Fitbit Blaze man

Wordt Fitbit de grootste bedreiging voor de Apple Watch?

Komt Fitbit met een eigen smartwatch als serieuze concurrent voor de Apple Watch? Door allerlei overnames van Fitbit lijkt het erop dat ze meer van plan zijn dan alleen fitnesstrackers maken.

De markt voor smartwatches is nog volop in ontwikkeling. Hoewel Tim Cook spreekt van verkooprecords en Apple een marktaandeel van zo’n 40% in handen heeft, laten de cijfers van onderzoekbureaus een andere trend zien. Mensen kiezen steeds vaker voor een goedkopere fitnesstracker en juist vanuit die hoek lijkt er meer concurrentie te komen voor de Apple Watch. Fitbit is al marktleider op het gebied van fitnesstrackers en lijkt door allerlei overnames nu ook plannen te hebben om een serie smartwatches uit te brengen.


Fitbit Blaze man

Fitbit grootste bedreiging voor de Apple Watch?

Fitbit maakt al de Fitbit Blaze (zie foto), een smartwatch met fitnessfuncties. Door recente overnames lijkt het erop dat Fitbit een smartwatch met prodductiviteitsfuncties wil gaan maken. In 2016 namen ze bijvoorbeeld de betaaldienst Coin over, een bedrijf dat gespecialiseerd is in betalingen via wearables. Fitbit kan dit uiteraard in de fitnesstrackers inbouwen, maar met de techniek van Coin kan Fitbit ook een concurrent worden voor de Apple Pay-functie op de Apple Watch.

Later in 2016 nam Fitbit Pebble over, de makers van populaire smartwatches. Fitbit wil alleen de expertise op het gebied van smartwatches gebruiken, ze zullen geen nieuwe Pebble-smartwatches meer uitbrengen en de ondersteuning van reeds verkochte horloges stopt in 2018.

Voor het modieuze design van een toekomstige Fitbit-smartwatch komt de overname van Vector om de hoek kijken. Vector Watch stond bekend om de modieuze horloges, al dan niet met metalen schakelarmband en in kleuren die je ook bij traditionele horloges bij de juwelier ziet. De lange batterijduur van Pebble- en Vector Watch-horloges is opvallend en kan een serieuze bedreiging voor de Apple Watch zijn.

Fitbit-overnames suggereren nieuwe smartwatch

Alle overnames van Fitbit hebben één ding gemeen: bij elke overname gaat het Fitbit vooral om de techniek en het platform van het desbetreffende bedrijf. Zowel bij Coin als bij Pebble en Vector heeft Fitbit geen interesse in de hardware, maar des te meer in het personeel en software-platform. De huidige hardware van de drie overgenomen bedrijven zal blijven werken, maar worden niet meer vernieuwd. Dit suggereert dat Fitbit de krachten van de drie bedrijven samen wil voegen om een serieuze smartwatch op de markt te brengen.

Vector Watch.

Een smartwatch van Fitbit als directe concurrent voor de Apple Watch zou in strijd zijn met een eerdere uitspraak van Fitbit CEO James Park. In een interview zei hij dat de Apple Watch volgens hem teveel wil doen. Terwijl Fitbit zich focust op fitnessfuncties, wil de Apple Watch ook fungeren als fitnessmaatje, navigatiehulp, mode-accessoire én als verlengstuk van je iPhone. Als Fitbit meer de kant van de Apple Watch op wil gaan, worden ze elkaars directe concurrenten.

Fitbit zou zich kunnen onderscheiden door zich met een smartwatch te focussen op bijvoorbeeld drie aspecten: fitness, betalen en berichten, gecombineerd met een veel langere batterijduur zoals de Vector Watch en Pebble.

Huidige markt: nog een echte Apple Watch-concurrent

De grootste concurrenten op de markt van smartwatches zijn nu nog de Android Wear-horloges en de Samsung-smartwatches met Tizen OS. Maar de ontwikkeling van Android Wear 2.0 loopt de laatste tijd minder vlekkeloos dan Google zou willen. De update had eigenlijk al in het najaar uitgebracht moeten worden, maar Google moest het uitstellen naar februari 2017. In deze update zal de Google Play Store beschikbaar komen op de smartwatches. De ondersteuning voor smartwatches met Android Wear 2.0 lijkt wat tegen te vallen. Motorola, één van de eerste fabrikanten van Android Wear-horloges, doet bijvoorbeeld niet mee. Samsung lijkt dan een serieuzere kanshebber, zo blijkt ook wel uit de positieve reacties van iculture-lezers op het bericht van iOS-ondersteuning voor de Gear-horloges.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.