Reacties voor: Het scherm van de iPhone X is kleiner dan dat van de iPhone 8 Plus

Het scherm van de iPhone X heeft een diagonaal van 5,8 inch, maar is toch kleiner dan van de iPhone 8 Plus met een diagonaal van 5,5 inch. Hoe zit dat?
Elger van der Wel - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 50 reacties

  1. Ze hadden hem gewoon wat groter moeten maken

  2. Het gaat ook om de beleving naast of je ruimte wel of niet functioneel kunt gebruiken. Het gevoel dat je bijna alleen een display in je handen hebt geeft een gevoel van een mega scherm. Net zo iets als Ambilight om je tv.
    Persoonlijk was ik tevreden geweest met dunnere bezels rondom maar wel gewoon met een rechthoekig display.

  3. Een vierkant scherm met een diagonaal van 5,8 inch heeft een veel groter oppervlak dan een langwerpig scherm met een diagonaal van 5,8 inch. Hoe smaller je iets maakt, hoe kleiner het oppervlak

    Een vreemde uitleg. Eenzelfde diagonaal heeft altijd dezelfde oppervlakte …

  4. Misschien de Pythagoras app nog eens downloaden Michel.

  5. Zou den iPhone X ook portret mode hebben?

  6. @Michel: Dat is dus niet waar.

    Vergelijk andere een stukje papier van 2cm breed en een diagonaal van 5.8″ met een vierkant papiertje met een diagonaal van 5.8″.

  7. @Michel: wat een onzin vertel je…. a2 +b2= c2

  8. Feit is dat je dus extreem weinig hebt aan de iphone x. Face id is minder handig dan touch id en het scherm is van alle kanten een raar geheel.

  9. Hoeveel groter in oppervlakte is het scherm van de iphone X tov iphone 8 ?!
    Scheelt dat wel veel ?

    Ik wil graag een groter scherm, maar geen grotere iphone.
    Ik heb nu een iphone 7.. (groot genoeg)

  10. Origineel geplaatst door Hart
    Hoeveel groter in oppervlakte is het scherm van de iphone X tov iphone 8 ?!

    Scheelt dat wel veel ?

    Ik wil graag een groter scherm, maar geen grotere iphone.

    Ik heb nu een iphone 7.. (groot genoeg)

    Dat wil ik ook graag weten!

  11. Hoe kan de diagonaal groter zijn, maar het oppervlak kleiner?? 🤔

  12. Als je op dit moment een Plus-model iPhone gebruikt en in november een iPhone X koopt, dan zal je dus een flinke stap terug doen als het gaat om effectief schermoppervlak.

    Flinke stap terug? Really?

  13. @Eric: hoeveel oppervlak win je daarmee? 1 cm aan de onderkant en een beetje aan de bovenkant. Weet niet of het me waard is mijn 7 hiervoor in te ruilen

  14. Origineel geplaatst door Peabz21
    Hoe kan de diagonaal groter zijn, maar het oppervlak kleiner?? 🤔

    Dat kan ook alleen als de verhouding lengte-breedte anders is. Bij een en dezelfde diagonaal heeft een vierkant de grootste oppervlakte. Hoe kleiner de korte zijde, hoe kleiner de oppervlakte.

  15. Hoe mooi de X ook is, ik denk (buiten de te hoge prijs om) dat je met de 8 beter af bent. In verschillende hands-on filmpjes is die hap uit het scherm echt een probleem;
    Spellen en tal van andere apps verdwijnen deels in die hap….past de ontwikkelaar deze aan, wordt het scherm nog kleiner. Ook het missen van Touch ID is niet niks.
    Als laatste, deze X is lang niet zo waarde vast als de lcd varianten…oled is mooi maar wordt binnen een jaar zichtbaar slechter. Persoonlijk zou ik dus never een 2e hands X van een jaar oud willen.

