Reacties voor: Remotoscope: op afstand oorinfecties onderzoeken met iPhone

De Remotoscope is een accessoire waarmee je de iPhone verandert in een otoscoop. Hierdoor kan een huisarts vanaf een afstand kijken of een kind last heeft van een oorontsteking.
Bastiaan Vroegop -

Reacties: 6 reacties

  1. Huisarts dient patiënt zelf te zien om te beoordelen of hij/zij daadwerkelijk de gene is met de oorontsteking. Foto/video alleen zegt niets. Je kunt anders zo voor een ander medicijnen krijgen…

    Overigens wel voor gebruik even smeerboel verwijderen uit het oor, anders zie je nog niks… LOL!

  2. @iScallie: mee eens. In Nederland is de huisartsen standaard behandeling bij (midden)oorontsteking trouwens Otrivin (open houden van buis van Eustachius) en Paracetamol, beide kun je zonder recept halen.
    AB wordt bij hoge uitzondering voorgeschreven (bv erg ziek kind) en dan alleen als de arts het kind zelf gezien heeft; je wilt als huisarts bijv. niet een meningitis missen. Deze scope lijkt me meer een leuke gadget voor een arts zelf om iets vast te leggen voor het patientendossier, al is hiervoor veel mooiere en betere professionele apparatuur beschikbaar.

  3. Blij met bovenstaande reacties. Er zijn ook mensen die nuchter nadenken.

  4. Welke arts gaat nu vanop afstand zeggen of iemand al dan niet een oorinfectie heeft volgens wat deze app laat zien?
    En dan nog antibiotica voorschrijven zonder de patient zelf te hebben onderzocht? Deze worden nu al veel te snel gegeven.

    Naar zo’n arts zou ik in elk geval al niet gaan.

    En dan loopt hij nog eens consultatiekosten mis ook.

  5. We moeten wennen aan het idee, maar dit is waar we in de medische wereld naar toe gaan; zelfredzaamheid en op afstand. Chirurgen helpen elkaar nu ook al internationaal via ingenieuze media. Zo kan een topchirurg betrokken zijn bij jouw operatie, terwijl je aan de andere kant van de wereld woont. Waarom zouden huisartsen dat ook niet doen. Er zijn al zo veel innovaties met zgn nieuwe media. Nu moeten wij er nog mee leren omgaan en vooral de techniek leren vertrouwen.

  6. Helemaal akkoord met E.: we moeten er allemaal nog (veel beter) leren mee omgaan. Maar ik zie zeker heel realistische mogelijkheden, bv. voor de jaarlijkse routine screening bij grotere kinderen met status na (cheilognatho)palatoschisis. In ons centrum betreft dat honderden kinderen per jaar, waarvan een groot deel perfect in orde is, zonder pathologie. De grootste winst van het online consulting zit juist bij deze gezonden. Igv van twijfel of bij (vermoeden op) pathologie kan je prima afspreken dat patiënt voor verdere diagnostiek en behandeling langskomt. Ga er zeker verder aandacht aan besteden.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.