Reacties voor: Redpark maakt seriële kabel voor de iPhone

Redpark heeft een seriële kabel voor iOS ontwikkeld waarmee je allerlei oude randapparatuur zoals muizen, toetsenborden, weerstations en andere spullen kunt aansluiten. Je moet er echter wel een aangepaste app voor hebben.
Lees het complete artikel → Redpark maakt seriële kabel voor de iPhone

Reacties: 26 reacties

  1. Leuk, maar de prijs kan lager…

  2. euhm…… Wat kun je nou met die oude rommel, dan? Ik bedoel, die I/O poort heb ik nooit meer aangeraakt sinds 2001…?

  3. Consumenten gebuiken het niet meer op de pc of mac. Maar het wordt nog volop gebruikt in bepaalde markten.

  4. Voor de consumentenmarkt heb je hier niet veel aan. Maar voor het bedrijfsleven kon het wel eens voor een doorbraak zorgen!

    Als ik denk aan m’n eigen werk, dan zou je een iPhone kunnen meegeven aan servicemonteurs die electronische apparaten moeten instellen. Dat gaat ook in 2011 nog heel vaak over een seriele bus.

    De storingsdienst van het installatiebedrijf kan de iPhone gebruiken om je CV-ketel uit te lezen en bij te regelen.

    De ANWB kan de iPhone gebruiken om de storingen van de boordcomputer van je auto uit te lezen (niet helemaal waar, maar wel dichterbij nu).

    Er zijn nog veel meer toepassingen denkbaar, waarvoor je tot nu toe nog steeds een laptop met toebehoren mee moet slepen en wat je met dit kabeltje en een geschikte iPhone app ook kunt oplossen. En laptops met een ingebouwde seriele poort zijn er haast niet meer, dan kom je op oudjes uit of dure speciaal gemaakten.

    Kortom, ik ben heel benieuwd wat we in de toekomst allemaal gaan zien gebeuren!

  5. Een laptop met een RS232 poort moet je tegenwoordig met een loep zoeken. Waarom niet gewoon die ouwe meuk uitrusten met USB?
    Nee, we blijven lekker op niveau ‘kruik’ met de prehistorische com-poort.

  6. Ik werk veel met domotica (automatisering van audio- visuele middelen en de inrichting daar omheen). Elke beamer, prof. LCD scherm, AV switcher of wat dan ook voor (professionele) apparatuur maakt gebruik van RS232 besturing. Ergo, het komt nog erg veel voor in het bedrijfsleven!

  7. en nu nog putty voor de ipad, en we zijn vertrokken 🙂

  8. @Thijs: Weet ik. Maar wat ik al eerder zei: een laptop met een RS232 poort is niet erg gangbaar meer. Je dient altijd te rommelen met USB > RS232 adapters. Deze werken niet altijd naar wens om maar te zwijgen over het gebruik van deze adapters met de MAC.

    Ik snap niet waarom de industrie niet overstapt op USB-poorten in plaats van vasthouden aan deze verouderde Sub-D.

  9. Kleine toevoeging: audio en video apparatuur worden tegenwoordig uitgerust met RJ45 poorten zodat je deze met elke netwerkkabel kunt configureren.
    Maak dán een kabeltje voor de iPhone dat via dit protocol werkt.

  10. @frankie (en anderen): vergeet niet dat de apparatuur waar die RS232-poorten in zijn ingebouwd een veeeeeeeeeel langere levensduur heeft dat jouw computer.

    De koffieautomaten op mijn werk staan er al meer dan 10 jaar (en het ontwerp is waarschijnlijk nog veel ouder). Inderdaad: RS232. CV-ketels: ditto. Vending machines: waarschijnlijk wat jonger, maar ook niet veel.

    RS232 heeft het zo’n beetje 35 jaar volgehouden (vanaf de vroege jaren zestig). Dat gaat USB niet halen.

  11. @Frankie: Maak jij de drivers dan?

  12. Klopt allemaal dat RS232 al ‘eeuwig’ meegaat maar is dat de reden om erin te blijven hangen?
    Als dat zo met alles ging, reden we nog in T-fordjes rond.

  13. Ja, oke. maar waarom hebben dan ook CV ketels bijv. niet allang een usb poort, dito voor autos….

  14. Origineel geplaatst door PeterJa, oke. maar waarom hebben dan ook CV ketels bijv. niet allang een usb poort, dito voor autos….

    Omdat er voor communicatie over een USB poort geavanceerdere electronica nodig is dan bij de RS232 poort.
    Het is economisch ook niet interessant om een massa toestellen die nu communiceren via RS232 te gaan voorzien van nieuwe electronica. Het is veel goedkoper om enkele laptops met RS232 achter de hand te houden tot die oude toestellen end of life zijn.

  15. @Peter:

    Dat is nou precies wat ik ook niet begrijp. Ik snap dat RS-232 protocollen makkelijk te schrijven zijn (ik heb ze vroeger ook gemaakt voor video apparatuur) maar dat mag toch geen reden zijn om met deze COM-poort te blijven modderen.
    De CV-monteur is er toch ook bij gebaat om met elke willekeurige laptop zijn werk te kunnen doen.

