Reacties voor: Rechter beveelt vrouw om iPhone te ontgrendelen met vingerafdruk

Een rechter in Los Angelos heeft een vrouw bevolen haar iPhone te ontgrendelen met haar vingerafdruk. Het is voor het eerst dat dit gebeurt in een federale rechtszaak.
Eveline Meijer - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 15 reacties

  1. Ik schrok hiervan! Maar heb gemengde gevoelens…

  2. Ik ben vooral ook wel benieuwd zijn hoe het zit met straffen als je niet meewerkt. En alsnog je iPhone niet ontgrendeld.

  3. Een vingeafdruk heeft voordelen, maar in dit sort gevallen ook weer niet. Misschien tog handiger of beter om alleen een pincode te gebruiken want dan kan je altijd nog zeggen dat je dat niet meer weet en kennen ze niet zo veel of ze moeten je martelen om het eruit te krigen maar zover zullen ze wel niet gaan.

  4. Het is de vraag of het gebruik van je vingerafdruk om je telefoon te ontgrendelen geen overtreding is van het Vijfde Amendement op de Amerikaanse grondwet, die je beschermd tegen zelfbeschuldiging.

    Precies wat ik me afvroeg.

    Nou ja, precies… het exacte amendement kende ik niet, maar heb genoeg whodunnits gezien om te weten dat er daar dergelijke wetgeving bestaat. 😉

    Opnieuw een dubieuze ontwikkeling iig in het spanningsveld tussen privacy(bescherming) en opsporing(sbevoegdheden). Dat de feds dit graag willen is nog te begrijpen, maar dat een rechter erin meegaat en zo waarschijnlijk een grondwettelijk recht aan de kant zet geeft te denken 🤔

  5. Op zich is dit toch niet anders dan de code intypen?

  6. Is het niet net zo iets als een huiszoekingsbevel? Dan mogen ze ook de kluis openen en er in kijken. Een iPhone is niet anders dan een draagbare kluis met een rare sleutel.
    Het punt zit hem in de verdenking: Je bent wellicht een boef en daar mag onderzoek naar gedaan worden. Als je geen boef bent kun je prima meewerken aan het onderzoek zodat je onschuld wordt aangetoond.
    Als er info wordt gevonden dat als bewijsmateriaal kan worden gebruikt heeft dat ook allerlei wettelijke bescherming.
    Het beschermen van de privacy vind ik waanzinnig belangrijk maar het vangen van boeven wil ik niet tegenwerken. Als je bang bent dat de overheid je onterecht als boef gaat zien moet je op de goede partij stemmen.

  7. In België gaan ze de vingerafdrukken op het elektronische paspoort zetten, dit wil zeggen dat de overheid onze vingerafdruk heeft en ze zouden deze kunnen namaken. Lijkt me een gevaarlijke gegeven, als je niet zou me werken kunnen ze toch altijd in een iDevice geraken.

  8. Tip: zet je iPhone helemaal uit als je niet wil dat mensen met je vingerafdruk binnen kunnen komen. Na een reboot vraagt hij namelijk altijd eerst je wachtwoord!

  9. Origineel geplaatst door Dirk
    In België gaan ze de vingerafdrukken op het elektronische paspoort zetten, dit wil zeggen dat de overheid onze vingerafdruk heeft en ze zouden deze kunnen namaken. Lijkt me een gevaarlijke gegeven, als je niet zou me werken kunnen ze toch altijd in een iDevice geraken.

    een nagemaakte vingerafdruk werkt niet dus no worries 😌

  10. @elpaolo: Dat klopt, maar jou vinger onder dwang gebruikt geeft wel toegang. Voor de overheid hoef je niet bang te zijn maar een gangster die je iphone wil openen wel. Die hakken desnood je vinger eraf.

  11. Origineel geplaatst door Berend
    Als je geen boef bent kun je prima meewerken aan het onderzoek zodat je onschuld wordt aangetoond.

    Lekker dit. Dat is dus precies wat ik niet wil. Wie bepaalt er dan dat ik geen boef ben? Oom agent? Volgens mij werkt het vooralsnog zo dat ‘men’ moet aantonen dat ik schuldig ben en niet dat ik onschuldig ben.

  12. Origineel geplaatst door Dirk
    In België gaan ze de vingerafdrukken op het elektronische paspoort zetten, dit wil zeggen dat de overheid onze vingerafdruk heeft en ze zouden deze kunnen namaken. Lijkt me een gevaarlijke gegeven, als je niet zou me werken kunnen ze toch altijd in een iDevice geraken.

    Origineel geplaatst door elpaolo
    een nagemaakte vingerafdruk werkt niet dus no worries 😌

    Nagemaakte vingerafdruk werkt wel check yt

  13. Het lijkt mij ook wel dat dit niet onder het zwijgrecht valt. Als het een fysiek aspect heeft, zoals het afgeven van een sleutel of speeksel, dan kun je daartoe gedwongen worden als dat voor het strafrechtelijk onderzoek nodig is en er een verdenking bestaat. Daarom mag justitie ook huiszoekingen doen. Een interessant punt is wel dat Touch ID ook een kennisaspect heeft, namelijk de vraag welke vinger het is. Een verdachte zou dan bijvoorbeeld kunnen zwijgen.

  14. Origineel geplaatst door Daan
    Op zich is dit toch niet anders dan de code intypen?

    Met dat verschil dat je kunt zeggen je code vergeten te zijn. Dat gaat voor je vingerafdruk niet op…

  15. Origineel geplaatst door GJ
    Tip: zet je iPhone helemaal uit als je niet wil dat mensen met je vingerafdruk binnen kunnen komen. Na een reboot vraagt hij namelijk altijd eerst je wachtwoord!

    Of je raakt de scanner een paar keer met de verkeerde vinger aan en dan moet je ook de code invoeren en werkt de vingerafdruk niet meer.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.