    Kwa design is de galaxy Note 8 echt het mooist (ook het scherm is het beste wat er is.) Ik blijf bij Apple maar dit mag wel eens gezegd worden ipv die haat op Samsung;)

    Ik speel op safe en ga voor de 8 Plus, 2018 is vroeg zat voor een X, nu nog niet.

  16. Waarom verbaasd iemand dit? Het zou mij eerder verbazen als er zou worden beweerd dat de iPhone X een kleiner scherm heeft dan de iPhone 8.

  17. @Rick: Ik ben het helemaal met je eens ook qua het Samsung-verhaal.
    Heb de telefoon al in me handen gehad en moet zeggen het voelt fijn scherm is prachtig
    Alleen ik blijf ook bij apple
    Heb nu een 7 plus en vindt het niet nodig om over te stappen
    Deed het elk jaar dit jaar sla ik over !

  18. Ik vond het een ideale maat, is iets groter dan de normale 8 en kleiner dan de 8 plus, maar toch is het scherm groter.

  19. Er komt misschien een iPhone X Plus!

  20. Goed om te weten. Het kan best wat schelen omdat er door die ronde hoeken en die hap uit het scherm misschien al wel in totaal 1 cm effectieve ruimte van de lengte van het scherm (of breedte in landscape mode) verdwijnt.

    Doordat de X smaller is, wordt het beeld bij gamen of kijken van tv of video nog kleiner omdat er links en rechts (in landscape) stukken zwart blijven, volgens mij. Want die veranderen niet in beeldverhouding

    Niet echt ideaal. De ‘Plus’ is zo gek nog niet en heeft ook veel van dezelfde voordelen als de X. Ook moet ik nog zien dat het OLED scherm echt beter bevalt dan LED en niet inbrandt. In elk geval is het scherm van de X wel flink groter dan van iPhone 7 en 8. Dat dus wel. Terwijl de telefoon niet veel groter is.

    Mijn 7 Plus gaat nog een jaartje mee in mijn abonnement.

    Tegen die tijd heb ik antwoord op alle vragen 😜

    En als ik naar mijn iPhone kijk terwijl ik op de homebutton ‘Touch’ lijkt het nét of ik ook FaceID heb en…het werkt altijd, meneer Federighi 😂

  21. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  22. Niet om of het scherm nu wel of niet kleiner is…
    Het blijft nu een ‘eerste’ versie. Een echte radicale verandering in model waarbij ze nu toch eerst echt de focus hebben gelegd op het scherm.
    Probleem – geen home knop, dus FaceID…
    Wat nog moet blijken heel goed te werken, maar vast en zeker anders dan de TouchID, waarbij ik de homeknop al in mijn broekzak ingedrukt heb om hem open en startklaar te hebben…

    Tot op heden ALTIJD de S editie gehad. Dus de net-wat-betere versie van het nieuwe design model.

    De omslag is er nu… wat te doen.
    Wat wordt de (op)volgende X ?

    XS ? 🙈

    Ik had zoiets van zodra Vodafone mij belt (dit vandaag al deed voor de 8) doet u mij die X 256 maar, … maar ineens komt het idee in mij op dat ik in de 1e serie zit van een nieuwe generatie..

    Verder vind ik die X qua looks prachtig.
    En een update van de 6s naar de 8 …

    Het is lastig.

  23. @Peabz21: Reken maar mee… 8 centimeter omtrek zou in 4-kant 2 bij 2 bij 2 bij 2 zijn = 4 vierkante centimeter. Maar… diezelfde 8 cm omtrek in een rechthoek is 3 bij 1 bij 3 bij 1 = nog maar 3 vierkante centimeter…

  24. Wat ik inconsistent aan de X vind, is dat het unlockscreen tot in de nok gevuld is maar het homescreen bovenin zwart, dit had óók moeten doorlopen denk ik… Wat ik lelijk vind aan de X, althans, zo zag ik het in de demo van Graig, is dat de video die hij op zijn X liet zien links een lelijke hap uit het beeld en rechts 2 ronde hoeken vertoonde… Dus om nou meteen app-ontwikkelaars verplichtingen op te leggen hoe hun content op het scherm dient te verschijnen…

  25. Oef, ik heb nu de iPhone 6.
    Ik dacht echt, ik ga voor de iPhone X.
    Na dit verhaal begin ik echt serieus te twijfelen tussen de iPhone 8 Plus en de iPhone X.

