Qualcomm 5g-modem

Apple betaalt Qualcomm 4,5 miljard dollar in schikking

Qualcomm zal tussen de 4,5 en 4,7 miljard dollar van Apple ontvangen door de schikking die beide bedrijven hebben getroffen. Tijdens de afgelopen kwartaalcijfers wilde Apple geen details geven over de deal, maar het bedrag is nu toch uitgelekt via Qualcomm.

Qualcomm krijgt $4,5 miljard van Apple

Apple en Qualcomm maakten eerder bekend dat ze een beschikking hadden getroffen over de levering van modemchips voor de iPhones. In de kwartaalcijfers van Qualcomm is nu te lezen om welk bedrag het gaat: het bedrijf verwacht tussen de 4,5 en 4,7 miljard dollar extra inkomsten. Daarnaast valt uit de cijfers af te lezen dat Huawei momenteel 150 miljoen dollar per kwartaal betaalt, terwijl het in onderhandeling is over een licentie om modems te kunnen gebruiken.

Eerder verwachtten analisten dat Apple rond de 6 miljard dollar zou betalen aan licentiekosten om de modemchips te kunnen gebruiken. Het gaat om een licentiedeal van zes jaar, met de optie om twee jaar te verlengen. Het opent voor Apple de mogelijkheid om vanaf 2020 iPhones met Qualcomm’s 5G-modems op de markt te brengen. Apple wilde eerst gebruik maken van Intel-chips, maar dat gaat nu niet door. Intel heeft zich teruggetrokken uit de markt van 5G-modems voor smartphones.

Qualcomm 5g-modem

Qualcomm had in de problemen kunnen komen als de deal met Apple niet was doorgegaan. De chipontwerper levert namelijk steeds minder smartphonechips. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat fabrikanten als Huawei hun eigen chips en modems ontwerpen. Ook Apple zou wel eens bezig kunnen zijn eigen modemchips te ontwikkelen. Qualcomm kan daar dankzij het in rekening brengen van licentiekosten nog steeds aan verdienen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 mei 2019, 8:18
Bron Bron Qualcomm kwartaalcijfers
Categorie Apple
Onderwerpen financieel, patenten

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.