Reacties voor: Retina-illustratie laat mogelijke resolutie iPad 3 zien

iOS-ontwikkelaar James Thomson maakte een illustratie voor zijn iPad-app PCalc, waarin hij alvast het in geruchten besproken retinascherm gerbuikt. Dit geeft ons een goed beeld van hoe groot zo'n scherm eigenlijk zou zijn.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 19 reacties

  1. ja dat word echt nice. toch wel beetje bezorgd over de GPU en CPU. straks kunnen we games alleen maar goed draaien op de standaard resolutie omdat de hoogste teveel gevraagd is…

  2. @borgqueenx:

    Dat zit er dik in ja

  3. Vraag me af of die resolutie nu echt noodzakelijk is en of je er wat aan hebt, full hd is volgens mij net zo mooi.

  4. Dit gaat een revolutie betekenen in de manier waarop we omgaan met schermresoluties. We zijn eigenlijk al jaren verpest door Windows, Linux en ook OSX. Hogere resolutie staat gelijk aan ‘alles kleiner’. Apple is dit principe nu compleet aan het omgooien door te verwezenlijken dat een hogere resolutie gelijk staat aan scherper.

    Op de iPhone was dit al een heel erg mooie techniek, maar op de iPad en straks de iMac/Macbooks is dat echt een ongelooflijk gezicht en zal de nieuwe standaard worden voor de manier waarop we schermen beoordelen.

    Android kan dus ook weer op de schop, zij werken immers volgens het oude principe dat alles kleiner wordt naarmate de resolutie hoger wordt.

    Nadeel is wel dat grafische elementen nu dus veel groter worden, waardoor ze veel meer ruimte innemen. Apps nemen dus veel meer MB in dan voorheen, en als er games komen die deze resolutie Native ondersteunen (wat ik betwijfel) zijn dat al helemaal veel MB innemen.

    16GB is dus niet meer genoeg, en 32GB zal het minimum moeten worden.

  5. Die resolutie is gedaan om de verhoudingen hetzelfde te houden en zo niet weer alles opnieuw te hoeven maken (voor zowel developers als apple zelf) nu kunnen ze makkelijker upscalen.

  6. Helaas gaat de opslag capaciteit niet omhoog:(
    Dat staat best zeker danzei tot nu toe altijd ware bronnen.

    Origineel geplaatst door DannydekrDit gaat een revolutie betekenen in de manier waarop we omgaan met schermresoluties. We zijn eigenlijk al jaren verpest door Windows, Linux en ook OSX. Hogere resolutie staat gelijk aan ‘alles kleiner’. Apple is dit principe nu compleet aan het omgooien door te verwezenlijken dat een hogere resolutie gelijk staat aan scherper. Op de iPhone was dit al een heel erg mooie techniek, maar op de iPad en straks de iMac/Macbooks is dat echt een ongelooflijk gezicht en zal de nieuwe standaard worden voor de manier waarop we schermen beoordelen.Android kan dus ook weer op de schop, zij werken immers volgens het oude principe dat alles kleiner wordt naarmate de resolutie hoger wordt.Nadeel is wel dat grafische elementen nu dus veel groter worden, waardoor ze veel meer ruimte innemen. Apps nemen dus veel meer MB in dan voorheen, en als er games komen die deze resolutie Native ondersteunen (wat ik betwijfel) zijn dat al helemaal veel MB innemen.16GB is dus niet meer genoeg, en 32GB zal het minimum moeten worden.

  7. Misschien ben ik de enige hoor, maar ik vind de iPad scherp zat en heb er als tevreden iPad1-gebruiker moeite mee dat applicaties met al dat grafische geweld een stuk trager worden.

    Betere camera en misschien een minder dikke rand is alles wat ik me kan bedenken wat beter zou kunnen.

