Pebble blijft voortbestaan dankzij trouwe fans

De Pebble smartwatch is sinds juni officieel niet meer te gebruiken, maar toch zijn er nog steeds mensen die een nuttige toepassing hebben gevonden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De Pebble was de eerste serieuze smartwatch, die dankzij een crowdfunding-campagne in 2012 op heel wat polsen belandde. Het horloge was z’n tijd wel wat vooruit en dat nekte de makers: de markt ontwikkelde zich snel en Pebble had als klein bedrijfje moeite om steeds weer iets nieuws op de markt te brengen. Er kwam zelfs een appstore en je kon dingen doen zoals starten en stoppen van muziek. Maar na de Apple Watch ging het bergaf. Veel Pebble-gebruikers van het vroege uur bleken ook Apple-fans en opeens was er een alternatief, dat in de jaren daarna alleen maar invloedrijker zou worden.


Een groepje Pebble-fans probeert onder de naam Rebble Alliance zoveel mogelijk te documenteren en te bewaren. De groep bestaat uit ex-werknemers, gebruikers en ontwikkelaars. Het idee is om alles opnieuw te bouwen wat er verloren is gegaan. Door de overname van Pebble door Fitbit zijn de webdiensten uitgeschakeld en is er ook geen appstore meer. Andere functies zoals het dicteren van teksten en het opvragen van weerinformatie werken niet meer. Dat moet nu allemaal worden hersteld.

Pebble Time 2-collectie

Tot nu toe loopt alles bij de Rebble Alliance voorspoedig: via GitHub is een hoop technische documentatie vergaard en er is een webdienst die veel functies weer mogelijk maken. De fans zijn graag bereid ervoor te betalen. Er zijn zelfs plannen om met reverse engineering in de toekomst een Pebble-achtige smartwatch te maken. Het is mooi om te lezen wat een fancommunity rond een bepaald product voor elkaar kan krijgen. Bij iFixit lees je het hele verhaal.

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.