ProtonMail op een smartphone

Extra veilig: nieuwe e-mailapp ProtonMail voor iOS biedt end-to-end encryptie

ProtonMail voor iOS is een nieuwe e-mailapp met end-to-end encryptie. Daardoor zijn je berichten altijd goed versleuteld en kan niemand meelezen.

Als je een foto van je paspoort of een wachtwoord met iemand wil delen, dan is e-mail niet de meest veilige manier om dat te doen. PGP en andere beveiligingstechnieken vinden sommige mensen lastig. Vandaar dat ProtonMail (link) als geroepen komt: deze mailapp voor iOS biedt end-to-end encryptie zodat je zeker weet dat anderen jouw supergeheime informatie niet kunnen onderscheppen. De werking is hetzelfde als beveiligde berichtendiensten zoals Signal en Wickr, maar dan voor langere berichten met bijlagen.


ProtonMail op een smartphone
ProtonMail is er ook voor Android

ProtonMail werkt ook met PGP-encryptie, maar daar merk je niets van. De app regelt alles voor je en is ontwikkeld met meer dan een half miljoen dollar aan investeringsgeld, dat in 2014 via crowdfunding is opgehaald. Je kunt ProtonMail ook op Android en op de desktop via de browser gebruiken. Aanmelden gaat makkelijk via deze link.

Let op dat je in deze gratis app alleen een @protonmail.com mailadres kunt aanmaken, dus het werkt niet samen met je Gmail of andere mailprovider.

ProtonMail gebruikt PGP zonder gedoe

ProtonMail heeft een moderne interface en is prettig in gebruik. De dienst werkt met een ‘zero access’-beleid, wat inhoudt dat de berichten altijd versleuteld worden opgeslagen en verstuurd. De makers van ProtonMail hebben geen toegang en hebben hun servers in Zwitserland neergezet om Amerikaanse toestanden te voorkomen. Het privacybeleid van Proton vind je hier. Daarin staat dat ProtonMail alleen beperkte gebruikersdata overdraagt als ze daartoe gedwongen worden door de kanton-rechtbanken van Geneve of het Zwitserse Hogergerechtshof. Bij versleutelde berichten zal ProtonMail deze in versleutelde vorm overdragen, waarbij je dus wel risico loopt dat de autoriteiten met zware middelen (‘brute force’) de beveiliging proberen te kraken.

ProtonMail op Mac en mobiel

Zwitserland: vanwege de privacywetgeving

Waarom Zwitserland? Het land heeft zeer goede privacywetgeving, ook al is er recent nog een wet goedgekeurd die gluren door de overheid makkelijker maakt en de privacyrechten beperkt. Toch vindt ProtonMail dat de wetgeving nog steeds goed genoeg is om de gebruikers te beschermen.

ProtonMail Zwitserland

Je maakt een gratis account aan bij ProtonMail en kunt daarna meteen beginnen met het verzenden en ontvangen van versleutelde e-mailberichten. Je kunt ook timers instellen om te zorgen dat berichten na bepaalde tijd vanzelf vernietigd worden. Als e-mailapp heeft ProtonMail goed naar de concurrentie gekeken, want je kunt makkelijk je e-mail doorwerken met veegbewegingen en labels. Wil je communiceren met mensen die geen ProtonMail hebben, dan kun je ze een versleuteld bericht voorzien van wachtwoord sturen. Het wachtwoord zul je dan op een veilige manier moeten doorgeven, bijvoorbeeld face-to-face of via Signal.

De code van ProtonMail is open source, zodat iedereen kan controleren hoe de app gemaakt is. De app is gemaakt door voormalige wetenschappers van MIT en CERN, die op het idee kwamen door de onthullingen van Edward Snowden. Sinds 2013 werken ze aan de e-maildienst.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.