    Toch snap ik het verhaal nog niet helemaal.
    Volgens de vergelijking op Apple.nl komen de volgende gegevens:

    iPhone X:
    Resolutie van 2436 x 1125 pixels bij 458 ppi

    Iphone 8 Plus:
    Resolutie van 1920 x 1080 pixels bij 401 ppi

    Dan moet je toch op de iPhone X meer kunnen lezen?
    Oftewel meer kunnen zien?

  26. Wat mij tegenhoudt zijn twee dingen. Ten eerste heb ik nu een iPhone 7 en die kan prima nog een jaar mee. Ten tweede ben ik bang dat Apple volgend jaar het wel technisch voor elkaar krijgt een home button onder het scherm met TouchID te maken. FaceID zal wel nooit meer verdwijnen maar een combinatie van de twee is helemaal geweldig. Je zou zelfs bij hele gevoelige zaken (bankieren apps, wijzigen sommige beveiliging instellingen) kunnen eisen dat je én je gezicht scant en je vinger. Kans dat iemand dan nog je beveiliging omzeilt is nihil (zolang ze je niet ontvoeren 😂).

  27. De iPhone x ach wat kleiner hij ziet er geweldig uit ik ben overtuigd ik ga voor de iPhone X

  28. Hoop dat apple uiteindelijk bij LCD schermen blijft voor de iPhone…
    Elke Oled scherm brand uiteindelijk in, alle oleds bij mij zijn vroeger of later ingebrand. Echt lelijk..

  29. Draaien de apps niet mee op de IPhone x zoals op de plus modellen ? Het viel me op tijdens de verschillende demo’s

  30. Voorlopig hou ik het nog bij mijn inmiddels 2,5 jaar oude iPhone 6. Dit omdat de iPhone 8 en 10 een glazen achterkant hebben en geen fysieke drukknop, maar een optische Touch ID.

    Tevens wil ik een iPhone van 4,7″ met dubbele camera.

    We wachten dus nog een jaar.

  31. @Stef: Maar Stef als het een nog groter I Phone wordt kun je je mobil phone straks meenemen met een aanhanger

  32. Wat mij betreft is die hap uit het scherm van de X een no-go. Ik begrijp niet hoe ze dat zo hebben kunnen ontwerpen. Alsof dat gedeelte van je foto’s en filmpjes er niet toe doet. Erg lelijk.

  33. Het wordt wat complex om uit te rekenen hoeveel vierkante centimeter de hoeken van het scherm afsnoepen,

    Als de afgeronde hoeken cirkelvormig zijn, valt het complexe nog wel mee lijkt me. Dan is dat het verschil tussen een vierkant en een cirkel (D^2 – 1/4*pi*D^2, met D de diameter van de cirkel). Toch? Even D bepalen en je weet hoeveel cm^2 het scheelt.

  34. Vermeer…ik dacht dat ik eindelijk van die wiskunde formules af was, zeker omdat Apple het simpel houdt…begin jij er weer mee 😂

    Nou ja, uiteindelijk zullen we precies weten hoeveel het scheelt. Ik vind de X een knap stukje techniek en zou hem misschien wél kopen als ik geld over had. Maar nu even niet. Ik moet nog een jaar met mijn iPhone 7 Plus in mijn 2-jarig abonnement (van m’n werk, dat scheelt weer!) ik moet elk jaar weer een rekensom presenteren om te ‘bewijzen’ dat verlengen met nieuwe iPhone goedkoper is dan het zelfde abonnement verlengen zónder nieuwe. T-Mobile (en wellicht ook anderen) zijn zo clever om toegepaste kortingen te laten vervallen. Je moet dan over op Sim-only. Of dus nieuwe iPhone nemen.