  16. Zo’n connector knol aan je iPhone lijkt me niet echt geschikt voor intensief dagelijks gebruik. Dat sneuvelt gegarandeerd.
    De knol zou volgens mij aan de seriele connector moeten zitten, voorzien van een BT systeempje.

  17. RS-232 zit gewoon nog veel op apparatuur omdat:
    1- elke kleine processor dit protocol kan aanmaken.
    2- de bekabeling kan zeer lange lengtes aan. Ik heb op het werk applicaties draaien over 1200m. Probeer dat maar eens met eender welke andere standaard zonder glasvezel of meerdere ethernet switchen op goedkope koperkabel.
    3- USB is bedoeld voor randapparatuur, is waardeloos in industrie waar grote stroomverbruikers zitten. USB kan zeer vlug onderuit gaan, terwijl RS-232 betrouwbaar via 12V of stroomgestuurd met apparaten kan communicen.

    De RS-485 of 422 is nog beter omdat die symmetrisch het signaal overstuurd.
    Het wordt met die redenen nog zeer veel in de video apparatuur gebruikt omdat vb kleine remotes geen processor-power nodig hebben om USB aan te maken.
    En de doorvoer snelheden zijn geen data bestanden, maar sensor-data of schakelaars etc…

    My 5 cents… Marc

  18. Alleen jammer dat de iphone binnenkort met een micro usb voorzien gaat worden… (als het waar is wat ze zeiden). Of was het een micro usb converter?

  19. Origineel geplaatst door Alfred…….De ANWB kan de iPhone gebruiken om de storingen van de boordcomputer van je auto uit te lezen (niet helemaal waar, maar wel dichterbij nu).

    Kan nu al, ga maar eens op zoek naar zgn Iphone OBD2 WiFi interface.

  20. @alfred: auto’s worden uitgelezen via een OBD interface

  21. USB kun je bijv ook niet vastschroeven, LVT (leuk voor thuis), maar useless in heavy duty toepassingen.

  22. @Frankie: bovendien is het zoeken naar een laptop met com-poort ook nogal dom omdat er tegenwoordig legio usb-com-poort kabeltjes te vinden zijn. Op sites als focalprice en dealextreme vindt je ze er al voor een paar dollar (die overigens prima werken in Windows, Linux en OS X).

    Het niveau kruik is hier echter helemaal niet van toepassing. Een protocol behoort goed in elkaar te steken en met een goed protocol kun je jaren vooruit. De hele RS-232 en consorten laten dat ook zien. Ze zijn robuust en eenvoudig waardoor ze ook makkelijk te implementeren en te voorspellen zijn. Iets als USB heeft dit alles niet waardoor het voor heel veel toepassingen dan ook totaal niet geschikt is. In medische apparatuur wil je veel liever betrouwbaarheid dan de nieuwste technieken gebruiken (dus als de nieuwste technieken die betrouwbaarheid brengen…).

    Het probleem is alleen de connector. Vroeger waren dat de parallelle poort en de com-poort welke nu massaal zijn verdwenen. Er zijn inmiddels verloopjes te verkrijgen die alles naar USB doorlussen. En dat is ook exact wat er in de apparaten met een USB aansluiting gebeurd: de oude poorten zijn helemaal niet weggehaald, nee ze zitten nu in het apparaat verstopt en zijn aangesloten op zo’n verloopje waardoor jij als gebruiker een doodnormale USB kabel kunt gebruiken. Dat geldt voor o.a. netwerkswitches maar ook voor telefoons, iPods, etc. Consumenten hebben er dus wel degelijk mee te maken maar velen weten dat niet omdat het voor ze verhuld wordt. Voor de apparaten waarbij dit niet gebeurd is een verloopje zoals in dit artikel nodig en het is fijn dat je deze nu ook hebt voor iets als de iPhone, iPod Touch, iPad, zeker voor servicemonteurs maar ook voor netwerk-/systeembeheerders!

  23. @ppl: Ik heb anders bijzonder slechte ervaring met USB naar RS232 adapters. En al helemaal om deze op een MAC werkend te krijgen.
    Ik merk dat vastgeroeste techneuten absoluut niet van koers te brengen zijn dus jongens… succes met je “we doen het al jáááren zo” en vooral niet openstaan voor iets nieuws.

    Tabee.

  24. Wat betreft “oude kruiken”: in dit soort gevallen telt altijd het aloude spreekwoord “if it ain’t broke, then don’t try to fix it!”

  25. Origineel geplaatst door Frankie
    Een laptop met een RS232 poort moet je tegenwoordig met een loep zoeken. Waarom niet gewoon die ouwe meuk uitrusten met USB? Nee, we blijven lekker op niveau ‘kruik’ met de prehistorische com-poort.

    Voor vele toepassingen is USB complete overkill, pointless of zelfs compleet onbruikbaar door z’n technische eigenschappen en complexiteit. Voor embedded werk is dit veel te duur, totaal onnodig. Hoe complexer hoe onbetrouwbaarder, en de seriele interface blijft een van de meest simpelste betrouwbare 1-on-1 interfaces.

  26. De seriële aansluiting werd veel gebruikt voordat USB doorbrak. Het werd gebruikt voor MUIZEN, toetsenborden, printers en andere randapparatuur.

    werden die dan gebruikt voor muizen te vangen???
    rara mannier van muizen vangen, HAHAHAHAHAHA

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.