Schermtijd op de iPhone.

Makers van Schermtijd-apps: ‘Geef ons middelen om alternatieven te maken’

Ook voormalig Apple-topman reageert

Ontwikkelaars van Schermtijd-apps hebben gereageerd op het statement van Apple. Ze zijn het niet eens met de reden voor het verwijderen van de apps en stellen dat Apple middelen beschikbaar moet stellen om alternatieven voor Schermtijd te kunnen maken.

Onlangs was er veel gedoe rondom het verwijderen van Schermtijd-apps van derden. In de maanden na de introductie van iOS 12 en Apple’s eigen Schermtijd-functie werden veel apps die soortgelijke functies boden stuk voor stuk verwijderd.

Ontwikkelaars vinden dit oneerlijke concurrentie, maar volgens Apple zit het anders. Apple verwijderde de apps vanwege het gebruik van Mobile Device Management, dat alleen bedoeld is voor het beheren van apparaten bij bedrijven.

Ontwikkelaars Schermtijd-apps reageren

Vier ontwikkelaars die getroffen zijn door Apple’s maatregelen, hebben nu gereageerd. De makers van OurPact vinden de verklaring van Apple misleidend. Volgens de makers is Apple tegenstrijdig als het om MDM gaat. In de verklaring over het gebruik van MDM door Schermtijd-apps zegt Apple dat het een gevaar is voor de privacy. Dat terwijl MDM door Apple zelf ontwikkeld is met de gedachte om op een veilige manier apparaten op afstand te beheren, zo stelt OurPact. Aanvullend zegt de maker:

Apple is de enige die certificaten aan derden verstrekt om te communiceren met de MDM servers. Het is ook Apple zelf die verantwoordelijk is voor alle MDM-commando’s die naar de apparaten van gebruikers verstuurd worden.

OurPact strijdt er dan ook voor om ontwikkelaars meer mogelijkheden te geven. Zij stellen het volgende:

Als Apple daadwerkelijk vindt dat ouders tools moeten hebben om het gebruik van de toestellen van hun kinderen te beheren, moeten ze ook de API’s (red.: middelen voor ontwikkelaars) bieden om dit mogelijk te maken.

OurPact zegt ook dat de communicatie met Apple erg stroef ging. Ze zeggen dat ze geen enkele waarschuwing van Apple gekregen hebben voor het verwijderen van de app. In de verklaring zei Apple dat ze ontwikkelaars 30 dagen de tijd gegeven hebben om de app aan te passen, maar volgens OurPact is dat dus niet het geval.

Andere ontwikkelaars van soortgelijke apps zijn het hiermee eens. Eduardo Cruz, mede-oprichter van Qustodio, zegt hierover het volgende:

Als veiligheid zo belangrijk is voor Apple, waarom delen ze dan niet de API’s van Apple’s eigen Schermtijd-functie, zodat het gebruik veiliger en meer open is voor iedereen?

De mede-oprichter van de Kidslox-app denkt er net zo over:

Het beschikbaar stellen van de Schermtijd API’s is de oplossing voor dit probleem, dat meteen bewijst hoe zeer Apple begaan is met de veiligheid en welzijn van kinderen. Dit stelt ontwikkelaars zoals ons in staat om effectieve producten te maken die gebruikers meer keuze bieden, terwijl we ook binnen de regels van Apple’s eigen standaarden blijven.

Tot slot reageert ook Suren Ramasubbu, mede-oprichter van Mobicip. Hij is kort maar krachtig:

Het feit dat ouderlijk toezicht-apps al jaren MDM gebruiken, was het geen betere keus geweest als Apple een officiële API zou bieden voordat ze de stekker uit de apps trekken?

Reactie voormalig Apple-topman Tony Fadell
Tony Fadell, ook wel de iPod-vader genoemd, mengt zich ook in de strijd. Hij neemt het op voor de ontwikkelaars en stelt dat Apple ontwikkelaars meer mogelijkheden moet bieden. Hij haalt ook uit naar Apple’s eigen Schermtijd-functie, die volgens hem een haastklus is en niet intuïtief is in het gebruik.

Het is nog maar de vraag of Apple gehoor gaat geven aan de wensen van de ontwikkelaars. De kans lijkt klein dat ontwikkelaars in iOS 13 al over deze middelen kunnen beschikken. De nieuwste software-versie wordt namelijk al over een maand aangekondigd. Misschien dat in een opeenvolgende versie van iOS 13 ontwikkelaars meer mogelijkheden krijgen. Heb je zelf nog nooit Schermtijd gebruikt en ben je na alle commotie benieuwd wat je ermee kan? In onze uitleg over Schermtijd lees je alles over de mogelijkheden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 mei 2019, 9:02
Via Via MacRumors
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen ouderlijk toezicht, schermtijd

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.