    Apple had misschien beter kunnen overstappen op een nieuw rechthoekig model. Zoiets als Sony. Even wennen, maar wel mooi. Dan had je die afgeronde hoeken niet in het scherm en dus een groter écht bruikbaar deel van het scherm. Het is onlogisch om een schermvullend beeldscherm te maken met afgeronde hoeken.

    Vraag me af of er verschillen zijn tussen de camera’s van iPhone 8 Plus en iPhone X. Heb het niet teruggekeken. Kan je bij beide de realtime nabewerking doen? Die vind ik erg mooi en handig. Grootste bezwaar vind ik al dat glas!

  35. Volgend jaar is er geen jubileum model van de iPhone. Komen de iPhone 11 en 11 plus. Met de meeste features die nu op de X zitten maar dan al weer heel gewoon zijn (Samsung heeft ze al lang). De prijs zal dan ook weer relatief normaal zijn.
    Dus ik wacht nog een jaartje.

  36. Origineel geplaatst door dunster
    Oef, ik heb nu de iPhone 6.

    Ik dacht echt, ik ga voor de iPhone X.

    Na dit verhaal begin ik echt serieus te twijfelen tussen de iPhone 8 Plus en de iPhone X.

    Toch snap ik het verhaal nog niet helemaal.

    Volgens de vergelijking op Apple.nl komen de volgende gegevens:

    iPhone X:

    Resolutie van 2436 x 1125 pixels bij 458 ppi

    Iphone 8 Plus:

    Resolutie van 1920 x 1080 pixels bij 401 ppi

    Dan moet je toch op de iPhone X meer kunnen lezen?

    Oftewel meer kunnen zien?

    Ook ik heb altijd een voorkeur voor de ‘s’-versies van de iPhone gehad. Weliswaar hadden deze versies op het gebied van vormgeving niet veel nieuws te bieden ten opzichte van hun voorganger; op het gebied van technische vernieuwingen echter des te meer. Siri, 64 bit chip, M co-processor, Touch-ID, 3D Touch, 8 en later 12 megapixel camera: allemaal ooit geïntroduceerd in een ‘s’-versie. En vaak waren de prestatieverbeteringen van de A-chip bij de ‘s’-versie ook groter (vergelijk maar eens de A8-chip met de A7 en vervolgens de A9 met de A8).

    Dat Apple de nieuwe iPhone 8 (Plus) niet gewoon 7s (Plus) heeft genoemd, verbaast mij. De 8 is weliswaar van glas; qua vormgeving verschilt hij echter nauwelijks van de 7 (Plus). De hoesjes voor de 7 (Plus) kunnen zelfs ook voor de 8 (Plus) dienst doen. Met de 8 vindt Apple ook geen numerieke aansluiting met de X (10), dus dat kan ook niet een reden zijn. Wellicht wilde Apple qua nummering (blijven) aanhaken bij Samsung, dat hun huidige toestel de S8 noemt. Hoe dan ook: ‘tussen de oren’ zou je de iPhone 8 (Plus) wat mij betreft gewoon als een 7s (Plus) kunnen beschouwen. 😉

  37. @dunster: OLED heeft hogere pixeldichtheid per cm2. Een hogere resolutie zegt dus niets over de oppervlakte maar over de scherpte van het beeld. I think.

  38. Tja groter?! Weet iemand nog die tijd dat je tegen iemand zei. Wat heb jij voor een koelkast van een telefoon.
    Nee de plus uitvoeringen zijn al te groot voor een telefoon. Je kan hem niet normaal in een broekzak of jas steken zowat.
    Prima.. maatje voor de X.
    Voor de rest is de iPad om te gebruiken met grootscherm.

  39. Ik kan niet anders zeggen, de iPhone 8 is k. Maar de iPhone X is meer kut dan alle toestellen. Veel te veel geld voor apple’s tunnelvisie.

