goed op de hoogte waren van patentzaken. Nu moet er opnieuw worden bepaald hoe groot de schade is en in aanloop naar die rechtszaak moesten Apple en Samsung een verklaring opstellen. Een andere mogelijke getuige is Susan Kare, die de originele Macintosh-iconen in de jaren 80 ontwierp. De uiteindelijke boete kan gunstig voor Apple of Samsung uitpakken, maar Samsung moet hoe dan ook betalen.

Scott Forstall is ondertussen vervangen door Craig Federighi, die goed scoort bij het publiek, dankzij zijn charismatische verschijning en stroom aan grapjes. Forstall werd tijdens presentaties vooral bekritiseerd om zijn ‘laserblik‘.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 oktober 2013, 13:33
Categorie Apple
Onderwerpen apple, patenten, rechtbank, samsung

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.