Apple Store plastic tas

Plastic tasjes in de Apple Store, is dat wel milieuvriendelijk?

Op de Dag van de Aarde staan we stil bij de vraag: waarom deelt Apple eigenlijk plastic tassen uit in de Apple Store. Is dat wel milieuvriendelijk genoeg voor een bedrijf dat zich graag groen noemt?

Het is de Dag van de Aarde en dat betekent dat er van alles te doen is: je kunt vuil gaan rapen met Pokémon, een speciale badge verdienen met de Apple Watch-uitdaging en in de Apple Stores dragen alle medewerkers groene t-shirts. Zelfs het Apple-logo aan de gevel is voorzien van een groen blaadje. Hoera! Het produceren, groen verven en na een paar dagen weer afdanken van al die katoenen t-shirts is ook niet echt milieuvriendelijk, maar laten we niet teveel afdwalen. De hoofdvraag van dit artikel: hoe zit het eigenlijk met de plastic tasjes die Apple uitdeelt? Voor een bedrijf dat graag een groen imago uitstraalt zijn plastic tassen wel een heel vreemde keuze. Welk type tas is eigenlijk beter voor het milieu: papier of plastic? Het antwoord: geen van beide. Papier en plastic hebben elk hun voor- en nadelen en je kunt eigenlijk veel beter zelf een tas meenemen.

Elke dag een tas weggooien
Er zijn mensen die bij elk bezoekje aan de supermarkt een plastic tas afrekenen, “want het kost toch maar 15 cent en het is tegenwoordig toch biologisch afbreekbaar”. Dat eerste is waar: in vergelijking met de totaalprijs van de boodschappen kan die 15 cent er ook nog wel bij. Maar of het zo goed voor het milieu is?

Papieren tasje in Apple Store

Misschien herinner je je nog dat Apple wilde overstappen van plastic tassen naar papieren? Tja, dat was in 2016 en daar kwam niet veel van terecht. Het zou iets te maken kunnen hebben met het volgende.

Plastic kost minder hulpstoffen om te produceren
Over het algemeen hebben fabrikanten minder materialen en bewerkingen nodig om een plastic tasje te produceren, in vergelijking met een papieren tas. Ook de impact op waterkwaliteit is minder. Wel zijn er verschillen: biologisch afbreekbare tasjes die na een paar maanden vanzelf uiteen vallen in gruis zijn milieuvriendelijker, maar die zijn weer duurder om te produceren dan ‘gewoon’ plastic.

Kies je voor een papieren tas van 100% gerecycled materiaal van bruin papier, dan is dat uiteraard beter dan spierwit papier waarvoor bomen zijn gekapt. Toch kost ook het verzamelen en verwerken van oud papier veel energie en zijn er extra bewerkingen voor nodig. Dat voorkom je door een eigen boodschappentas mee te nemen. Maar ja, die je heb je vaak niet bij je als je een impulsaankoop in de Apple Store haalt.

Plastic is moeilijker te recyclen
Apple Store plastic tasPapier is gemakkelijk te recyclen, plastic niet. Er zijn namelijk heel veel soorten kunststoffen en die zijn niet allemaal samen te persen tot een nieuwe tuinstoel of kliko. Plastic komt in de oceaan terecht of in de natuur en breekt dan maar langzaam (of helemaal niet) af. In de afvalverwerking kan plastic ook niet zomaar verwerkt worden tot iets nieuws. Ook dat pleit voor het zelf meebrengen van je tas. Elke dag een plastic tasje van de supermarkt in de vuilnisbak gooien is dan ook een slechte gewoonte. Inleveren voor recycling is beter, hergebruiken is nog beter en helemaal geen plastic tas meenemen uit de winkel is het allerbest. Dat geldt niet alleen in de supermarkt, maar ook in de Apple Store.

Bij de Apple Store-tassen is het vrij gemakkelijk om ze te hergebruiken. Veel mensen houden de tas als souvenir, dus kun je zo’n tas mooi hergebruiken voor het opbergen van slaapzakken, dekbedden en andere spullen die tijdelijk even niet nodig hebt.

iPhone 8 Apple Store 5th Avenue NY tassen

Dus nee, de plastic tassen in de Apple Store zijn niet milieuvriendelijk, maar papier is niet per definitie beter, omdat er zoveel verschillen zijn bij plastic en papieren tassen onderling. Als Apple overstapt op chloorgebleekte papieren tasjes met een glimmende coating en kunststof koordjes, dan is dat misschien wel slechter dan de huidige plastic zakken.

Ongeacht of het papier of plastic is: met hergebruik en zelf een ruime tas meenemen ben je beter bezig.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 april 2018, 15:27
Categorie Apple
Onderwerpen groen, milieu

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.