    Softwarematig daarentegen is er natuurlijk nog een wereld te winnen:
    – betere socialmedia-integratie van je contactpersonen
    – losweken van iTunes
    – geen gezeur meer met video-formaten
    – iCloud-foto’s kunnen verwijderen
    – iCloud-agenda niet meer overal driedubbel weergeven

  8. @Dannydekr:

    Leuk geschreven, alleen Apple ontwikkelt geen schermen, dat doet nog steeds Samsung of Sharp.

    Anyway vraag ik mij nog steeds af of je het verschil gaat zien tussen full hd en de specs wat apple wilt.

    Overigens vind ik net als whulsbergen het scherm van de Ipad2 prima. Belangrijke keuze voor mij om een Ipad3 te hebben is als er een externe sd kaart in kan (net als bij Android), eventueel grafische games gelijk aan kan als met de Tegra. Camera’s op geen enkele tablet vind ik overigens interessant. Alsof je met een tablet foto’s gaat lopen nemen op vakantie.

  9. Een hogere resolutie op de iPad3 en straks de vernieuwde Mac’s is op zich erg mooi, maar gaat meer vragen van je GPU wanneer alle iconen nog steeds als images opgeslagen zijn.
    Waarom er niet gewerkt wordt met vectorbestanden is mij nog steeds niet helemaal duidelijk. Veel bestaande iconen en andere grafische elementen zouden als SVG, PDF of EPS bestand gebruikt kunnen worden in elke resolutie! Hiermee wordt geen extra aanslag op de GPU gedaan, en kun je een haarscherp beeld maken.
    Probleem is waarschijnlijk dat dan vrijwel alle beeldschermelementen opnieuw gemaakt moeten worden (ofschoon veel van dat soort plaatjes al in Illustrator worden gemaakt, en pas later als raster-image worden opgeslagen en gebruikt).

  10. Origineel geplaatst door whulsbergen
    Misschien ben ik de enige hoor, maar ik vind de iPad scherp zat en heb er als tevreden iPad1-gebruiker moeite mee dat applicaties met al dat grafische geweld een stuk trager worden.Betere camera en misschien een minder dikke rand is alles wat ik me kan bedenken wat beter zou kunnen.Softwarematig daarentegen is er natuurlijk nog een wereld te winnen: – betere socialmedia-integratie van je contactpersonen – losweken van iTunes – geen gezeur meer met video-formaten – iCloud-foto’s kunnen verwijderen – iCloud-agenda niet meer overal driedubbel weergeven

    ik vond de iPad 2 echt te slecht voor woorden, ik las véél liever boeken op m’n iPhone dan iPad. Waarom? m’n ogen werden er minder vermoeid van.

    Betere camera op een tablet? Misschien. Maar ik nam zelden foto’s met een tablet. Ik vind het ook flink irritant als iemand voor mij met een tablet foto’s zit te maken, zeker ééntje van rond de 10″.

    Verder komt heel waarschijnlijk Bluetooth 4.0 naar de iPad 3, als gevolg op de iPhone 4S.

    Losweken van iTunes? Ik vind het net leuk dat alles in 1 softwaresuite kan gedaan worden, alleen mag iTunes eens een facelift gebruiken.

    iCloud (Photostream?)-foto’s kunnen verwijderen? Dat kon inderdaad in iOS 5.1b3, dus ik neem aan dat de iPhone & iPad volgende maand dit beiden kunnen, ook jouw iPad 1 & iPad 2.

    iCloud agenda driedubbel weergeven? Daar heb ik anders geen last van..

  11. Ik vind de resolutie van de iPad2 meer dan voldoende. Waarom zou je meer nodig hebben? Zit niet te wachten op een nieuwe iPad. Deze keer maakt Apple me niet gek, behalve als ze met een scherm op de markt komen, dat ik in het volle zonlicht kan gebruiken. In het zonlicht of daglicht is de iPad een onbruikbaar stukje glas.

