Record Bird-app

Muziekdienst Record Bird stopt ermee

Record Bird zal je niet langer attenderen op muziek van nieuwe artiesten. De app en de bijbehorende dienst stoppen maandag.

Record Bird staat in onze lijst met apps voor muziekliefhebbers bovenaan. Maar helaas is de pret van korte duur, want de makers hebben bekendgemaakt dat Record Bird vanaf 23 juli zal stoppen. De app en dienst zullen opgaan in Sendmate, maar dat is iets heel anders dan je gewend bent. Sendmate omschrijft zichzelf als een “hyper-effectieve marketingtool voor het marketingtijdperk. Je kunt hiermee je fans direct bereiken op Facebook Messenger.”

Einde voor Record Bird

Wilde je weten welke nieuwe albumreleases eraan komen? Record Bird hielp je daarbij: deze app liet je weten zodra één van je favoriete bands of muzikanten een nieuw album of single uitbracht. Je kon dit meteen met je vrienden delen en je miste daardoor nooit meer een nieuwe release. Je kon je favoriete artiesten volgen, naar nieuwe albums luisteren en met vrienden praten over de nieuwste releases.

Record Bird-app

Maar volgens de makers van Record Bird werd het steeds moeilijker en duurder om de dienst in de lucht te houden. Zowel fans als artiesten moesten de app downloaden en dat doet niet iedereen. Vandaar dat de makers op het idee kwamen om het om te draaien: in plaats van een app voor gebruikers waarmee ze nieuwe releases van hun favoriete artiesten konden volgen, gaan de makers nu zorgen dat artiesten hun fans kunnen bereiken. Ze hebben daarbij gekozen voor een kanaal dat iedereen al gebruikt: berichten-apps, in het bijzonder Facebook Messenger.

Het leidde tot Sendmate, een marketingtool voor Messenger. Artiesten kunnen daarmee hun fans op de hoogte houden van nieuwe releases, tourdata en meer.

Toch is het jammer dat Record Bird gaat stoppen. De app scande namelijk je Spotify- of Apple Music-database en importeerde al je favoriete artiesten. Daarna bleef je op de hoogte. Nu zullen Spotify en Apple Music die taak moeten overnemen. Spotify stuurt je daarbij nog wel eens e-mailberichten als je favoriete artiesten iets nieuws uit hebben, maar Apple Music is op dat gebied een ramp. Apple zegt dat muziek in hun DNA zit, maar als je favoriete artiesten een concert in de buurt geven krijg je geen seintje. Je vindt in je Apple Music-account wel een schakelaar waarmee Apple belooft dat je bij nieuwe releases en concerten een melding krijgt, maar dat gebeurt niet. En ook de e-mailtjes die Apple Music stuurt zijn algemene opsommingen van artiesten en albums die de Apple-medewerkers toevallig leuk vinden. Het houdt geen rekening met jouw smaken.

Het was mooier geweest als Apple Record Bird had overgenomen om in te bouwen in Apple Music, maar dat is helaas niet het geval. Je zult het met andere apps en diensten moeten doen. In onze lijst met apps voor muziekliefhebbers geven we nog wel een paar suggesties, zoals Festileaks voor festival- en concertnieuws.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 juli 2018, 18:54
Categorie Apps
Onderwerp muziek
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.