Plex: media streamen naar de Apple TV vanaf Mac OS X (jailbreak)

Dankzij een vroege versie van Plex is het mogelijk om video's te streamen vanaf je Mac zonder dat daarvoor de tussenkomst van iTunes nodig is.
Paul Pols - · Laatst bijgewerkt:

Plex voor 2e generatie Apple TVNa NitoTV is het nu ook mogelijk om een Plex client te installeren op een gejailbreakte tweede generatie Apple TV. Plex is bekend als gratis en deels open source mediaspeler voor Mac OS X op Intel-gebaseerde computers en is zelf gebaseerd op XBMC. Door een Plex-client te installeren op je Apple TV is het mogelijk om videobestanden naar dit apparaat te streamen vanaf Plex Media Server op Mac OS X zonder dat daarvoor de tussenkomst van iTunes nodig is. De software bevindt zich op dit moment nog in de kinderschoenen.

Huidige status van Plex op de Apple TV

Momenteel gaat het om een experimentele plugin van Plex voor de Apple TV. De software moet dan ook gezien worden als proof of concept en is voordat deze beschikbaar werd gemaakt niet getest. Bekende problemen bij het gebruik van Plex op de Apple TV zijn:

 • Het “Local Servers”-scherm update alleen als je op omhoog of omlaag drukt op je afstandsbediening.
 • Grotere secties timen out als je ze probeert te laden en verschijnen daardoor niet.
 • Alleen het afspelen van video’s wordt op dit moment ondersteund (voorlopig dus nog geen muziek, geen afbeeldingen en geen applicatie-management).

Hogere kwaliteit video’s afspelen

Voordat je Plex op je Apple TV installeert kun je eerst ffmpeg op je Mac installeren om het afspelen van hogere kwaliteit video’s (met hogere bitrates) mogelijk te maken. Om hier gebruik van te kunnen maken zul je een krachtige Mac nodig hebben in verband met het encoderen. De Plex plugin is ook te gebruiken zonder eerst deze stap uit te voeren. Je kunt ffmpeg installeren door de volgende twee commando’s uit te voeren via de Terminal van de Mac waarop Plex Media Server geïnstalleerd staat:

curl http://ambertation.de/downloads/PLEX/ffmpeg > ~/Downloads/ffmpeg
cp ~/Downloads/ffmpeg ~/Library/Application\ Support/Plex/Plex\ Media\ Server.app/Contents/Resources/

Installeren van Plex op de Apple TV

Om gebruik te kunnen maken van Plex op de tweede generatie Apple TV zul je deze eerst moeten jailbreaken. Op Mac OS X kun je dit doen met behulp van de laatste versie van PwnageTool, op Windows kun je dit doen met behulp van redsn0w en een custom firmware (die je op een Mac met PwnageTool kunt maken). Als je tweede generatie Apple TV eenmaal gejailbreakt is zal daarop ook OpenSSH geïnstalleerd zijn.

 1. Gebruik SSH om verbinding te maken met de Apple TV. Via de Terminal kun je dit doen met behulp van ssh root@IP-adres-van-de-Apple-TV Je kunt voor het IP-adres eerst appletv.local proberen en als dat niet lukt het IP-adres achterhalen via je router of via het Settings-menu van de Apple TV onder Network.
 2. Voer het wachtwoord alpine in als je deze nog niet eerder hebt gewijzigd. Het is aan te raden om direct het standaard wachtwoord te wijzigen. Je kunt dit doen met behulp van het commando passwd gevolgd door enter, waarbij je gevraagd zal worden om een nieuw wachtwoord in te voeren.
 3. Tijdens de SSH sessie kun je nieuwe Cydia sources toevoegen door middel van de volgende twee commando’s:
  echo "deb http://apt.awkwardtv.org ./" > /etc/apt/sources.list.d/awkwardtv.list
  echo "deb http://www.ambertation.de ./downloads/PLEX/" > /etc/apt/sources.list.d/plex.list
 4. Vervolgens kun je de Cydia database updaten met behulp van het commando:
  apt-get update
 5. De plugin (en de software die daarvoor nodig is) kun je installeren met het commando:
  apt-get install plex-client-plugin
 6. Tot slot kun je grafische interface opnieuw opstarten met:
  killall Lowtide
 7. In het Apple TV menu zou vervolgens de optie PLEX moeten verschijnen. Problemen die je tegen komt bij het gebruik van de plugin kun je melden op het Plexapp-forum.
 8. Omdat de software zich nog in een vroeg stadium bevindt, zal het waarschijnlijk nodig blijken om te software te updaten. Je kunt dit doet door opnieuw via de Terminal in te loggen op je Apple TV en tijdens die SSH-sessie de commando’s apt-get update en apt-get upgrade uit te voeren.

Tip: we hebben een aparte pagina ‘Plex instellen op iPhone en iPad‘.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juli 2013, 12:40
Categorieën iDevices, Jailbreak
Onderwerpen apple tv, jailbreak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.