  12. @zx12richard:
    Waarom wil je toch zo graag SD kaartjes erin kunnen proppen? Wat wil je ermee?
    Dit is echt iets waar je gewoon aan gewend bent en blijkbaar hier graag aan vast houdt.
    Daarnaast, wil je alleen fotos overzetten dan is er de foto connection kit, Heel makkelijk! Verder heeft de iPad echt geen SD kaart reader nodig!

  13. @pommetje:

    Inderdaad voor bijvoorbeeld foto’s, muziek er op zetten. Aangezien ik geen voorstander ben van Itunes, vind het een verschrikkelijk programma.

    Wat bij de android tablets er standaard in zit (en in de meeste gevallen een mini hdmi aansluiting), wil je mij aansmeren met een foto connection kit a 30 euro, wil je je ipad aansluiten op je tv moet je daar ook weer een ander kabeltje voor kopen.

    Met andere woorden ik vind een Ipad helemaal geweldig, maar met betrekking tot aansluitingen zou ik daar liever in de Ipad3 de aanpassingen zien dan een retina scherm.

    (en kom alsjeblieft niet aan dat als ik dat soort dingen niet kan betalen, dat ik maar geen apple moet kopen)

  14. Eh, ligt het aan mij? Hoe kan ik een ‘retina’-voorbeeldplaatje nou beoordelen op mijn iPad1??? Ziet er goed uit, maar dat bewijst dat het huidige scherm dus goed genoeg is!

  15. @whulsbergen:
    Je bent niet de enige hoor. Ik heb een 4s en iPad 2. De laatste doet het prima, gebruik nauwelijks nog mijn iPhone! Het is mooi als Apple een beter scherm erin port maar om daarvoor meteen naar de winkel te rennen… Ik iig niet. Word een beetje moe van die lui die altijd maar het nieuwste moeten hebben. Ze hebben al het nieuwste 😉 maar zijn dat blijkbaar vergeten.

  16. @zx12richard: Weet je dat “Full HD” helemaal niks zegt? 42 inch op 1080P is toch heel wat anders dan een 13 inch op 1080P? Marketing-BS is het.

    @Toon61: Vector images zijn helemaal niet beter: Vectoren worden gerenderd door de GPU, bitmaps zijn makkelijker opvraagbaar, cachebaar en dus veel handiger (en beter voor je GPU/batterij!).

  17. @zx12richard: Wat moet ik met een SD slot? HDMI? Moet er ook gewoon USB op? Misschien vervangbare AA batterijtjes (x6?) Kabeltjes en geheugenkaartjes hebben we in 2011 achtergelaten 😉

  18. @zx12richard:

    Apple denkt iets verder dan de meeste neuzen hier lang zijn. De resolutie is namelijk 4x zo groot. De verhouding is daarmee gelijk aan de oude. Het voordeel zit hem hierbij niet direct voor de eindgebruiker in, maar wel voor de developers. Ze hoeven maar met 1 verhouding rekening te houden, iOS verzorgt het scalen. Hierdoor werken alle oude programma’s zoals ze dat ook op de iPad 1/2 al deden.
    Apple doet dit om de versplintering tegen te gaan, zoals we dat bij android kennen (480×800 & 480×854 moeten ondersteunen….)

  19. Origineel geplaatst door joedoekoe
    @zx12richard: Wat moet ik met een SD slot? HDMI? Moet er ook gewoon USB op? Misschien vervangbare AA batterijtjes (x6?) Kabeltjes en geheugenkaartjes hebben we in 2011 achtergelaten

    Je hebt anders nog steeds kabeltjes nodig om je muziek van je pc te downloaden of foto’s te plaatsen. Of een 30 eurie kabeltje om het direct aan je camera te hangen.

    Een sdkaart lezer zou dit toch een stuk makkelijker kunnen maken.

    Dus je Apple opmerking word het niet denk ik.. En is een sdkaart nog steeds wel erg 2012.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.