iphone-reparatie

iPhone-reparateur Pegatron vertrekt uit Breda, 500 mensen raken hun baan kwijt

Pegatron in Breda gaat sluiten. Het reparatiebedrijf van iPhones was al sinds de start in opspraak vanwege de slechte werkomstandigheden. De werkzaamheden worden nu verplaatst naar Tsjechië.

pegatron-bredaBij Apple’s productiepartners zoals Foxconn, Wistron en Pegatron denk je aan grote fabriekshallen waar iPhones en iPads gemaakt worden. Maar in Breda staat ook een vestiging van Pegatron, het Taiwese concern dat de helft van de iPhone 6-modellen zou hebben gefabriceerd. Er worden onder andere iPhones gerepareerd in opdracht van Apple. Die werkzaamheden zullen echter niet lang meer duren: de vestiging van Pegatron in Breda gaat sluiten en daarbij verliezen 500 Brabanders hun baan.

Al sinds 2014 klachten

Pegatron had sinds 2014 een vestiging in Breda, waar voor opdrachtgevers zoals Apple, Dell, Asus en HP elektronica werd gerepareerd. Al meteen in 2014 kwam het bedrijf in het nieuws vanwege de werkomstandigheden. Mensen zouden zeer slecht worden behandeld en de arbeidsinspectie constateerde meerdere overtredingen, waaronder te weinig frisse lucht en een te hoge luchtvochtigheid. Bovendien zouden de werkplekken niet voldoen aan de wettelijke eisen. Pegatron moest voor oktober 2014 de omstandigheden verbeteren. Een bezoek van de Inspectie SZW leidde tot een officiële waarschuwing.

iphone-reparatie

Maar eind februari bleek de zaak nog steeds niet opgelost, zo blijkt uit het feit dat de SP Kamervragen stelde over de werkomstandigheden in het bedrijf. Werknemers zouden door het gebrek aan ventilatie regelmatig in slaap vallen. Ook wilde de SP weten waarom er vrijwel maandelijks een ambulance moet uitrukken naar het bedrijf. Werknemers krijgen strafpunten wanneer ze zich ziek melden of te laat komen. Wie te veel strafpunten heeft, komt niet in aanmerking voor loonsverhoging.

Pegatron vertrekt naar Tsjechië

Pegatron gaat de werkzaamheden nu verplaatsen naar Ostrava in Tsjechië, waar ook het Europese hoofdkwartier van het bedrijf is gevestigd. In februari werden al 86 medewerkers ontslagen, de 500 banen die nu nog extra verdwijnen werden ingevuld door uitzendkrachten. Volgens Pegatron heeft het te maken met de krimpende markt, wat moeilijk voor te stellen is als je bedenkt dat er steeds meer smartphones en tablets in gebruik zijn. In mei gaat het bedrijf definitief dicht.

Geen vaste contracten
Pegatron repareerde in Breda elektronicaproducten van meerdere fabrikanten, maar stond vooral bekend als reparateur van iPhones. Na de aankondiging van de sluiting heeft ogenschijnlijk weinig indruk gemaakt op de werknemers. BN/De Stem probeerde medewerkers van de vroege ochtendploeg te interviewen, toen ze gisteren om zes uur op hun werk arriveerden. Het merendeel wilde niet reageren en de personen die wel iets wilden zeggen, reageerden gelaten. Martijn, bijna 2 jaar werkzaam via Adecco:

Ja, ik zal straks op zoek moeten naar een nieuwe baan. Maar voor mij stond al heel lang vast dat dit er aan zat te komen. Mijn contract loopt ook in mei af. Dan werk ik hier precies twee jaar en zou het voor mij toch al ophouden hier. Voor een vast contract kom je hier toch niet in aanmerking.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 maart 2016, 10:17
Categorie Achtergrond
Onderwerpen pegatron, werk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.