5G Internet

Nederlandse providers moeten minimaal 8Mbit/s mobiel internet bieden

De Nederlandse providers die meedoen aan de aanstaande frequentieveiling moeten op alle plekken met dekking een snelheid van minimaal 8Mbit/s aanbieden. Bovendien moeten de netwerken 98 procent van elke Nederlandse gemeente afdekken.

Minstens drie Nederlandse telecomproviders mogen meedoen aan de 5G-frequentieveilig, zo heeft het Kabinet besloten. Meest voor de hand liggend zijn de grote aanbieders KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo, al is daar nog geen uitspraak over gedaan. De providers krijgen tegen betaling het recht om frequenties voor 5G te gebruiken. Dit maakte staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) dinsdag bekend. Om de concurrentie te stimuleren heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) het advies gegeven dat een telecomaanbieder maximaal veertig procent van de 3,5 GHz-band mag hebben. Dit is de belangrijkste frequentieband voor 5G. De veiling van deze band vindt eind 2021 of begin 2022 plaats.

Drie aanbieders van 5G: ‘Er is genoeg concurrentie’

Volgens ACM is er momenteel voldoende concurrentie tussen KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo. Daarom vindt ACM het niet nodig dat er ruimte is voor een vierde speler. Bij de meest recente frequentieveiling deed Tele2 nog als nieuwkomer mee, maar dat bedrijf is inmiddels opgeslokt door T-Mobile.

Daarnaast komt de 700 MHz-band beschikbaar voor 5G-netwerken. De veiling van deze frequentie vindt uiterlijk in 2020 plaats. De providers moeten binnen twee jaar een dekking van 98 procent kunnen bieden op de 700 MHz band. De eis geldt alleen voor bestaande providers. Nieuwkomers die een licentie in handen krijgen op de 700 MHz-band hoeven niet zo snel aan de dekkingseisen te voldoen. Dit zorgt ervoor dat een nieuwkomer zich eerst kan richten op gebieden waar de meeste winst te halen valt.

De minimale snelheid aan de rand van de dekkingsgebieden moet in 2022 minimaal 8 Mbit/s bedragen en moet in 2026 op 10 Mbit/s liggen. De gemiddelde snelheid voor mobiel internet zal in 2022 volgens deze plannen op 140 Mbit/s liggen. Binnenshuis zul je een dergelijke snelheid niet halen vanwege obstakels zoals muren en isolatie.

26 GHz voor drukke locaties
Providers zullen waarschijnlijk de 26 GHz-band gaan inzetten op drukke locaties. Op deze frequentie is veel capaciteit mogelijk, maar is de dekking laag. Daarnaast is er voor de 3,5 GHz-band nog een probleem dat opgelost moet worden, namelijk storing van schotels van de AIVD, die eveneens gebruik maken van de 3,5 GHz-band. Het kabinet overweegt om de schotels te verplaatsen van Burum (Friesland) naar een andere locatie.

Je kunt de Nota Mobiele Communicatie 2019 hier downloaden in PDF-formaat.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 juni 2019, 18:56
Categorie Providers
Onderwerpen 5g, provider

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.