  40. @Macaanzee: Volgens mijn eigen onderzoek 😉 zijn de backcamare’s hetzelfde, incl. De software voor de camera’s. De camera aan de voorkant is aanzienlijk anders.

  41. Origineel geplaatst door Kiwi
    @Macaanzee: Volgens mijn eigen onderzoek 😉 zijn de backcamare’s hetzelfde, incl. De software voor de camera’s. De camera aan de voorkant is aanzienlijk anders.

    Nee er zit ook een verschil in de backcamera’s de tele lens heeft een andere diafragma, bij de X lager en is dus beter

  42. Origineel geplaatst door Ferdi
    Hoop dat apple uiteindelijk bij LCD schermen blijft voor de iPhone…

    Elke Oled scherm brand uiteindelijk in, alle oleds bij mij zijn vroeger of later ingebrand. Echt lelijk..

    Schermen worden ook steeds beter, ook dat ze niet inbranden ze hebben er niet voor niks een functie voor opgenomen in iOS 11

  43. @DD: Laat ik je uit die droom helpen, Inbrand gevaar is er (nog) altijd met LED/OLED…ook Apple kan hier niks tegen doen!
    Navigeren met een OLED scherm is zoiezo uitkijken geblazen, voor je het door heb staat het tijdstip en accu percentage in je scherm gebrand.

  44. Origineel geplaatst door dunster
    Volgens de vergelijking op Apple.nl komen de volgende gegevens:
    iPhone X:
    Resolutie van 2436 x 1125 pixels bij 458 ppi
    Iphone 8 Plus:
    Resolutie van 1920 x 1080 pixels bij 401 ppi
    Dan moet je toch op de iPhone X meer kunnen lezen?
    Oftewel meer kunnen zien?

    Een vergelijking op basis van pixels in plaats van oppervlakte lijkt me inderdaad beter en dan wint de iPhone X dus alsnog omdat dat scherm meer pixels heeft op dezelfde oppervlakte dan de iPhone 8 Plus.

  45. @Nord-Jan Vermeer: Vervang d (diameter) door r (radius/straal) en je formule klopt helemaal.

  46. Origineel geplaatst door Sarcasme
    Er komt misschien een iPhone X Plus!

    Jazeker en we weten zelfs al hoe die gaat heten, de iPhone XXL 😉

  47. Origineel geplaatst door Dirk
    Voorlopig hou ik het nog bij mijn inmiddels 2,5 jaar oude iPhone 6. Dit omdat de iPhone 8 en 10 een glazen achterkant hebben en geen fysieke drukknop, maar een optische Touch ID.

    Tevens wil ik een iPhone van 4,7″ met dubbele camera.

    We wachten dus nog een jaar.

    Wachten tot Apple opnieuw een fysieke drukknop gaat gebruiken en een dubbele camera in een (te) kleine behuizing gaat steken zou weleens langer dan een jaar kunnen duren hoor 😉

  48. @Geoffrey: Helaas, ik geef je geen gelijk, als je de straal r wil gebruiken, wordt het (2*r)^2 – pi*r^2.
    Als de afronding cirkelvormig is, vormen de 4 hoeken samen een mooie cirkel. Het vierkant heeft zijden van D (of 2*r), dus oppervlak D^2 (of (2*r)^2), oppervlak van de cirkel is pi*r^2 (of 1/4*pi*D^2).

  49. Origineel geplaatst door Rick
    @DD: Laat ik je uit die droom helpen, Inbrand gevaar is er (nog) altijd met LED/OLED…ook Apple kan hier niks tegen doen!

    Navigeren met een OLED scherm is zoiezo uitkijken geblazen, voor je het door heb staat het tijdstip en accu percentage in je scherm gebrand.

    Of je laat de pixels telkens 1 pixel verspringen bij het verversen. Het blote oog merkt daar niks van en het probleem van inbranden is vrijwel opgelost.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.